Přiznám se, že ruční práce v domovech důchodců a vůbec přístup k těm chovancům mě naprosto děsí. Jakou utloukat nudu?! To jako člověk, kterej je zvyklej si celej život číst, sledovat novinky... nebo chodit na výstavy/sledovat filmy/nebo jen na vycházky a sbírat tam šutry... cokoliv prostě - najednou sedí v tom domově a jediný rozptýlení co mu nabídnou že má jako začít na starý kolena štrikovat nikdy nekončící šálu nebo lepit přiblblý koláže?! A za odměnu mu přijde mateřská školka zazpívat lidovky nebo mu v rádiu pustěj dechovku
To bych radši skočila z okna...
Bohužiaľ väčšina ľudí ku koncu života už nebýva tak aktivna, prichádza únava, ľudia strácajú silu , energiu, aj motiváciu,zhorší sa zdravotný stav - a nemusí to súvisieť s tým,akí boli po ten predchádzajúci život. Nikto netúžime - pokiaľ to zvládame - odísť do DD a tam nejako smutne dožiť a pokiaľ je človek v stave, ako opisujete, nemá k tomu ani dôvod .Len keď ten čas príde, a nebudeme mať inú možnosť, budeme radi, keď sa pre nás niekde vônec nájde miesto. Moja maminka zásadne odmietala už čo i len myšlienku, na taký koniec. Keď to ale prišlo, zmenila názor a hovorila, že je to ako v hoteli . Program mali bohatý, a každý sa sám mohol rozhodnúť, či áno, alebo nie . Pokiaľ to zvládala, chodila na výlety, na krúžky. Lenže ako sa horšil zdravotný strav nebolo možné už ani to . Ale bolo o ňu postarané, do poslednej chvíle .Tá veľmi pokročilá staroba nie je nič pekné, ale nikto si nemôže vybrať, ako dopadne . Takže za mňa - DD aj počas je ešte človek vo veku primeranej aktivite, aj vtedy, keď už skutočne nevládze ,je pomoc. Dúfam, že to nikto nebude brať ako nepatričnú reklamu, - ja ďakujem za opateru pracovníčkam v Dome seniorov v Náměšti .