moora nejlepší je maso si dopředu objednat v řeznictví.Pak jsi v klidu a nemusíš nic shánět ![]()
Co jste si dnes koupili/y?
moora nebo co něco gulášovitýho? Maso se dá koupit už nakrájený, orestovat a podusit je univerzální postup pro všechny ty segedýny, perkelty, bourguignony. U toho posledního je dokonce můžeš odbýt bagetou a tvářit se světově :)
Catherinne EDITH4B zeny diky, ale svickovou jsem v zivote nedelala a trenovat to na 14 lidech uplne chut nemam :)
continuity ty kachni ctvrtky jsou celkem nezvoratelny, proste to vrazis rano do trouby a nazdar. Akorat sehnat tech 14 ctvrtek byl trochu orisek, ale uz jsem vyhrabala v mailu, kde jsem to vloni objednavala. Jeste zvazuju kruti stehna, ale je to stejne prace a min parady :)
moora krůtí vždycky dělala naše babička. A prý má být na boží hod pták, takže to bude ještě tradiční. Já bych si to dala.
OliveOyl mluv jazykem naseho kmene! Bourgui co? Gulas je v uzsim vyberu, ten bych asi dala, ale nikoli v reprezentativni kvalite. Hrozi, ze v mym podani to bude rozvareny / tuhy / fadni
moora my děláme v takovém množství taky bourguignon, pomalu a dlouho (tj. bez dohledu) tažený. To si vygooglíš. ![]()
continuity já na Boží hod měla 15 strávníku a dělala jsem to vepřo knedlo zelo.Byl to mazec,ale zvládnout to šlo.
moora suroviny nakoupis na rohliku, maso maji dobry.
Kokoska EDITH4B RoSa Pinot Noir diky za tipy
moora Já jsem taky pro bourguignon :-). Je to lepší guláš, nic na tom není. Je teda blbý to datum, protože bys to v klidu mohla dělat den dopředu, ale s tou štědrovečerní večeři se to tluče.
Jinak dopručuju ta rodinná setkání posunou na Štěpána. My to udělali a je to lepší.
EDITH4Bjá neříkám, že to nejde. Rikam, že příprava oběda na Boží hod denpředem znamená, že se tomu obětuje podstatná část Štědreho dne. To já třeba nechci a hledala bych jídlo, které je zvládnutelné v rámci dopoledne.
Popravdě je to jeden z důvodu, proč se u nás dělaly velké rodinné obědy až na Štěpána.
moora pokud to máš, kde objednat, tak bych neřešila žádné inovace a udělala, s čím máš zkušenost.
Jako umím guláš pro 15 (i pro 40) lidí a rovnou říkám, že je to trochu jiná disciplína než pro pět. Jinak se to koření, hlavně to trvá mnohem déle (taky je díky tomu mnohem lepší) a vždy je tady riziko, že oběd bude ve tři.
A co si budem. Kachna je, alespoň v českých podmínkách, víc fancy jidlo než guláš.
Jinak dopručuju ta rodinná setkání posunou na Štěpána. My to udělali a je to lepší.
prave to píšu
moora já bych se toho nebála. Bourgui tento se dělá na víně, to fádní nebude, a ke guláši pokrájíš čili papričky a komu se bude zdát guláš mdlý, vytvrdí to papričkou :)
moora když zohledním, že neumíš vařit, tak bych koupila kuřecí/krůtí, kuřecí prsa nebo stejna, krůtí urcitr5 jen prsa na plátky, naložila je chvíli předem do slané vody s jedlou sodou (spolehlivě je zkřehči), v den d je udělala v troubě na přírodno - vmasírovat do nich spoustu česneku, pepř, cokoliv dle chuti, bylinky apod., dat hodně másla či oliv oleje, podlejt a redukovat, podlejvat dál dle potřeby, zredukovat na hezkej sos, dle potřeby otáčet a ve finále trochu zvýšit teplotu, ať se zabarví. Dle chuti zjemnit sos třeba smetanou. Nebo to může být i s houbami...jde o ten postup. Příloha dle zvoleného ochucení, třeba koupit gnocchi, spetzle, široký nudle... počítám, že brambor budou mít všichni už dost
moora Já bych teda opakovala již ověřené a překvapila třeba aperitivem nebo zákuskem:-D. Ani mi to z pohledu hosta nepřijde blbé, mít to samé, jistě se budou po loňsku už na kachničku těšit;-).
Karjaže? my mívali jako tradici vždy stejné jídlo. Nikoho to nikdy nepohorsilo.
moora a my ten bourguignon fakt pomalu dusíme skoro celý den předem do úplného rozpadu masa na vlákna a pak podáváme v podobě malé hromádky (je to neuvěřitelně syté) se salátem (směs listových salátů, sušená rajčata, olivový olej) a rozpečenou bagetou s bylinkovým máslem. Naučila jsem se to ve vinařství Krásná hora. Podobné provedení bourguignonu jsme potkali v Maďarsku - podávali ho ve tvaru řezu z dortu.
Karja mas pravdu predsedo ![]()
A abychom se drzeli tematu vlakna, tak jsem si koupila svetricek. Nemuzu najit produktovku, tak holt jedna kabinkova. A jak tu nekdo zkousel ty cos kalhoty s tim prekladem vepredu a nesedely mu (myslim Kokoska ?), tak mam ve stejnym duchu sukni a ta je dobra (kalhoty mi tez nejdou)

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY