euridike to je hrozně těžké čtení. Neumím poradit, ani pomoci, ale vážím si lidí jako ty, že nejsou lhostejní. Byrokracie je v těchto případech fakt nesmyslná. Držím palce, aby se pro kamarádku objevila nějaká příležitost začít nový život.
Omfg
Díky...![]()
Přesně tenhle seznam mám taky, Rosa a Bílý kruh nepomůžou, Hrdá je právník pro oběti, ty další vyloženě radí s domácím násilím, ona se potřebuje vrátit do života po prožitém násilí, tomu se nikdo moc nevěnuje. Začínáme se cítit maličko beznadějně, přiznávám, ty problémy k řešení se spíš kupí, než že by ubývaly.
euridike Ať ti nedojde síla
jsi úžasná, že se angažuješ.
euridike tematu se nedavno venovala Ikea, maji na strance jeste malinko jiny seznam organizaci
https://www.ikea.com/cz/cs/this-is-ikea/community-engagement/zabezpecnydomov-pub10df5240/
a ohlende prace me napadla asistentka pedagoga nebo terenni pracovnice nejake charity vasi mistni, to mam pocit, ze tech je porad nedostatek
a co ty online terapie?
euridike To je strašná historka, o to horší, že je to rodič, přijde mi, že s tím se člověku, i dospělému, nějak hůř vyrovnává. Pomoct nedokážu, radu nemám, jen se nestačím divit. Posílám aspoň na dálku přání hodně sil. A od tebe je hezké, že se tak staráš.
Ono keď sa píše o tyranoch, nikto takmer nespomenie, že by to mohol byť rodič. Tak ak je to matka, málokto to chce počuť, prípadne tomu nechce vôbec uveriť. A ak sa to dialo roky, tak už to máš hlboko pod kožou.
Verím že terapeut by pomohol, ale tiež si myslím, že potrebuje ísť pracovať. Medzi cudzích ľudí, najlepšie kde nikto o nej nič nevie, aby nastúpila a mohla začať úplne od nuly.
Naozaj by na začiatok bolo lepšie vziať aj predávacku, príde do styku s veľa ľuďmi, nebude mať moc času zamestnávať hlavu. Otázka je, ako je na tom jej matka, či bude môcť byť dlho sama doma. Viem že teraz si myslíte že má na to kašľať, ale takto to nefunguje. Nie pre ľudí ako sa mi táto pani. Takže skôr najprv práca a samozrejme hľadať aj terapeuta. Škoda že je tak ďaleko, inak by som rozhodila dieťa niečo jej našla, aj keď len ako brigádu do začiatku.
euridike si úžasná, celý čas čo ťa poznám si jeden Veľký človek a nádherným srdcom. Držím vám palce![]()
Nechci zpochybňovat vaši aktuální zkušenost, ale proFem by se měl zabývat i tou dlouhodobou péčí a pomocí s návratem do života, pokud spolužačku odmítli, tak to je teda na houby!
V Brně je na tuto pomoc zaměřené Magdalenium, ale je v... Brně
I když by možná věděli o podobné organizaci ve středních Čechách.
Jo, a ještě obecné sociální poradenství má samozřejmě Člověk v tísni, včetně dluhového, s návraty do života aspoň v té ekonomické oblasti by jistě pomohli.
Ano, s Člověkem v tísni a jejich dluhovou poradnou v Kolíně máme skvělou zkušenost z pondělí, tak jsem si právě našla kontakt na poradkyni v Praze, která by snad měla řešit i pomoc hledání zaměstnání různě znevýhodněným, jen tady je asi zase problém, že ČvT bere jako znevýhodněné např. lidi z vyloučených lokalit, s nízkým vzděláním a kompetencemi apod., tak uvidíme, co by mohli udělat pro ni. Jí totiž každý řekne - vy jste chytrá a schopná, vy si poradíte...
euridike Jak už tu psaly ostatní, je to od tebe moc hezké, že se snažíš pomoc. A nezapomínej u toho i na sebe, tohle bude asi dlouhé a náročné. Plus ještě máš na starosti další osobu, jestli se nepletu z jiné debaty ![]()
Pokud vám jde opravdu jen o hledání pracovního místa, tak nejlepší podle mě bude úřad práce. osobně mi to nepřijde moc reálné hned být schopná se zařadit do pracovního procesu po letech týrání a věznění, jakkoliv je slečna inteligentní. Tohle musí mít strašné následky na psychiku. Pokud máte pocit, že vám nikdo nenabízí adekvátní pomoc, co vyzkoušet linku pomoci? tam by měli být schopni nasměrovat, kam dál. A nebo krizové centrum. V Brně je u psychiatrické kliniky ve fakultní nemocnici, předpokládám, že to bude obdobné i v jiných městech. Tam je pomoc 24hod denně, nikoho neodmítnou a pomůžou.
Jsi moc laskavá... ![]()
A narazila jsi na dva zásadní problémy téhle záležitosti. První - lidé nejsou ochotni přijmout, že dospělou inteligentní ženu může týrat rodič. Ale když se to děje od dětství, je těžké z toho vystoupit.
A druhá věc - neznáš osobně mě ani moji kamarádku, přesto napíšeš, že kdybys bydlela někde blízko, rozhodila bys sítě a snažila se pomoct. To je obdivuhodné. My jsme obepsaly různé podniky a firmy u nich, jestli nepotřebují někoho do administrativy, třeba i na úklid, kontaktovaly jsme i konkrétní lidi, které ona zná, bývalé spolužáky atd., ne s nějakou žádostí o pomoc, ale s poptávkou práce, většina lidí ani neodpověděla. Je to pro ni frustrující a beznadějné... A ano, do značné míry ponižující...
Bez urážky, teď to myslím v dobrém ale ona po dlouholeté izolaci a soužití s tyranem ty kompetence snížené má právě taky. Tímhle bych argumentovala, kdyby na to přišlo.
Různé linky pomoci zkoušela, rozhodně ji neodmítli, ale odkážou ji třeba na tu Rosu, popř. soc pracovnici, je to trochu začarovaný kruh... Já už mám někdy pocit, že jsme zkusily všechno... Určitě je to jen pocit, ale nějak už se nám ty možnosti zužují.
To máš bohužel vlastně pravdu.
Jako sociální pracovnice Intervenčího centra pro osoby ohrožené domácím násilí bych chtěla říct, že děláme, co je v našich silách a možnostech. Ale jsou prostě situace, kdy pomoci neumíme a nemůžeme (jsme sociální pracovníci, ne právníci nebo terapeuti). Musím říct, že za svou kariéru jsem se nesetkala s tím, že bych někoho jen tak poslala pryč, a ani nevím o žádné kolegyni nebo kolegovi, kteří by to udělali. I když za mnou přijde člověk, kterému nemám jak pomoci, snažím se nabídnout nějaké možnosti, na koho se může obrátit, apod. Ale ano, jsme svázáni také pravidly, které říkají, pro koho jsme určeni, a pokud člověk do této "škatulky" nezapadá, nemůžeme ho přijmout za klienta, protože pak je problém při vykazování činností (je to byrokracie, ale odvíjí se od ní financování, ale už v tak ne úplně dobře placeném oboru se musíme ohlížet na každou korunu, takže přijmou člověka, který je mimo kategorii je prostě průšvih). Takže i kdybychom rádi pomohli, někdy to nejde, ale vždy se snažíme alespoň toho člověka nasměrovat. Samozřejmě je možné, že někde pracují lidé, kteří jsou vyhořelí, nebo je práce nebaví a pak se může člověk žáadající o pomoc setkat s nepochopením. To není dobře, ale může se to stát. Stejně tak víme, že napříč celou sociální agendou (prakticky všechny sociální služby) je nedostatek, stejně jako v počtu terapeutů a psychologů a dalších návazných oborů. Máme odborové organizace, máme asociace, které lobují za změnu, ale jde to pomalu, bohužel.
Chci ale věřit, že většině lidí, kteří o pomoc požádají se jí dostane.
euridike nechci být necitlivá, ale myslím si to co dzizisketa Navzdory inteligenci slečnu musí mít nějaké následky.
Pokud opravdu všechno selhává, zkuste to krizové centrum. To mi jednou poradila moje psycholožka. Poskytnou prvotní pomoc, nasměřují. Potřebovala jsem tehdy radu pro kamarádku. Taky to nebylo nic akutní, život ohrožujícího, ale dlouhodobý problém, ze kterého se nedokázala dostat ven. Poskytli nejen tu první pomoc, ale nabídli pobyt, zůstala tam týden, pomohli ji, nasměřovali. Má to dobrý konec. Odcházela s kontaktem na psychitrickou i psychologickou pomoc, kterou pak využila následně po té hospitalizaci.
Zkusíme se tedy podívat vyloženě po krizovém centru, uvidíme, čeho se dobereme, ještě jednou děkuju...
euridikeupřímně to, že ji neodpovídají na životopisy bych si nebrala osobně. Děje se to napříč pracovním trhem a je to příšerný nešvar.
Nakonec i mně a to odpovídám na konkrétní pracovní inzeraty, kde jsou moje zkušenosti opravdu relevantní. Takových se tam nemůže v průběhu casu sejít víc než deset (a to hodně nadsazuji). A stejně kolikrát vůbec žádnou odpověď nedostanu.
Prostě kultura v tomto je opravdu otřesna a fakt bych nehledala chybu v sobě.
Rozhodně jsem nechtěla obecně kritizovat sociální služby a lidi, kteří tam pracují, to v žádném případě. Moje kritika směřovala konkrétně k jedné soc. pracovnici městského úřadu v místě, kde kamarádka žije. Jinde - Člověk v tísni, Rosa, Respondeo - jsme se setkaly s velmi milými lidmi, kteří bohužel nemohli pomoci z důvodů, které popisuješ. Obecně mám k lidem pracujícím v tomto oboru respekt, není to snadná práce.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí