Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 13:39

U nás nosí pytlíčky tak půlka, já na to kašlu Ale zase s jedním peču muffiny. Ale právě mi říkala jedna maminka, že ona ty pytlíčky dělala s dcerou, že jí to baví. Ale už jsem i dostali ruční výrobek, který musela dělat ta maminka třeba 20 minut

Pinot Noir prázdninové děti u nás slaví v červnu oni to teda mají hezké, dostanou korunu a děti jim osobně přejí, tak o to je člověk nechce připravit.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 13:47

continuity oni dělají hezké výrobky, ale stejně to máš třeba šest vyrobků za pololetí x 2, plus když je volná hodina nebo zbyde čas, tak ten jeden syn je hodně výkonný. Krát třeba pět let, tak to aby sis pořídila depozitář. (Syn by navíc všechno měl nejradši na stole okolí svého prostírání.) A to je jenom keramika. Já jim to nijak neberu, jsem ráda, že je to baví, ale těch věcí je prostě moc. Když se podívám po bytě rodičů a po chalupě a vezmu si kolik už jsme toho vyhodili. Jsou to kolikrát pěkné věci, ale stejně mně jímá hrůza. Je teda pravda, že kde nejsou naše výrobky, jsou máminy

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 13:57
Reakce na Blanka:

​Bohužiaľ väčšina ľudí ku koncu života už nebýva tak aktivna, prichádza únava, ľudia strácajú silu ,  energiu, aj motiváciu,zhorší sa zdravotný stav -  a nemusí to súvisieť s tým,akí boli po  ten predchádzajúci život. Nikto netúžime - pokiaľ to zvládame - odísť do DD a tam nejako smutne dožiť 

​To je jasný... nikdo v těch DD asi nebude zakládat horolezecký kroužek. Jde o to, že vždycky když se o těch domovech mluví resp. o trávení volného času, slyším jen o tom štrikování a "výtvarné" činnosti, případně poslechu lidovek a dechovky. Jo a o křížovkách

Nikdy jsem se ještě nedozvěděla jak jim třeba uspořádali promítání nějakýho významnýho filmu, ať už by to bylo pro pamětníky (byť by to byl Jih proti Severu nebo Kleopatra) nebo nějaká novější výpravná "pecka" (a la Amadeus), prostě něco z kultury... Stejně tak by se daly uspořádat zajímavý přednášky - chodíme občas na nějaký (naposled to bylo o jezuitech) a z 90% jsou účastníci prakticky v mým věku: to jest i senioři mají zájem! Fyzicky to náročný není a pokud jsou někteří chovanci ještě lucidní, nevidím důvod proč by se neměli zajímat. Není tam přece každej mentálně zaostalej! Ale při tom obvyklým zacházení se jím můžeš lehce a rychle stát

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 14:04
Reakce na rysamona:

K tomu tématu důchodců v DD doporučuji knížku Tajný deník Hendrika Groena. Náhodou jsem si koupila v mluvené verzi v Levných knihách a výborně jsem se bavila i když to je primárně smutné. Ale autor to podal s takovou nadsázkou... Je tam vlastně i ta bezvýchodnost a naprosto marný boj proti zažitým stereotypům. 

​A o to mi jde. 

Z naší rodiny nikdo nikdy v DD nebyl, znám to jen z doslechu, případy z okolí... ale vždycky to na mě činí dojem čekárny na smrt. Hrůza děs. Jako smrt a daně jsou jediná jistota ale možná by se to čekání mohlo zařídit i kapku zábavněji (nemluvím samozřejmě o bezmocnejch ležákách, to je snad jasný).

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 14:33

Evaeva My jsme dostali jednou nějaký pytlíček, kde bylo všechno v motivech Hello Kitty, ale jako i ručně dolepeno, když to na nějaké položce nebylo rovnou....nechápu to, kolik je to muselo stát času. Moje děti taky baví kupa věcí, ale neznamená to, že s nimi budu třeba 5 hodin vyplnovat dětské časopisy, že:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 14:43

Karja no jasně, to ani žádné dítě nevydrží Ale tak ty pytlíčky, to máš tak na hodinu, když teda nic nevyrábíš a nedolepuješ. Muffiny jsou sice rychlejší, ale chvíli to taky dá.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 14:44

barbucha  nevím jak v DD, ale místní kluby seniorů pořádají různé přednášky a vycházky furt. Tvoření a vystoupení dětí samozřejmě taky.

