Nemohu osobně doporučit, ale existuje centrum Rosa pro týrané ženy, které poskytuje poradenství - jistě není první v takové situaci, věřím, že by ji dokázali nasměrovat kam a jak dál, ať v okolním světě, tak i psychicky.
Omfg
Ano, Rosa je asi taky možnost, zatím jí v rámci základního poradenství pomohla poradna Člověka v tísni a Respondea, ale vlastně všude jsou plně vytíženi, chybí interventi a terapeuti a je to takové bezvýchodné... Myslím, že jí by fakt nejvíc pomohla práce, která by ji bavila a v které by se mohla realizovat plus možnost mít kam jít, s kým mluvit a nebýt sama.
euridike Všechno chápu (a doufám, že se jí nějak podaří "vyjít ven"), ale absolutně nechápu, proč by se měla starat o tyrana.
brrr souhlas. Ale ona to asi nedokáže jinak
Protože ten tyran je rodič.
euridike A? Teda je to hrozně těžké, ale stále a?
Vím, jak to myslíš, ale každý má jinou povahu. Možná nechce mámu nechat umřít osamocenou někde v LDN, protože by jí to nedovolilo svědomí. Byť Ti to může znít absurdně. Plus se to od ní prostě očekává, že bude zařizovat vše, co je okolo mámy nutné řešit, protože je to dcera, paradoxně - to, co jí máma způsobila, nikoho nezajímá.
brrr protože život s tyranem ti úplně vymeje mozek. Ztratíš přehled o tom, co je správné, a co špatné, co je v pořádku a co je za čárou. Přijdeš o sebevědomí a vědomí jakékoli vlastní hodnoty. A když se od tebe čeká, že se o tyrana postaráš, tak to uděláš. V lepším případě nemáš sílu a vůli se vzepřít, v horším tě ani nenapadne, že bys mohla/měla.
Napsala jsi to naprosto přesně...
brrr protože život s tyranem ti úplně vymeje mozek. Ztratíš přehled o tom, co je správné, a co špatné, co je v pořádku a co je za čárou. Přijdeš o sebevědomí a vědomí jakékoli vlastní hodnoty. A když se od tebe čeká, že se o tyrana postaráš, tak to uděláš. V lepším případě nemáš sílu a vůli se vzepřít, v horším tě ani nenapadne, že bys mohla/měla.
Naprosta pravda (bohuzel). Ale! Pracovat se s tim da, a da se to vsechno odnaucit. Akorat to neni ze dne na den a potrebujes dobreho terapeuta, ktery vi, co dela. Doufam, ze teto mlade dame nekdo terapii doporucil. Drzim ji palce ![]()
euridike nemám žiadnu radu ani pomoc, ale moc jej držím palce ![]()
Ano, pomoc jí nabídli, ale s tím, že vlastně terapeutů je nedostatek a nenabírají nové klienty, takže je to spíš Hlava XXII.
Jak dzizisketa zmiňovala sdružení Rosa, tak tam jsme neuspěly, protože pomáhají ve chvíli, kdy je žena v ohrožení, pak už ne. Jen nás odkázali na Respondeo, kde zase nenabírají nové klienty, achjo. Ale ona fakt spíš potřebuje způsob, jak se dostat mezi lidi a mít v životě nějaký smysl a důvod žít.
Děkujeme... ![]()
Hroznej příběh. Stejně jako brrr se mi příčí představa, kterak se oběť o tyrana ještě stará - za mě teda no way!
A souhlasím s MP Marge, že dotyčná potřebuje především slušnýho terapeuta, tím bych začala... práce může počkat resp. podle mě může vzít zatím cokoliv, než se dá trochu dohromady - bez toho, bez odborný pomoci, si myslím že slušně žít sama od sebe po těch letech asi nezvládne.
V každým případě přeju ať se jí to povede.
barbucha souhlas. Je to pěkně na houby ta dostupnost psychologické péče.
Otázka je, jestli po letech domácího vězení může jít dělat fakt cokoli, třeba do toho Kauflandu. Zvládá to obdivuhodně, vezmi si, že bys roky viděla svět jen z okna - a pak do toho světa, který se tolik mění, měla jít den ze dne fungovat. Myslím, že jí pomohlo přežít to, že pořád zaměstnávala hlavu, potřebujeme najít práci, která jí bude dávat smysl, brala by třeba i práci v domově pro seniory, hledáme i něco takového.
A chci říct ještě jednu věc. Často se hovoří o tom, jak je nutné pomáhat obětem domácího násilí a jak v tomto ohledu politici a všichni za to zodpovědní dělají maximum. Realita je od teorie na hony vzdálená. Reálně se oběti domácího násilí dostane toto - řeknou jí, že to není její vina, že to určitě zvládne, že je silná. A to je prakticky vše. Ráda bych zde zmínila jedinou výjimku, ing. Zemanovou z Člověka v tísni, která v rámci své práce udělala vše, co mohla plus dost navíc. Klobouk dolů.
Já ti nevim... když jsem hledala nějaký možnosti, vyjela mi spousta nabídek - tím neříkám že jsou všechny využitelný na tenhle případ, ale zrovna v Praze by se určitě něco našlo
pokud euridike píše že by vzala práci i v Praze, tak by tam mohla dojet i na terapii... spíš mě udivuje že doteď byla asi bez práce, to ji ta matka živila nebo co? Fakt divná situace. Blbý je, že toho terapeuta musíš většinou platit, na pokladnu jich asi bude míň...
No v každým případě by matinka mazala do LDN a nazdar.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí