Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 11:28
Reakce na žluťásek:

Brzy tomu budeš nucena odvyknout, milá squaw.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 17:16
Reakce na žluťásek:

mám dojem, že ty kusy s dírou se z nějakýho důvodu pečou rychlejc, takže je peču zvlášť, zvlášť spodky a zvlášť vršky s dírou.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 19:03
Reakce na Potrefenáhusa:

No základ je hlavně nezapomenout to v té remosce asi dvacet minut... Ostatní jsou ale normální hezké a peču vždycky obojí dohromady. Mám takovou obsesi, že to i vykrajuju na přeskáčku, jeden spodek jeden vršek, musím to mít rozpočítané do posledního kousku. Běda jak mi poslední vyjde lichá, to je zlý :-))

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 19:25

Pro pobavení všech a zejména pro viktorka_od splavu . Rozhodla jsem se, že udělám znovu kokosky, který jsem spálila (viz výše) - zbyly mi bilky. No tak jsem našlehala, nad párou, přidala kokos a abych to měla fakt pěkný, nacpala jsem to do zdobícího sáčku - igelitový, jednorázový. No a když jsem měla naprděnej téměř celej plech kokosek, tak ten sáček pukl a obsah vyhřezl a pleskl na již vyrobené kokosky    Snad asi radši bez komentáře..

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 21:21
Reakce na Ounz:

no je mi jasné, že to jednoho naštve, a to je ještě slabé slovo, ale jako LOOOOOL  

pardon ...

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 21:22
Reakce na Ounz:

jsem se teda taky zasmála...:-D

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 21:22
Reakce na žluťásek:

dvacet minut je dost, tak hlavně, že nešlehaly plameny...:-D

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 21:27
Reakce na Potrefenáhusa:

Vyvalil se jen dost hustý šedobílý dým :-))

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 22:32
Reakce na Ounz:

pardonpardon ale taky se směju:-)

no a musim říct, že ty paplavý fakt doschly a jsou dokonalý, potřebovaly jen zchladnout

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 22:49
Reakce na Jehelníček:

Tak až tolik domácí nebyl :-) mleté mandle kupuji v Lidlu, mají je nejjemnější a mleté bez slupek, takže marcipán je opravdu světlý a hladký.

200 g jemně mletých mandlí, 200 g moučkového cukru, 1 bílek z menšího vejce, hořkomandlová tresť

Do mandlí dám bílek a pár kapek hořkých mandlí a cca 180 g moučkového cukru a zpracovávám, podle toho jakou konzistenci chci, případně přidávám moučkový cukr (ale většinou to vychází na těch 180 g). Udělám kouli a nechám odležet den dva v ledničce. A pak už si jen hraju.

Krásné Vánoce!

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 23:01
Reakce na Ounz:

Ja se samozrejme vubec nesmeju, ani nahodou, jak jen nekdo muze, ts ts, takove nestesti...

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 23:05
Reakce na Vilemina:

Nasekám nadrobno hromadu zázvoru, přidám plátky citronu, zaleju vařící vodou (jen aby zázvor byl potopený), zakryju poklicí a nechám pomalu chladnout a louhovat. A zatím cukrový rozvar: Letos tmavý třtinový cukr, trošku zalít vodou, nechat roztopit a pomalu svařit na lehce sirupovou konzistenci, přidávám svitky skořice nebo třeba pár hvězdiček badyánu. Poměr úplně nevím... mohlo to být asi 1:1, zázvor a cukr.

Zázvor přecedit a vyždímat přes utěrku (co ho pořádně ždímu, mají sirupy fakt silnou chuť). Šťávu přidat k horkému sirupu, přihřát a horkým plnit lahve. 

Je skvělý do čaje, jen na lžíci nebo do toniku a koktejlů. Takový zimní zázvorový gintonik :-)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 23:10

A jinak jsem se moc pobavila a nasmála u posledních pár stránek, VŠEM MOC DĚKUJU, MOC JSEM TO POTŘEBOVALA! Samozřejmě malinko se zadostiučiněním, že v tom nejsem sama a i ostatní občas kazí. Uf. Vánočka mě čeká. A kynutý makový věnec musím udělat v troubě co nemám vyzkoušenou... 

Krásné Vánoce, třeba u černobílých perníčků :-)

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 22. prosince 2016 23:18
Reakce na andulka01:

vy jste teda dokonalá kuchařka, takže je hloupý vám něco radit, ale co tak jsem kdy dělala jen obyčejnej zázvorovej čaj, tak mi připadal o hodně silnější, když jsem ten zázvor najemno nastrouhala nebo (předtím, než jsem ho tím rozbila:-)) rozmačkala v lisu na česnek. zázvorový gintonik zní skvěle, to musím zkusit:-)

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 06:09
Reakce na andulka01:

Díky!

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 07:20

hm, my jsme takhle pred pár roky dostaly zázvorovou vodku, druhou zimu jsem dělala vlastní. zázvor, citron a med, jestli si to dobre pamatuju, se dlouho louhoval v té vodce. Když na člověka něco lezlo, tak večer ochutnal vodku. Celou zimu jsme vydrželi bez rýmy natož něčeho horšího.

ale zázvorový sirup by byl i pro děti, tak ho budu muset zkusit. Zatím jim dělám obyčejný zázvorový čaj s medem.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 07:29

Tak jsem ráda, že vás to všechny pobavilo, já už se teď taky směju  viktorka_od splavu tak vida, to je dobře, že se povedly..

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 09:26
Reakce na andulka01:

Děkuju.

Už nakupovat nepůjdu a mandle máme celé. Ale pamatuju si z kdysi, že mě ten z doma namletých nijak neoslnil. Dělala jsem hříbečky a abych pravdu řekla, výsledek byl takový "upatlaný".

Váš příspěvek mě ale inspiroval, že je to vlastně ideál cukroví pro vegany (místo bílku voda). Nechtělo se mi do nějakých nevyzkoušených receptů. Marcipán jim aspoň zaručeně chutná :-)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 21:31
Reakce na Ounz:

Kdybyste se ještě někdo chtěl pobavit cizím neštěstím.........tak my letos nebudeme mít vánočku, ale placáka přes celej plech...byl to teda řetězec špatných rozhodnutí, z nichž úplně nejblbější nápad bylo sundat tu koláčovou formu, která měla zábranit úplnýmu roztečení při kynutí...

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 23. prosince 2016 21:32

aspoň teda ten chleba se poved