999 Janulik03 zajtra demonštrácia pred uradom vlady. Snažím sa spomenúť si, ci si pamätám demošku den pred štedrým vecerom. Ale je to slabá útecha, viem.
Omfg
Ja si vzdycky vzpomenu na tu oslavu u Zemana, jak se tam Fico a Babis a Orban veselili, a bezi mi po zadech mraz.
Kokoska Presne, to jsem říkala teď doma, že jsme tomu unikli fakt jen o krok, a mohl tam být někdo za nás taky. A sambo mi říká, no možná za tri roky bude....jakože fuj!!
Kokoska Karja 999 a my ta to musime jen koukat a nic se s tím nedá dělat...!?. Já už toho mám plné zuby teda.
Koukat?
Můžeš aktivně volit, můžeš agitovat, můžeš dělat průzkumy, můžeš psát připomínky ... (teda jinde než na parfumánii , ale slibný začátek
)
Ten Fico, to sa nedá ani pomenovať, ale som v šoku že si s ním Putin ruku podával, myslela som si, že je ukryty príliš hlboko.
letfenixato byl zcela jistě některý z dvojniku.
continuity tiež si to myslím.
Jasně, tipuji, že Putina originál už dávno někde sežral medvěd...
(snad mu potom nebylo špatně)
barbucha A jeste musim dodat, ze pokud opravdu veris tomu, ze "politicko-korektni vychova od plenek" je tady tak vsudypritomna a efektivni, ze k zadnemu rasistickemu krutemu zertovani nebo dokonce urazkam nemuze dojit, tak mas o Americe opravdu velmi zjednodusenou a naivni predstavu. Ne poprve.
Ale já netvrdím že k tomu nemůže dojít. Jen když to srovnám - obecně - s náma, myslím že tady by to dopadlo mnohem hůř. Právě proto, že (jak je vidět právě na tom příkladu ze školy) se to u vás hlídá daleko víc.
Historicko kulturní symbol, no dobře. Ale copak se bavlna přestala pěstovat? Nebo jsou ta pole obehnaná vysokou zdí, aby to nebylo vidět a nevzbuzovalo to pohoršení? Jako by ta bavlna, prospěšná rostlina, za něco mohla, že se nesmí ukazovat...
Navíc po tolika generacích! Napadá mě lehký srovnání třeba s rudým karafiátem - u nás symbol komoušů, že jo. Ale nesnášej ho většinou jen ti, který to zažili na vlastní kůži (třeba já
), mladším generacím je to už úplně fuk a klidně ho koupí... a že to za komoušů taky nebyla žádná selanka.
Ale nehádám se ![]()
letfenixato byl zcela jistě některý z dvojniku.
Taky si myslim, ze se v Moskvě potká Nývlt a Macháně.![]()
barbucha ale tam slo spis o to, ze v souvislosti s tou bavlnou studenti nejak nevhodne komentovali otroctvi nebo si delali legraci a ucitelka nic neudelala. Aspon tak jsem to z toho clanku pochopila.
Koukat?
Můžeš aktivně volit, můžeš agitovat, můžeš dělat průzkumy, můžeš psát připomínky ... (teda jinde než na parfumánii , ale slibný začátek
)
Ono je to evidentne zložitejšie .Áno, volíme,protestujeme, manžel aj píše ..... ale po 30 ročných skúsenostiach už som len rozčarovaná, a cítim takú bezmocnosť ! A navyše ma rozčuluje muž, ktorý to všetko doma stále jadrne komentuje, rozčuluje sa a nadáva, a mňa to už fakt nebaví .Mám rovnaký názor, ako on, ale už by som chcela mať kľud a pokoj , sakra ! / Bože, keby si tam toho Fica chceli nechať ! /
Ale já netvrdím že k tomu nemůže dojít. Jen když to srovnám - obecně - s náma, myslím že tady by to dopadlo mnohem hůř. Právě proto, že (jak je vidět právě na tom příkladu ze školy) se to u vás hlídá daleko víc.
Historicko kulturní symbol, no dobře. Ale copak se bavlna přestala pěstovat? Nebo jsou ta pole obehnaná vysokou zdí, aby to nebylo vidět a nevzbuzovalo to pohoršení? Jako by ta bavlna, prospěšná rostlina, za něco mohla, že se nesmí ukazovat...
Navíc po tolika generacích! Napadá mě lehký srovnání třeba s rudým karafiátem - u nás symbol komoušů, že jo. Ale nesnášej ho většinou jen ti, který to zažili na vlastní kůži (třeba já
), mladším generacím je to už úplně fuk a klidně ho koupí... a že to za komoušů taky nebyla žádná selanka.
Po tolika generacich... Jako mam kamarady, jejiz prarodice jeste sbirani bavlny na Jihu zazili, v rodinach se o tom mluvi. Zrovna tak jako tatinek byvaleho snoubence pamatuje, jak musel po praci jist hamburger z Mekace v aute, protoze v restauraci si sednout nesmel. Jeste v sedesatych letech se na Jihu lyncovalo... To si opravdu myslis, ze kulturni trauma takoveho rozsahu za par desitek let proste zmizi!? To by neslo, ani kdyby dnes uz zadny rasismus neexistoval, a to rozhodne neni pravda.
Srovnani s rudym karafiatem pokulhava, protoze pokud vim, karafiat se nikdy nepouzival k degradaci urcite populace, zatimco "cotton-picker" je normalne (rasisticka) nadavka.
barbucha ale tam slo spis o to, ze v souvislosti s tou bavlnou studenti nejak nevhodne komentovali otroctvi nebo si delali legraci a ucitelka nic neudelala. Aspon tak jsem to z toho clanku pochopila.
I ja. Navic k tomu doslo v okrese, kde dle clanku uz v roce 2019 podobny skandal meli, takze je mozne, ze lidi jsou uz z principu nasranejsi.
To jo... třeba nestihla včas zareagovat? Nebo je tak neschopná, no. To nehodnotím. Ale argumentovat, že nedodržela tu praxi, kdy se předem varuje před tématem, který může někoho rozrušit?
Přece ta bavlna je zrovna vhodnej příklad, kdy se zároveň odsoudí i otroctví, a cajk. V historii snad není chvíle, která by někoho nerozrušila, co tam berou v dějepisu? Samá válka, koncentráky... co jim tam říkaj například o atomovce? To by museli varovat před každou hodinou, a půlka studentů by mohla rovnou zůstat doma, když by to nervově nedali. A doma místo výuky sledovat/hrát nějakej pořádnej krvák a střílečku na uklidnění, ne?
Prostě se mi to zdá přehnaný... každej druhej tam má doma kvér (nebo každej třetí atd., ať mě zas někdo nechytá za slovo), ale citlivej je až na půdu.
barbucha ja nevim, jaka je bezna praxe v americkem skolstvi predem varovat pred citlivymi tematy a co a jak se ucej treba o evropskych dejinach. Pro ne je holt to otroctvi asi dodnes hodne citlive tema, treba jako pro velkou cast evropanu holocaust a nacisticka zverstva. Ale je fakt, ze je spis potreba o tom mluvit, ne se tomu vyhybat, to by se mohl dejepis zrusit. Jsou holt ruzne zpusoby, jak to detem v ruznem veku podat. Nevim, jestli jeste dneska chodi skoly hromadne na historicke filmy jako my kdysi, o upaleni Husa, o Fucikovi, o bitvach druhe svetove, leccos z toho bylo teda dost silne kafe. Ale asi bych byla rada, kdyby mi skola sdelila, ze se chysta vylet do Terezina nebo do Osvetimi, jsou proste takova silna temata a mista. Ja sama pred touhle casti historie oci nezaviram, ale do podobnych mist bych nejela. Jako asi ctrnactileta jsem byla na Slovensku v Nemeckem, kde nam podrobne i s obrazky vysvetlovali, co se tam delo ve vapence, a do konce jsem to nevydrzela, bylo mi fyzicky zle.
Jen me v tom clanku upoutala omluva reditele za to, ze cernosske dite hralo otroka na uteku. Kdyby ho hral beloch, bylo by to ok? Zase teda - nezname rodinnou historii toho ditete, ale to ted budou Martina Luthera Kinga smet hrat jen belosi? Vseho s mirou, rekla bych. Pokud budou americke filmy podavat historii treba jako serial Bridgertonovi, kde je anglicka kralovna, ac rozena Nemka, predvadena jako mulatka a polovina londynske vysoke slechty zacatku 19.stoleti jsou cernosi, prijde mi to trochu zavadejici. I kdyz chapu, ze to neni vylozene seriozni historicke dilo.
Kokoska súhlasím. Históriu treba učiť a poučiť sa z nej, nie ju tajiť.
Souhlasím naprosto, vidím to právě tak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje