Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Kammila
771 příspěvků moje polička 29. května 2025 11:11
Reakce na Mohučanka:

Tabea mám matný dojem, že u nás je předpis něco jako že když jedou prarodiče s vnoučaty do zahraničí, tak musejí mít souhlas rodičů, ale nevím, zda to reálně někdo kontroluje.

​v Praze na letisti mě kontrolovali, ve Vídni nikdy. Z Prahy jsem letěla 1x když nebylo zbytí a z Vídně nesčetně krát. Takže ono to je dost pofidérní, protože hranice s Rakouskem překračujeme autem a tam nejsou kontroly žádné. 

Edit: teď mě napadá, že možná hraje roli příjmení? My bereme vnoučata od dcery i syna, takže ta drobotina má rozdílná příjmení a v Praze jim to přišlo prostě divné

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 29. května 2025 19:25
Reakce na continuity:

Pinot Noir ja se vůbec nevyjadřují k tomu případu, mezitím tady přibyla spousta dalších příspěvků, třeba ten s těmi 70km. Prostě jen tak volně asociuji. Mám to asi jinak, můj táta třeba dojížděl šedesát kilometrů denně několik let (popod TO strašidelné Strečno). Pár let jsem jezdila na otočku jednou týdně Brno. 

Mě tím dost rozčiluje i muž, teď říká, že nemůže zvednout zadek kvůli mámě, jsem zvědavá, co si vymyslí pak.

​to bylo asi na mě. Hele, ti známí jsou na tom finančně diametrálně jinak - pro jednoho to problém není, jen jsem psala, že v tom městě, kde má děti nemá zázemí a děti jsou od sebe věkově tak, že se většinou musí podřídit starší dítě a být v nějaké herně...

ale ten druhý případ je ten, že jezdí v týdnu (doktoři, školka apod) a je to pro něj i docela finančně neúnosný.

Neoznačuju to jako hrdinství, spíš jsem o tom začala přemýšlet trošku jinak než se někomu posmívat, že s tím má nějaký problém.

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 04. června 2025 16:01
Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 04. června 2025 16:13

999 strašná ostuda

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 04. června 2025 16:52

Bowle Hrozný

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 04. června 2025 18:12

999 Hrozný... A moc mě zaráží, že se neozval nikdo z rodičů.

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 05. června 2025 09:59

999 To je hustý...

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 05. června 2025 10:38

Tyjo ja nevim, ale jestli je to ten "dum nauky i kultury", kde delaj ty certifikaty, tak tam jsem byla na exkurzi taky a tu zkousku jsem tam pak skladala. Proste jsem mela rustinu jako druhej cizi jazyk...zadna propaganda se tam nekonala, ale bylo to pred 20 lety, no.

Kazdopadne to bylo jediny misto kde se ta zkouska dala slozit, neprijde mi zas tak zavrzenihodny ze tam ty deti jely?  

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 05. června 2025 10:49

711990 obávám se, že časy se mění...Já jsem se před 20 lety učastnila americko-rusko-ukrajinské expedice na Krymu, což dneska zní jako naprosté sci-fi

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 05. června 2025 10:53

711990 V tom článku se píše že podle evropského sankčního seznamu dlouhodobě šíří ruskou propagandu, navíc dětem nabízí studium v Rusku (teď???). To mi přijde jako něco jiného, než místo pro zkoušku a kulturní exkurzi. 

Je to minimálně podobné, jako když Čína láká studenty na stipendia a platí jim letenky a pobyty...prostě se snaží, aby si vytvořili pozitivní vztah a navázali v zemi vazby. A funguje to velmi dobře, zrovna minulý týden v hospodě jsem se o tom přesvědčila. (dvě Američanky pobývaly v Číně přesně na takové stipendium a byly hrozně nadšené, Čínu milují a negativní věci bagatelizovaly...)

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 05. června 2025 10:54

Garfie No přesně.

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 05. června 2025 11:57

Mohučanka jako jo no a Garfie ma pravdu, ze pokud siri propagandu tak to neni ok. Ale s tim studiem, at uz v Cine nebo v Rusku - to uz je na kzdym at se rozhodne kde chce studovat ne? Zas ty lidi sou svepravny a pokud se rozhodnou ze jim to nevadi? 
Moje spoluzacka byla v ramci studia rustiny na VS rok na studiu v Belorusku a byla nadsena, coz jsem nechapala uz pred tema 15 rokama, takze proste kzdej se rozhoduje jinak zjevne...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. června 2025 12:01

711990 teď je jiná situace než před patnácti lety, s Ruskem jsme v podstatě ve válce. Jít tam studovat mi v současné situaci nepřijde jako osobní rozhodnutí.

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 05. června 2025 12:10

Evaevaosobní rozhodnutí to je vždy, ale nemůže to byt rozhodnutí jakkoliv podporované školním systémem. 

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 05. června 2025 12:12

711990 Je to na rozhodnutí každého, já bych třeba do Číny taky jela s radostí, kdyby mi čínská vláda všechno zaplatila. (do Ruska teda ne, vždyť jsme s ním prakticky ve válce), ale asi by sis měla uvědomit, že to má nějaký důvod, který není zcela nezištný. Čína fakt nepotřebuje lákat zahraniční studenty, je to Čína, vlastními studenty může dláždit chodník. 

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 05. června 2025 12:14

Mmch: věděli jste, že ulici, na které je Ruska ambasáda v Tiraně na začátku války prejmenovali na ulici Svobodné Ukrajiny?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. června 2025 12:15

continuity ok, to je lépe řečeno 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 05. června 2025 12:48

Evaeva continuity to uz mi prijde trochu jako navrat k omezovani rozhodnuti kam kdo muze jit studovat. Ta skola navic nikoho nepodporovala, proste vzala studenty rustiny do centra rusky kultury, kde jim rekli ze krome zkousek nabizej i studium v Rusku. Nikdo nenutil deti vyplnovat prihlasky. Ano, neprijde mi to jako dobrej napad vzhledem k ty propagandisticky casti, ale proste studovat muzes jit kamkoliv. Mimochodem momentalne tam studuje jeden zastupitel za SPD a dela desivy propagandisticky videa na Youtube. Typu "v Rusku neni bida" apod. 
Garfie no prave, neni to zadarmo a podle me to neni nic co by clovek chtel. Muzu to tem lidem vycitat, divit se, muze me to pohorsovat, ale zakazovat jim to nebudu, je to jejich volba.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 05. června 2025 13:46
Reakce na 711990:

Mohučanka jako jo no a Garfie ma pravdu, ze pokud siri propagandu tak to neni ok. Ale s tim studiem, at uz v Cine nebo v Rusku - to uz je na kzdym at se rozhodne kde chce studovat ne? Zas ty lidi sou svepravny a pokud se rozhodnou ze jim to nevadi? 
Moje spoluzacka byla v ramci studia rustiny na VS rok na studiu v Belorusku a byla nadsena, coz jsem nechapala uz pred tema 15 rokama, takze proste kzdej se rozhoduje jinak zjevne...

​Nesouhlasím. Jde zásadně a jedině o tu nalejvárnu/propagandu - samozřejmě že si v tý který zemi ty studenty pěstujou jak oko v hlavě a mají tam první poslední, čímž si přivezou domů naprosto mylnej dojem (jako ta tvoje spolužačka například), a to je hlavní účel.

A na nedostatek kritickýho myšlení si tady stěžujeme už dlouho, ne? Tímhle ho, u - s prominutím bezbrannejch - studentů, moc nepodpoříš. 

Ruštinu můžeš studovat i tady, rodilejch mluvčích je tu dostatek řekla bych. A ty kecy o kultuře... to předtím o Puškinovi v životě neslyšeli? Gymnazisti?!

Že jim nedopřejou nějakej vejlet třeba na Krym (když už ho vydávaj za ruskej). Pročpak se to asi nehodí do krámu?

Offline Jos
příspěvků moje polička 05. června 2025 14:17

711990 pred 15lety byla jina situace. Taky jsem byla v rusku na mesicni stazi a i jako turistka na mesic o par let predtim. A to byla doba relativne nejvetsi "svobody" tam, Putin byl "jen" premier a hrali si na dobre vztahy se zapadem. No a stejne potemkinova vesnice a habadura na nas. Jejich studenti nemeli ani zachody (proplizili

jsme se na jejich kolej o patro vys), my zahranicni vlastni patro se vstupem na cip, dennim uklidem a socianim zarizenim na pokoji. Vse uplne nove.  Jinak ve vsem meli bordel. Dneska uz bych do Ruska ale rozhodne nejela, situace se diametralne zmenila. Respektive se Rusko otevrene vratilo k sovetskym casum a ty povazuju za analogicke k nacismu. Jestli tam nekdo chce na vlastni pest, tak at. Ale rozhodne bych to oficialne nepodporovala.