Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline marieu
5184 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 18:21

mirajo ano, to je hodně přesné. My nejsme tak daleko, máma je teď objektivně dobrá, i když slabá. Ale žijeme v šílené nejistotě.

Offline clothilde
2065 příspěvků moje polička 29. srpna 2026 08:22

marieu já jsem taky sendvičová generace. Máma zemřela , mám v péči tátu, kterému je 92 roků. Má urologické problémy a odmítl léčbu se slovy, že už je na světě moc dlouho....

I přes vysvětlování o zánětu a selhání ledvin, pobytu v nemocnici /v žádném případně neexistuje/ stále léčbu odmítá. Já už to celé obrečela, pohádali jsme se a jedu dál a čekám, co bude.

Offline tv
4303 příspěvků moje polička 29. srpna 2026 12:18
Offline marieu
5184 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 08:54
Offline Isca
4896 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 09:36
Offline Myrtila
5514 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 09:42
Offline stes
9477 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 10:19
Offline Kokoska
35230 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 12:52

clothilde ach jo, ta starost komplikovana odmitanim, to je peklo. Vzdycky jsem rikala, ze na dite aspon muzu zařvat a vetsinou poslechne, ale co s devadesatiletym rodicem, u nas to byla mama. Je to tezke, preju hodne sil

Offline Liesel
1684 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 07:52
Offline Tak Betty
6223 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:05

Někdy je lepší starého člověka prostě jenom poslouchat a v klidu nechat odejít .

Offline Miru
17161 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:09

Tak Betty 

...souhlasím

(ano, prostě ho vnímat, jeho přání, tužby, ty mu na možnosti vyplňovat a být s ním podle svých možností. Nenutit mu vlastní přesvědčení, resp. co by podle mě teoreticky měl nebo neměl. Je to jeho život, a obvzláště na konci života by to všechno/z jeho úhlu pohledu pro něj mělo být co nejpříjemnější...)

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:16
Reakce na Tak Betty:

Někdy je lepší starého člověka prostě jenom poslouchat a v klidu nechat odejít .

díky, že to píšeš. 

Offline Anaj
253 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:21
Reakce na Miru:

Tak Betty 

...souhlasím

(ano, prostě ho vnímat, jeho přání, tužby, ty mu na možnosti vyplňovat a být s ním podle svých možností. Nenutit mu vlastní přesvědčení, resp. co by podle mě teoreticky měl nebo neměl. Je to jeho život, a obvzláště na konci života by to všechno/z jeho úhlu pohledu pro něj mělo být co nejpříjemnější...)

​Ano, určitě. Ale co v situaci, kdy neřešený zdravotní problém vede k dalším problémům, které musí řešit ten pečovatel?  Ty důsledky toho přístupu FAFO jako u dětí a nutnost řešení pak bohužel dopadají na toho pečovatele, a ještě ke všemu zhusta je pak kritizován ze všech stran, včetně od toho, kolem koho se to točí. Jako by už neměl naloženo dost.

Offline Pinot Noir
30120 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:26

Anaj přesně. Miluju tenhle idealismus lidí v problémech, které se jich netýkají.

Offline Miru
17161 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:30

Anaj 

...jsem laik, píšu, jak to cítím. Nevím, co je, prosím FAFO.?.

ANo, péče o nemocného stárnoucího příbuzného, nebo jakéhokoliv člověka je náročná.

Ale pokud už se k tomu osobně propůjčím, tak bych, podle mě, měla jeho přání(mn.č.) respektovat. Pokud je, a předpokládám, že ve většině případů ano, svéprávný.

Protože je to fakt jeho život.

Tak jako tak, je mu mizerně. Jak já si mohu osobovat právo rozhodovat za něj, protože já si myslím, že je to lepší.? Nejsem v jeho kůži, necítím jeho bolesti, ale hlavně jeho pocity. 

Ano, staří lidé často odmítají léčebné postupy, které by jim třeba fyz ulevily, ale pro ně je důležitější jejich pocit. Chci říci, bolest fyzická se překoná mnohem snáz než ta psychická, bolest vnitřku, uvědomění si, že to mám asi za pár, tak to prostě chci podle sebe.

To je, myslím, ta největší pomoc nejbližších. Pokud je konec neodvratný, tak jestli bude se mnou můj milovaný o - přeženu to - den déle, na úkor jeho spokojenosti.?.

Jako všechno - je to individuální, vždy by měl člověk vycházet z toho, jak a co je pro něj přijatelné, snesitelné, akceptovatelné, atp. 

Ale zrovna tak, jako já ocením, že ostatní respektují má rozhodnutí(o čemkoliv), tak zrovna tak já bych měla být schopna respektovat rozhodnutí druhých, klidně těch nejbližších, ať už se mi líbí nebo ne. 

CHápu, vím, že je to nesmírně těžké...

(opět, příklad ze života - moje mamka pečovala o svoji maminku/moji babičku, jako, napřed o téměř, pak úplně, ležáka cca 12 let. Měla ji doma, tahala ji sama na křeslo/toaletu, omývala, atp. Protože chtěla, protože s ní chtěla být... Ale pokud někdo na to nemá kapacitu psychickou, organizační, jakoukoliv, neměl by se do ničeho nutit, ani kvůli hodnocení druhých.)

Offline mirajo
2768 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:35

Miru continuity Je to pravda, ale situace je nekdy o dost komplikovanejsi. Nemoci, osobnostnim nastavenim, vztahovymi podivnostmi...opravdu ne kazdy ti rekne, nechci bojovat a uz me jen doprovazej a stoji si za tim, taky ne kazdy odchazi v 90, s pocitem, ze se zivot uzavira prirozene a v pravy cas. 

Offline Miru
17161 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 11:37

mirajo 

...jak píšu, vše je individuální případ.

Ale, myslím,  základ - prostě jak píšeTak Betty naslouchat a vyhovět, co to jde...

Offline Liesel
1684 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 12:01

Pečovat o blizké je moc těžké. Máma byla poslední rok v DD, kde byli naprosto úžasní a i v jejich posledních dnech. Kolikrát mi lékař z DD volal a řešili jsem její zdrav. stav a jeho "neuléčit k smrti" a dopřát ji klid, bylo za mě to nejtěžší rozhodnutí, které jsem musela udělat včetně souhlasu k paliativní péči. 

Všem, kteří pečují přeji mnoho sil.

Offline Kokoska
35230 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 12:46

Ono se rekne "poslouchat a nechat". A co kdyz vite, ze to za par dni povede k volani rychle a pobytu v nemocnici? Kdyz se to opakuje a nic s dotycnym nehne. Budete sedet a mile konverzovat, jen abyste nepopudili, nerozcilili?

Offline Anaj
253 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 12:52

Miru FAFO je v podstatě princip přirozených následků, necháš dítě něco udělat a pocítit, k čemu to vede, na jeho vlastní kůži. V praxi ale nemůžeš stejně nechat dítě udělat vše, co chce, i kdyby jen proto, že by následky mohly být fatální, což ty jako dospělý víš, ale dítě ne. A u dospělého, který se bohužel ocitá v ledačems na úrovni dítěte, pokud jde o kognitivní stránku, to také nechceš dělat. A mimo jiné i proto, že to dopadne nejen na "jeho kůži", ale i na tu tvou, pečovatelskou. A víš, že menším zásahem se může předejít velkému pozdějšímu problému, bolesti a trápení.

Myslím, že klíčový je tvůj pozdější dodatek  "co to jde". A že vše je individuální případ.

Jistě je dobře, když lze starému člověku naslouchat a nechat ho v klidu odejít. To, co psala clothilde , byl povzdech nad trochu jinou, lékařsky řešitelnou situací- a přišlo mi, že bez znalosti situace se jí místo prostého "potlapkání" dostalo pár pouček, které nepochybně zná, a svým způsobem zpochybnění toho, co cítí. Což jistě nebylo záměrem. To je zrada  písemné komunikace, každý do toho, co čte, promítá své zkušenosti, logicky jedinečné a odlišné.

Každopádně hodně sil a trpělivosti všem pečujícím!