continuity jo a nihilistu čtu ráda, jsou to výborné texty
Omfg
MP Marge no u tebe se tomu nedivím, ty to tam máš z první ruky.
Torrah S ohledem na aktuální dění na našem dvorku mě napadá, že toto je opravdu grandiózní vrtění psem ![]()
prďola je fakt, že tohle přehluší všechno :D
Popis Trumpa je přesnej, ale nic novýho. To muselo bejt jasný už tý příčetnější části amíků... u nás je to s Babišem to samý.
Já jako největší hrůzu a děs vidím ne to, že se vyskytujou tihle nekompetentní chaoti, ale to, že je společnost pomalu na všech koncích světa rozdělená skoro přesně napůl a rozhoduje doslova pár voličů.
Dámy, nakupte popcorny (pořádná balení), usaďte se a sledujte nejlepší reality show na světě. Tohle nic nepřekoná. Už se jede z kopce.

Torrah zrovna dnes jsem narazila na tohle, je to dlouhý jako vždy, ale ještě lepší jako vždy
Jdu ti podekovat za Nihilistu na balkone! Ja jsem ho neznala, tak jsem se sla podivat, no a uz jsem do toho zazrana hodinu u kafe - uzasny psani ![]()
MP Marge tady je za grafomana, ale já ho fakt můžu. Hlavně mne baví, že dost zevrubně vysvětluje, proč si něco myslí, takže s ním člověk nemusí nutně souhlasit, ale ví, proč došel k nejakým závěrům.
Nechtěla jsem tě tím otravovat, protože je to vážně dlouhy, ale zrovna tvůj náhled na jeho články o americké politice by mne fakt zajímal.
continuity Jeho nahled mi mluvi z duse. Povazuju jeho clanky na dane tema za vubec nejpresnejsi analyzu politickeho deni v USA, kterou jsem za posledni leta cetla.
To, ze je "grafoman", mi ani v nejmensim nevadi, protoze pise tak dobre a ctive, ze se to precte jako nic
MP Marge tady je za grafomana, ale já ho fakt můžu. Hlavně mne baví, že dost zevrubně vysvětluje, proč si něco myslí, takže s ním člověk nemusí nutně souhlasit, ale ví, proč došel k nejakým závěrům.
Tak. Navic obdivuju jeho objektivitu, a jak se dokaze vcitit do mysleni/perspektivy druhych. Je jednoduche dojit k zaveru "Americane volili Trumpa, protoze jsou uplne blbi", ale on chape, ze tak jednoduche to neni, a ze ty duvody jsou v realnem zivote samozrejme mnohem slozitejsi.
Myslíš ale, že průměrnej americkej Trumpův volič zohledňuje všechny/některý nihilistou uvedený důvody? Že se tak vyzná v mocenským a ekonomickým postavení těch zmiňovanejch světovejch hráčů? (a já s nihilistou nesouhlasím v jeho hodnocení Číny resp. si myslím, že kapku pominul jeden ze základních rozdílů, a to je zcela jednoduše ten početní)
Neříkám že každej jeho volič je prostě tupej americkej buran tak jak je známe z komickejch seriálů (anžto žádnýho neznám) ... ale nakonec ani naše místní běžný Babišovy voliče nemůžu podezřívat z nějak vysokýho intelektu - vždyť stačí s nima promluvit! Můžeš s nima teda u vás debatovat dejme tomu na podobný nihilistově úrovni: co jim to skutečně přinese, o důvodech pro nebo proti, co přesně si od něj slibujou, relevantní argumenty... nebo skončíš jako tady u nás v lepším případě u nadávek nebo v horším tě rovnou přetáhnou holí?
MP Marge
Myslíš ale, že průměrnej americkej Trumpův volič zohledňuje všechny/některý nihilistou uvedený důvody?
To si nemyslim, ale svuj prispevek jsem psala ne na obranu prumerneho americkeho volice, ale jako priklad cim mi Nihilista pri psani imponuje ![]()
Je jednoduche dojit k zaveru "Americane volili Trumpa, protoze jsou uplne blbi", ale on chape, ze tak jednoduche to neni, a ze ty duvody jsou v realnem zivote samozrejme mnohem slozitejsi.
Rozumim, ale z citace výše mi přišlo, že ty důvody v reálným životě jeho běžnej volič rozeznává... ačkoliv my (z našeho břehu
) mu to (tomu voliči) nechceme přiznat. Protože děláme ty jednoduchý závěry.