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 14:53

Evaeva to by bylo mozna dobry na straseni strak

Jeste jsem nedavno nasla po dceri zelvu s cepickou! Ale od Emicky mam neco jako keramicky tacek s bilou glazurou a nejakym vyrytym vzorem, sice dost sisatej, ale ten tu mam vyndany porad, ten je celkem povedeny.

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:05

EvaevaJo takhle, ale musíš do toho přece nakoupit a tak, pokud tam nedáváš jen sladkosti. Jako mě to přijde moc, časově, energeticky i tak jako "moc na efekt". A i teda finančně, že ono když si dáš 25 dětí ve třídě, krát třeba 40 Kč, za ty drobnusty...Ale pro Evaeva chápu váš případ, ono co si budeme povídat, kdyby moje děti doma brečely, že chtěj ten pytlík a just jo, tak je taky asi dělám...D:

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:09

Karja jo, finančně to něco stát bude. Ale u nás je ten action a tam mají frkačky nebo káčy za pár korun v balení po deseti

Mně tu nikdo kvůli tomu nebrečí, ale beru to jako náš společný čas to pečení. Staršího to tolik nebaví, tak nosí lízátka nebo bonbóny

Online continuity
43584 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:13

Evaeva

ty děti, co chodily pět let, pak ucitelka převáděla na ten kroužek, kde tvořily jednu věc celé pololetí. Sice to bylo větší, ale jedna věc a to si to ještě třeba vyžádala na školní výstavu.

Offline letfenixa
10936 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:28

Mohučanka to vyrábal Lukáško k svojim meninám pre spolužiakov. V papiernictve som kúpila biele papierové vrecúška, v Pepcu pečiatky s jesenným motívom aj lepiace pásky s jesenným motívom, do vrecúška dal tuším po 2 sladkosti, dôkladne to celé opečiatkoval a polepil a bol s tým na výsosť spokojný. 

Offline Torrah
3422 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:35

Moje tchyně je teď momentálně v jednom DD v Brně. Co já tam vidím jako nejhorší, je nedostatek soukromí. Teď má vlastní pokoj, kde je jen jedno lůžko, což je velké plus. Ona má hlavu čistou, problémy s pohybem, takže i když jsme to doma zkoušeli, fakt to nešlo, prostě toaleta, WC, vše očistec jak pro ni tak pro nás. Tady tedy v tomhle lepší, protože na to mají vybavené koupelny se zapuštěnou vanou, WC se širokým vjezdem pro vozíček atd. Na každý den tam mají taky různé aktivity, přizpůsobené období, před Vánoci pekli cukroví - teda asi jen tvořili z těsta, nevím přesně. Ona na ty aktivity moc chodit nechce,protože na ni padá deprese ze starých lidí. Abych to nenapsala špatně - ona je taky stará, samozřejmě. Ale mysl má čistou, tak vidí, jak ti ostatní jsou na tom špatně a ona též, ta deptá jí to. Proto je radši sama na pokoji, čte si, luští křížovky, kouká na televizi. Nerada chodí na ty společné aktivity, protože jsou přizpůsobované těm v horším stavu mysli a on by ráda, jak tu bylo psáno, viděla třeba dobrý film. Pokud jsou tam občas nějaké besedy, nebo když jeli na operu do divadla, to byla nadšená. Ona ta koncentrace toho stáří na jednom místě prostě depresivní je, to si nebudem namlouvat. Já, když byla poprvé na jejich společné akci, tak jsem domů přišla totálně vyřízená. Za mě, pokud budu muset jednou do nějakého podobného zařízení, tak se budu modlit za jedno - abych měla soukromí. To si myslím je nejhorší ztráta. 

Online RoSa
10226 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 16:05

mně se líbí třeba to propojení seniorů a opuštěných zvířátek...

to by možná taky šlo něco vymyslet v DD...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 16:12

continuity no tak naši mají například můj, asi 40 cm vysoký, svícen - sovu. Práce s tím bylo dost, není to žádná matlanina, ale doma bych to mít nechtěla Tu avizovanou želvu nebo sněhuláka taky dělají několik lekcí, ale pořád to jsou malé děti, že jo. Mladší pak ještě nosí každý týden obraz A3 až A2, spoustu z nich bych si klidně zarámovala, jsou to krásné věci, ale tolik stěn nemám, starší tam chodil dva roky Ale to jsou placatá díla, takže se konečně hodí moje desky A1, co nám deset let oxidují za postelí

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 16:25

Torrah presne. Soukromi, aspon trochu slusne zarizeni a moznost mit kolem sebe nejake oblibene drobnosti, vazu s kytkou, obrazky od deti atd. Pokud to teda budu vnimat. Kdyz si predstavim LDN, ze ktere jsme po tydnu radsi odvezly mamku, jima me hruza. Odrena kovova postel jak z kasaren, nemocnicni stolek, kam si celkem nic nepolozis, okno za hlavou a dve spolubydlici, ktere se ani nenamahaly zatahnout zaves, kdyz musely na "gramofon". Sileny.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 16:39

Kokoska - je to ako so všetkým - aj keď zmysel takého zariadenia je jasný a zadefinovaný, rozdiely v tom, ako kde to funguje, aké sú podmienky a aké možnosti je  veľký .Moja maminka mala tiež izbu s kúpeľňu iba pre seba, a brat jej tam urobil nejaké zariadenie z toho, čo mala doma včítanie televízora. Ale ako dopadnem ja, z toho mám strach .Tiež neznášam také tie kolektívne „ zábavy “ a budem sa snažiť čo najdlhšie  tú etapu oddialiť. Ale ja aj tak na pobyt v DD nebudem mať prostriedky, ako som sa tak dozvedela ,čo to stojí. Pokiaľ to človek ako-tak zvláda, tak možná s nejakou tou opatrovateľkou doma , na niekoľko hodín denne. Tak ako tak smutná vyhliadka, človek by sa tomu najradšej vyhol .

Offline Samara
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 17:04

RoSa skvele!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2026 18:07

RoSa to je ale hezký projekt. Moji prarodiče měli pětadvacet let psa (ne jednoho). Poslední umřel asi před rokem. Naštěstí jsme strejdovi rozmluvili nákup štěněte, na to už se necítili a mají už svůj věk, pes by ne nejspíš přežil a co pak s ním. Děda aspoň vypomáhá sousedce, staršího psa vezme na procházku rád. Člověku to dělá nějaký program, přece jenom, oni nejsou moc činnorodí. Tak až to dojde do jejich mč

Offline Gatita
8684 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 19:08

Mohučanka no tak ted si budu představovat ten nonstopac a automaty kolem

Nejhorší je, ze člověk vyměkne. Mně to je hrozně protivné, ale i tak ty oslavy nakonec dost vymetáme, i kdyz treba "jen" z 50 %. Syn vŽdycky tu pozvánku odnáší ze školky jak svatej grál, tak nemám kolikrát srdce říct ne. Takze ted nás čeká princeznovská párty, trochu se stydím, prijde mi, že se to jakoby vůbec nehodí se tam cpát. My jsme teda oslavu mladšího dítěte pro děti nedělali, měli jsme rodinnou. Ale do školky jsme nesli 25 klíčenek á 10 kč, taky to bylo proti mým eko zásadám, ale lepší než obvyklé lízátko. Ale je to děsné a do budoucna to hodlám zaříznout. Starší syn si teda vždycky nějaké kamarády domu zval, ale jen pár. Jen na kulatiny pozval všechny kluky ze třídy. Meli jsme dort doma a pak jsme jeli s voucherem ze Slevomatu na laser game. A jsme domluveni, ze tim končíme.