Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 08. června 2025 16:30

Victoria diky za tip, objednala jsem :)

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 08. června 2025 16:33

v tom nihilistove clanku mi citelne chybi tema vnitrni prestavby statu, ktere trumpova vlada provadi.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 08. června 2025 19:57

Lilly_Ku Tak snad vás to zaujme:-)

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 08. června 2025 20:17

Jos Knihu mám, ale ještě jsem ji nečetla. DeníkN si předplácím, mám ho moc ráda, o kvalitě nemám pochyb:-) To mé doporučení je spíše o popisu a analýze těch metod, postupů a cílů, o které ti dnešní autoritáři usilují. Jejich příklady slouží jako ukázka těch metod, které mají mnozí z nich společné. Co je obzvlášť dobré, je ta analýza napříč kapitolami, proč mají úspěch. Je to možná přehnané pojmenování, ale ta "psychologie" mě na tom zaujala nejvíc - např. lid x elity, potřeba identifikace, potřeba "zdravého rozumu" v politice, kterému "obyčejný člověk" rozumí apod. To je pro mě velmi obohacující téma a čím dál více je považuji za zásadní, to psychologické hledisko. Hodnocení, že Trumpovi/ Babišovi voliči jsou blbečci je velmi snadné a pohodlné (ano, ráda k němu sklouzávám také), ale u voleb mají stejnou hodnotu hlasu jako já... proto se snažím o tom dozvědět víc. Snažím se o tom číst teď opravdu dost, neboť víc a víc jsem přesvědčená o tom, že nelze vyloučit situaci, že si to prostě jednou těmi holemi v ruce rozdáme... Už před pár lety Bohumil Pečinka vyprávěl, že byl na jednom setkání Babiše s důchodci, a on jim tam regulérně dával jakési rozhřešení ohledně jejich životů - žili jste dobře, pracovali jste, zasloužíte si uznání a já vám ho dám! To, že se dnes "plive" na normalizaci, v které jste vy žili svoji aktivní část života a hlavně v které jste pracovali, to je špatně. Já Andrej s tím nesouhlasím, já na vás a vaše životy neplivu, já mám pro ně jen uznání.... To už není o politice, to je o něčem hlubším. Ten autor v knize popisuje, myslím že v souvislosti s jevem "fanouškovství" v politice, jak voliči  a obdivovatelé Trumpa vnímali situaci, když novinářské elity si z Trumpa dělali na začátku legraci a pohrdali jím. Vlastně to vnímali tak, že tyto "elity"pohrdají a smějí se jim osobně. Je to nesmírně zajímavé, zároveň docela depresivní čtení. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 08. června 2025 20:26

A k roztržce mezi Trumpem a Muskem si sem dovolím dát ještě tip na nejnovější díl podcastu Americká krása, je to velmi aktuální. Mají tam několik tipů, jak by se to mohlo vyvinout... třeba že vláda USA znárodní SpaceX a Musk bude vyhoštěn ze země:-) Každopádně jestli vás zajímá dění v Americe a neposloucháte, tak to je za mě "must have". 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 08. června 2025 21:05

MP Marge 

Dík za odpověď. Hele vono je to s těma voličema asi všude stejný, Trumpovci nebo Babišovci...

I ti tvoji kamarádi afroameričani - pro ně je to jako racionální důvod proč nevolit demokraty, anžto dali prachy na péči o ilegály... ale neuvědomujou si, že sami požadujou nejrůznější podpory pro svoje chudý atd., přičemž ještě slabším/chudším by je rádi odepřeli (aby zbylo víc na ně). Stejně tak tady voliči opozice pokaždý ječej že dostali/dostávaj od státu málo (povodně apod.), ale nadávaj kolik nás Ukrajinci stojej peněz (ano, ty lidi který jsou na tom ještě hůř než oni). Fakt stejný. A pak se s těma lidma bav vstřícně a s úctou