A já to nezpochybňuju, jsouc mistr jednoduchejch závěrů
jen mě zajímalo, jestli jsou amíci přece jen uvědomělejší než naši Babišovi apod. voliči (o kterejch věru nemám žádný iluze). Protože přece jen nějaký znáš, na rozdíl ode mě...
barbucha oni to jsou často voliči republikánů, ne Trumpa jako takoveho. A nihilista vysvetluje, proč ty myšlenky mají podporu. Nakonec to má hlavu i patu. Trump měl být výtah, který je pomůže realizovat, to tam taky vysvětluje, že pravděpodobne nedocenili úroveň jeho chaotičnosti.
Stejně jako tady by se dalo namítat, kdo už jen může volit Blažka. No kolikrát voliči ODS ani nechtějí, ale co jim zbývá. Vždy děláš nějaký kompromis.
Já tomu nihilistově vysvětlení rozumím, víceméně. Jediný co mě zajímá je, jestli tomu stejně rozuměj Trumpovi voliči, tý podstatě, nebo jen naletěli na jeho předvolební skřeky.
Blažek tvl. Jako strana, která prosazuje tenhle mafiánů futrál, by měla bejt nevolitelná. Co zbývá? Nevolit je. Já jsem byla volič ODS, ale skončila jsem s nima po komunálních volbách, kdy se u nás briskně dali dohromady s ANO (!!) aby vyšachovali původního místního vítěze... to je prostě vizitka jejich nezištných úmyslů. Už od opoziční smlouvy měli slušně našlápnuto... Hele kompromisy - na ty se politici rádi vymlouvaj, že jim nic jinýho nezbylo a od toho tu jsou... ale volič to zapotřebí nemá řekla bych.
K tématu bych doporučila tuto knihu. Aktuálně ji čtu a je to výborné. Je to dost politilogické, ale srozumitelně čtivé. Umístilo se to na žebříčku Financial Times jako jedna z nejlepších politilogických knih tuším že za loňský rok. Ta analýza má široký záběr - nakládání s fakty, "zábavnost" politiky, problém potřeby identity občanů jako takové (ne té sexuaální), fanouškovství v politice a její důsledek na polarizaci atd. Je to fakt dobré.
Victoria diky za recenzi. Cetla jsem z ceske edice N asi pred rokem toto,https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/vek-autoritaru-jak-kult-vladcu-silne-ruky-ohrozuje-demokracii-ve-svete-535131
rychle, strucne, vystizne o kazdem autokratovi...
tak jsem vyse zminenou knihu uz planovala vynechat, ze to na me bude uz moc politologicke a slozite nebo ze to uz zminil Snyder v Tyranii. Ale vypada to zajimave, tak ji nekde prolistuju, az se dostanu treba zrovna do Kosmasu a uvidim.
continuity
Já tomu nihilistově vysvětlení rozumím, víceméně. Jediný co mě zajímá je, jestli tomu stejně rozuměj Trumpovi voliči, tý podstatě, nebo jen naletěli na jeho předvolební skřeky.
Prumerny Trumpuv volic nerozumi, myslim, nicemu. Bude Trumpa volit nejen proto, ze naletel na jeho predvolebni skreky, ale taky proto, ze je pro nej nemyslitelne nevolit Republikana, at je to kdo chce. Nabozenstvi tady hraje obrovskou roli v mysleni konzervativcu, takze mezi temi opravdu echt skalnimi vladne predvedceni, ze vsichni Demokrate smeruji automaticky do pekla ![]()
Diskutovat s nimi nema cenu, to je opravdu jako u vas s volici Babise, nebo sveho casu Zemana: Budou si stat za svym bez ohledu na danou objektivitu.
Diskuse muze byt zajimava jen s mene prumernymi volici, kterych je habadej a maji pro sve rozhodnuti vicemene racionalni duvod. Treba moji kamaradi z byvale prace, Afro-Americani z Jizniho Chicaga, volili Trumpa, protoze je nasralo, ze demokraticky starosta Chicaga (podporovan rovnez demokratickym guvernerem) uvolnil miliony dolaru na peci o ilegalni emigranty v dobe, kdy chudoba v Chicagu dramaticky vzrostla, lide po pandemii prichazeli o domov a koncili na ulicich, a mesto jeste k tomu vsemu zvysilo dane. Takovy volic se pak vetsinou soustredi na ten jeden problem, ktery ho sere, a nestara se o sirsi souvislosti; nicmene neoznacila bych ho za ignorantniho blba.
Hele, zrovna docitam clanek od Nihilisty, kde na to upozornuje: Tohle poněkud černobílé vidění světa hodně vychází z faktu, že řada Republikánů nahlíží na svět náboženskou optikou.
Tohoto fenomenu si clovek musi byt vedom, pokud chce opravdu pochopit, proc prumerny americky volic voli tak, jak voli.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí