baltik Já myslím, že je to v pořádku. Je to jejich povinnost a měly by na to myslet. Dostanou několik "varování", než dostanou důtku...ono těch poznámek musí být dost, není to, že by 3x zapomenuly a buch. Navíc tedy u nás ve škole se na rozdíl od martek01 vůbec neřeší věci jako tužka nebo guma, jde jen o zapomínání úkolů a sešitů, možná učebnic, ale myslím, že pokud je to výjimečně, ani to by mi učitelka nepsala.
Omfg
slniecko Na tohle téma (domácích úkolů) jsme měli zajímavou debatu s mužem. Moje děti taky neměly v první třídě téměř žádné úkoly, ale jedna dceřina spolužačka pravidelně doma dostávala práci od rodičů, různé opisy a tak....já se nad tím pozastavovala (je to jedničkářka navíc), ale muž tvrdil, že se jí tím vytváří návyk na domácí přípravu a pravidelné učení. Já tomu nejsem schopná úplně oponovat, protože sama jsem se doma na základce nikdy neučila a na gymplu to byl pak dost průšvih, protože tam už jsem to neutáhla na to, co jsem slyšela ve škole. A dodnes mi návyk "učit se" dost chybí.
Janulik03 Ja bych se i s dcerou v 1. tride pripravovala, dokonce jsem se na to tesila, ale videla jsem, ze tam sedim zbytecne, ze dcera pracuje ve vetsim klidu, kdyz odvedu pozornost syna. Domluvily jsme se, ze zavola, kdyz bude potrebovat pomoc.
Treti trida pak byla opravdu skok, potrebovala pomoc naucit se ucit, planovat pripravu, hodne jsme s ni procvicovali matematiku, cj, aj. Pak si to sedlo a zase pracuje hodne samostatne. Neumim si predstavit, ze bych ji v tom nechala plavat.
slniecko Garfie Mne treba ukoly prijdou fajn, verim, ze nauci domaci priprave. Dite prijde ze skoly, udela si ukol a pripravi si tasku. Nase dcera mela ukoly v 1. a 2. tride hotove vzdy za 10 minut, zadne pretezovani, zadne uceni doma. Jenze pak si rodice na rodicaku stezovali, ze stejny ukol delaji s ditetem hodinu, protoze to 10x delaji nanecisto. To jim i pani ucitelka rekla, ze je blbost, ze to dite je pretizene a unavene.
Stejni rodice si letos stezovali, ze musi s detmi trenovat nasobilku a napr. ze precist 4 knihy za rok je moc. Kazde dite je jine, ma jine tempo, ale mne kolikrat na rodicovskych sdruzeni prijde, ze nekteri rodice svoje deti hrozne podcenuji.
baltik Prijde mi to ubohy, stejne jako mi prijdou ubohy ty narvany aktovky x kilama knizek, co deti nosi do skoly. S nama si ucitele uzijou:-D. Ale v nasi skole je ted takovej volnomyslenkarskej ucitel, tak snad tam na nase deti jeste pocka:-D
Garfie no neviem, mne ten návyk nejako nenabehol, kým som ho nepotrebovala. Teda až do prvých štátnic
...
Ale tak deti mám na školách, kde sa nedáva minimálne na prvom stupni pravidelná príprava na doma (len ak dieťa niečo nestihne v škole, trebárs sa zakuká, tak dokončiť, alebo doniesť nejakú somarinu z domu - naposledy trebárs prázdny tetrapack na nejaký pokus), no a dcéra bude budúci rok maturovať a tak cca 2-3 roky dozadu sa začala sama od seba dosť poctivo pripravovať doma. Je fakt, že ju to baví, a čo ju nebaví, tak si pozrie len najnutnejšie, ale došla k tomu v podstate sama.
Syn ešte nie je v tom štádiu, ale už je na druhom stupni a už teda majú predsa len aspoň nejaké úlohy, na systém "za tento polrok/mesiac treba odovzdať v ľubovoľnom termíne A, B, C a D" a ak sa ho na niečo opýtam, tak väčšinou zistím, že má dávno odovzdané aj keď termín ešte ďaleko.
Tak neviem.
Osobne som presvedčená, že z dlhodobého hľadiska je lepšie, ak sa dieťa naučí, že na školu/prácu je miesto a čas a potom je čas na záujmy a oddych a už nie je nutné držať školu v hlave. Také to presedieť v škole a potom celé popoludnie predrtiť mi príde, že jednak berie dieťaťu možnosť jednak na rozvíjanie nejakého hobby, jednak dostatočný čas na voľnú hru a hlavne, hlavne ten hrozný zlozvyk, ktorý potom v krajnom prípade môže viesť k workoholizmu a/alebo vyhoreniu, furt mať v hlave robotu. Proste neprepínať.
slniecko Mne prijde adekvatni jeden ukol denne pro ty prvnacky, druhaky, tretaky. Nemusi byt pisemny, ale treba precist s rodici to a to, posbirat ty a ty informace na dalsi hodinu. Proste jen aby se naucily, na tu skolu a druhy den myslet, jen par minut....ono pak nektere deti jsou tak jako tak pomalejsi a musi s rodici pripravovat, takze uz tak neco delaji.
Lamicka rodičovské sú mor, ale nutný mor
.
Už som zažila pani, ktorá chcela, aby sme nútili všetky deti robiť si okraje, lebo aj oni to tak v škole robili, a čo sa týka úloh, tak na synovej škole máme furt rodičovský zákopový boj úlohy/neúlohy. Môj dojem je, že dať dieťa na alternatívnu školu, ktorá sľubuje o.i. neúlohy a potom bojovať o ich zavedenie, je tak nejako mimo, zvlášť ak priamo v danej mestskej štvrti máš skoro 40 bežných škôl, kde tie úlohy robiť budú a ešte to bude aj zadarmo.
Osobne mám dojem, že čím menej rodičia chápu, čo sa v škole a na predmete práve deje, tým viac sa utiekajú k takýmto zaužívaným a mechanickým postupom. Ale tak je to len moje pozorovanie a môj názor, nemám to ničím podložené.
slniecko Mne prijde adekvatni jeden ukol denne pro ty prvnacky, druhaky, tretaky. Nemusi byt pisemny, ale treba precist s rodici to a to, posbirat ty a ty informace na dalsi hodinu. Proste jen aby se naucily, na tu skolu a druhy den myslet, jen par minut....ono pak nektere deti jsou tak jako tak pomalejsi a musi s rodici pripravovat, takze uz tak neco delaji.
Toto robili v prvej triede prvé tuším 2-3 mesiace, aby si zvykli, že občas treba niečo, tak presne ako hovoríš, vec na 5 minút, väčšinou nájsť a zbaliť do tašky nejakú blbosť, alebo zistiť nejakú infošku (=mama kukne na wiki
). Dlhšie nie, to stačilo (a úprimne, asi aj fantázia, čo by ešte tk mohli nie je nevyčerpateľná
).
Lamicka O třetí třídě mi vůbec nemluv, to jsem zrovna podstupovala utrpení domácí školy a nerada na to vzpomínám
Dcera psala spolužákům zoufalé dopisy "vy se tak máte, že můžete chodit do školy, mě učí máma a je to DĚS!" Hrozně jsem ji na ty vyjmenovaný slova a násobilku drtila, ale pravda je, že mi pak o rok později složila poklonu a řekla, že je ráda, že jsem ji učila já, protože v tom jako jediná vůbec neplave.
slniecko
Já s tebou souhlasím. My v tomto s mužem pocházíme z různých rodin. Jeho rodina je velmi ambiciózní, dost se tam tlačí na výkon a na úspěch, přijde mi. Jemu se to nelíbí, ale zároveň v tom vyrostl, takže mu to přijde normální.
slniecko u nas na poslednich rodicovske probehla takova scena, ze jsem se jeste doma klepala. Jedna matka tam ustne napadla novou pani ucitelku.
bylo to nevhodne a hodne pres caru.
"vy se tak máte, že můžete chodit do školy, mě učí máma a je to DĚS!"
![]()
obávam sa, že u nás by som ja písala zúfalé listy kamarátkam...si pamätám, ako som mala dcéru kvôli zápalu pľúc a nejakým komplikáciám doma dobre vyše mesiaca, to nám vtedy aj dali nejaké okruhy, že až jej bude lepšie, tak trochu na ne kuknúť, aby čo najrýchlejšie dobehla...no mňa to skoro zabilo!!! Už len vymyslieť diktát, alebo pár úloh z matematiky!!!! Dodnes mám studený pot na chrbte, keď si na to spomeniem ![]()
slniecko u nas na poslednich rodicovske probehla takova scena, ze jsem se jeste doma klepala. Jedna matka tam ustne napadla novou pani ucitelku.
bylo to nevhodne a hodne pres caru.
Šmarjá a prečo?
U nás zas na minulom rodičku jedna matka ústne napadla inú matku, že si myslí, že (tá druhá matka) nedáva dieťaťu vhodné desiate
.
slniecko No buď v klidu, já jsem byla zralá na panáka každý den!!! A to jsem se ještě nějak snažila zabavit toho mladšího, který byl naštěstí ještě ve školce-ale asi ze zoufalství se naučil raději sám číst...![]()
Lamicka To je strašný, u nás naštěstí bývají jen konzultační hodiny, hromadnou schůzku jsem zažila jen 2x. Ovšem taky jsem zažila tak arogantního otce, že jsem to ještě dlouho rozdýchávala, zvlášť když jednal vlastně proti zájmu dcery, fakt smutný.
Garfie vždycky, když jsem měla ve třídě nejakyho vyzivnyho spratka, po prvních třídních schůzkách jsem věděla proč
Garfie obdivuju kazdeho, kdo se do domaci uceni pustil. Dcera ma ted spoluzacku v cizine, maminka rikala, ze toho opravdu hodne narocne, protoze maji narocnou skolu plus do toho musi zvladnout uceni z CR.
moora tohle přesně říká i kamarád, který pracuje ve školství.
Lamicka Já jsem musela, byli jsme v zahraničí, naštěstí teda nechodila do místní školy (jako naštěstí pro ni, já bych to brala!), nejbližší anglická byla cca 60 km daleko, takže zbývalo jen domácí učení. A i když jsem měla přesné pokyny z ČR, bylo to dost náročné to nějak celé skloubit dohromady.
moora Sestra učí na učňáku a na tohle téma by mohla vyprávět hodiny
Ty historky bývají dost výživné.
slniecko nechci to tu moc rozepisovat, cele je to trochu slozitejsi, ale padala tam dost ostra vyjadreni. Sedela jsem tam s otevrenou pusou a nebyla schopna reakce. Pak jsem konzultovala s kamaradkou ucitelkou, jestli neni nevhodne napsat email s omluvou a distancovanim se (mozna jsem to resila i tady) a kdyz jsem dostala svoleni :) tak jsem to poslala.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025