Ještě že u nás nehrozej ty náboženský důvody to snad platí jen pro voliče KDU, a ještě ne pro všechny. Tak nás snad občasnká válka mine, jednak tady nemá každej druhej kvér, a pak taky Češi jsou bojovný leda tak v hospodě nebo v Lidlu když jsou slevy a kvůli nějakejm ideálům vlastní život nasazovat nebudou. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 08. června 2025 22:16

Victoria novinářské elity si z Trumpa dělali na začátku legraci a pohrdali jím. Vlastně to vnímali tak, že tyto "elity"pohrdají a smějí se jim osobně.

ano presne tohle vnimam hodne silne, vsak i tady na foru se to projevuje neustale -viz @barbucha, je to kratkozrake a sami se tim diskvalifikujeme z te "elitni" pozice do pozice hlupaku, kteri si podrezavaji vetev.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 09. června 2025 01:45

viktorka_od splavu Souhlasim. Tady u nas to zdaleka nebyl jen problem elitni novinari versus Trump, ale  progresivni liberalni intelektualove versus skutecni nebo potencialni volici Trumpa (pripadne versus kdokoliv, kdo se odmitl ztotoznit s jejich retorikou, cimz si okamzite vyslouzil nalepku fasista, ktery urcite volil Trumpa!). Tim otevrenym vysmechem a pohrdanim se him podarilo nasrat i lidi, kteri byli do te doby celkem neutralni, a ja osobne jsem presvedcena, ze to byl jeden z duvodu, proc ted mame Trumpa zpatky.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 09. června 2025 01:56
Reakce na barbucha:

MP Marge 

I ti tvoji kamarádi afroameričani - pro ně je to jako racionální důvod proč nevolit demokraty, anžto dali prachy na péči o ilegály... ale neuvědomujou si, že sami požadujou nejrůznější podpory pro svoje chudý 

​Tak to ale povazuju pomerne za normalni, ze jsem-li soucasti komunity, ktera pandemii odskakala ekonomicky v podstate nejvic, a ziju-li nekde, kde zivotni uroven rapidne klesa, tak budu od svych politiku pozadovat reseni primarne pro svou komunitu?

Konkretne Chicago mometalne opravdu neni v pozici prijimat tisice uprchliku, kdyz nedokaze zajistit zakladni zivotni potreby a bezpecnost pro svoje vlastni obcany  

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:08
Reakce na barbucha:

I ti tvoji kamarádi afroameričani - pro ně je to jako racionální důvod proč nevolit demokraty, anžto dali prachy na péči o ilegály... ale neuvědomujou si, že sami požadujou nejrůznější podpory pro svoje chudý atd., přičemž ještě slabším/chudším by je rádi odepřeli (aby zbylo víc na ně). Stejně tak tady voliči opozice pokaždý ječej že dostali/dostávaj od státu málo (povodně apod.), ale nadávaj kolik nás Ukrajinci stojej peněz (ano, ty lidi který jsou na tom ještě hůř než oni). Fakt stejný. A pak se s těma lidma bav vstřícně a s úctou

to není omyl, prostě nahlas souhlasím

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:12
Reakce na MP Marge:

​Tak to ale povazuju pomerne za normalni, ze jsem-li soucasti komunity, ktera pandemii odskakala ekonomicky v podstate nejvic, a ziju-li nekde, kde zivotni uroven rapidne klesa, tak budu od svych politiku pozadovat reseni primarne pro svou komunitu?

​normální to je, ale morální to není  (jsem-li také přistěhovalec) 

pak je přinejmenším divné tvrdit, že je to racionální důvod volit trumpetu

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 09. června 2025 13:31
Reakce na Samantha:

​normální to je, ale morální to není  (jsem-li také přistěhovalec) 

​Prosim te, co to motas!? To, ze jsem emigrant, s tim nema nic spolecneho, protoze ja tady nemluvim za sebe, ale uvadim priklad, proc by se prumerny americky volic mohl rozhodnout volit Trumpa

Ale kdyz uz jsme u toho, vase srovnani s ukrajinskymi valecnymi uprchliky v Cesku a jihoamerickymi emigranty v USA je fakt trochu apples and oranges, ale poustet se do toho nebudu, pac na to pri pondelku nemam nervy.   

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:00

MP Marge

no promin, to nebylo na tebe ... psala jsi o svych známých, kteří jako (zřejmě původní přistěhovalci - nebo jsem špatně pochopila označení afroameričani?) se brání pomáhat novým přistěhovalcům a proto volí Trumpa

o tobě nepochybuju a ani tě nepodezírám, že bys jen uvažovala o tom, že je v pořádku mít takovou hlavu státu

hele, možná to beru moc osobně, mě fakt vadí, co ten mamlas páchá, protože si myslím, že (bohužel) má stále velkou, takřka světovou moc 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 10. června 2025 12:51
Reakce na MP Marge:

Ale kdyz uz jsme u toho, vase srovnani s ukrajinskymi valecnymi uprchliky v Cesku a jihoamerickymi emigranty v USA je fakt trochu apples and oranges, ale poustet se do toho nebudu, pac na to pri pondelku nemam nervy.   

​Nesrovnávala jsem jejich statut (tj. uznanýho válečnýho uprchlíka vs ilegála), jen jejich postavení ve společnosti = jako těch nejpotřebnějších - proti kterejm se stavěj kupodivu hlavně ti, který by tý potřebnosti měli nejlíp rozumět, anžto sami od státu pořád něco chtěj. To srovnání se týkalo jen lidský (závistivý) povahy, která je (u určitejch vrstev více či méně) všude stejná. 

U vás se (ano, nejen) kvůli tomu volí Trump, u nás zas Pitomio apod. Protože tímhle tématem neváhaj nahlas argumentovat a dobře vědí, koho tím osloví.

Ale nechci se hádat, jen z toho mám takovej dojem, z tý podobnosti, no.

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. června 2025 13:22

Victoria Dekuji za podrobny popis. Taky me tato tematika hodne zajima, jen ted nejsem uplne mentalne zpusobila na narocnejsi texty. Je mi jasne, ze ten uspech populistu nespociva jen v tom, ze "lidi jsou hloupi a nevzdelani", jak tu nekteri stale dokola pisou. Tech mechanismu je spousta a u tech autokratu se velmi prekryvaji. 

Offline Tak Betty
6154 příspěvků moje polička 10. června 2025 22:30

No potěš koště,

Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 10. června 2025 22:38

barbucha On neni kazdej Trumpuv volic imbecil. Netvdim, ze chape souvislosti, co popisuje nihilista a pokud ano, tak velmi mala mensina a vetsinou ramcove, pokud se to netyka napriklad primo jejich oboru. Hodne to ale ovlivni socio-politicka situace toho kde ti lidi ziji. Mam kamarady v Jizni Karoline, oba vzdelani, on je lekar, maji tri deti, jedno uz na univerzite, oba volili Trumpa, byla jsem teda docela v soku. Kdyz jsem se ptala proc, rekli mi, ze on to rekne tak jak to je (sok 0.2). A je to dany v podstate hlavne tim kde a jak zijou. To ze se jim to mozna vymsti je vec druha. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 10. června 2025 23:01

0zero7 

Já netvrdím že je každej Trumpův volič imbecil. Vono to totiž neni ani dost dobře možný, když si vezmeš kolik jich je (všech oprávněných voličů cca 240 miliónů, to je s náma nesrovnatelný číslo), tak i půlka z toho je hrozný numero a procento imbecilů z toho bude jako všude jinde, jakož i  průměrně inteligentních, jakož i pod/nadprůměrně inteligentních... prostě podle Gaussovy křivky IQ, která platí pravděpodobně zhruba stejně na Islandu jako u Papuánců

(bez ohledu na skutečnej počet hlasů voličů, kterej získal, což nemuselo hodit ani polovinu, v tom podivným - nám/mně nepřehledným volebním systému s volitelama)

Ale na druhou stranu, i inteligentní člověk se může mýlit 

Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 10. června 2025 23:36

barbuchano ja souhlasim, ze kazdej neni, jen jsem ti davala priklad :)