Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 21:16
Reakce na Ounz:

Mám lilek (a chuť na něj), ale nejsem rozhodnutá, jak na něj. Nějaký tip?

Musaku, to je skoro zimní jídlo :-)

Telepatie vw stejnou chvíli:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 21:17
Reakce na dost_bot:

No přesně, jsem si na ní pomyslela a už jí nemůžu dostat z hlavy 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 21:20

Tak možná moc cukru a ten se roní? Fakt nevím, já dávám míň asi..no a v troubě je to jak marschmallow, ale vyjmutý ven to okamžitě tuhne..a nebojte, to neuvaříte, jen nesmíte mít ten hrnec ve vodě ponořenej a já mívám ztlumeno, že to jen tak lehce buble..tak zase jste o zkušenost bohatší a my taky 

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:00

Prvně v životě marokánky, pečené v remosce bez možnosti regulovat teplotu a jo! Povedly se mi, johoho!! Jen by mě teda zajímalo, jak někdo dokáže docílit těch malilinkých placiček. Teta dělává marokánky velké jak pětikoruna. Moje jsou takové poctivé velké placky na pár zakousnutí :) Ale protože je to děsně rychlé, asi budu trénovat i přes rok a příští Vánoce už budou jedna jak druhá, malinké a překrásné, věřím si :-))

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:04
Reakce na continuity:

Kde jste našla, že 23. 12. budou poslední?? Já jsem se dívala na stránky farmarske-trhy.cz, což je přímo web FT na Kulaťáku a tam píšou, že sezona 2016 už skončila a příští rok zase začínají až v březnu.

(Na podzim šlo hlasovat v anketě, jestli bysme chtěli FT celý rok a tajně jsem doufala, že by to mohlo vyjít. Těch pár měsíců bez koláčků a oliv a sušených švestek a hovězího pupku je hrozně dlouhých :)

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:32
Reakce na žluťásek:

tady

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:35
Reakce na žluťásek:

jestli to neni lonska aktualita. zadny datum tam neni. nasla jsem to pres google

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:41
Reakce na žluťásek:

Zřejmě adventní nerovná se farmářské. 

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 22:51
Reakce na Sweet Potato:

ale ta aktualita je z dneska.

asi to fakt uz nebude. ja se fakt ptala, ale jenom jedne pani. a ta rikala, ze uz bude pripravovat vanoce pro sebe.

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 23:11

Vy jste všechny úžasné s tím pecenim! Po letech jsme cela rodina dospěla k tomu, ze nám to vlastně nejede, tak se realizuji v jiných jidlech a dobrotach. Pravda, kolegyně se trumfuji v počtu druhů a tak, jsem paria, ale neva mi to! Po letech,kdy jsem si myslela,ze je nutné mít ty perníky a spol.je to takový ulevny

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 00:31
Reakce na Vilemina:

ta kila cukroví a trumfování se v počtu druhů nechápu, já toho peču jenom trochu, perníčky, rohlíčky a linecký a ačkoliv sladký nijak moc nejim, tak to cukroví, jak ho je pár, si přes vánoce ráda dám. Taky takhle zpětně úplně nechápu, proč se z toho u nás doma vždycky dělala tak strašná kovbojka.

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 01:31

Me cukrovi TEz moc nejede. Kdyby tak bylo slany, plneny necim taktez slanym, to je jina:)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 07:22
Reakce na continuity:

Kokoska  děkuju! Rumotechniku případně uplatním!

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 09:16
Reakce na Potrefenáhusa:

No přesně. Já mám teda sladké ráda, ale jím ho v normálním množství i přes rok, tak proč bych o Vánocích měla najednou sníst lineckého škatuli od bot... Z dětství si pamatuju, že návštěvy vždycky dostávaly krabičku cukroví s sebou nebo my na návštěvu jsme nesli na ochutnání, tak možná tenhle zakořeněný zvyk nutí některé ženy péct deset kilo? Jakože aby bylo dost pro všechny.

Ono to teda vypadá na tácku báječně, když jsou tam vyskládané proužky nejrůznějších druhů. Třeba moje teta má překrásné a strašně dobré cukroví, peče určitě tak deset druhů a fakt se s ním piplá, jeden kousek je jak druhý. Výstavní a výborné. Ale už jsem teda zažila na návštěvách i různé druhy, tvary a barvy cukroví a pak se ukázalo, že dotyčná zadělá obří množství jednoho těsta, část obarví kakaem, rozdělí na několik dílů a vykrájí to různými vykrajovátky a slepí marmeládou nebo pár druhy krémů a něco ozdobí mandlí a něco vlašákem a hned má deset druhů cukroví :)

Muž včera přišel domů a při pohledu do ledničky se zaradoval, že máme bramborové knedlíky a prý co k nim je. Jaké bylo jeho zklamání, když jsem mu prozradila, že je to těsto na linecké a navíc ještě s cukrem :-))

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 09:21
Reakce na Sweet Potato:

Ty adventní jsou každoročně víceméně stejné jako farmářské, jen je tam navíc pár stánků s nejedlými dárečky (keramika, svíčky, ubrusy, kožené věci apod.) Maso, sýry a zeleninu ale prodávají i na těch adventních, je to docela srandovní.

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 10:10
Reakce na Vilemina:

to je rozumny pristup. ja pecu, ale u nas se to sni a hlavne me to bavi. pernicky ja moc nemusim, dela je moje mama, aby mela s detma co zdobit. ale jeden rok jsem delala pernikovy domecek a to jsme se docela vyblbli a ptacci si pak pochutnali.

a vsichni chteji vanilkove rozky a ja jsem z prace tak vyrizena, ze jsem vcera nezadelala ani to testo - asi tak.  

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 10:48

Tak mám zaděláno na vánočku/y, vzala jsem si kvůli tomu volno a už teď jsem vysílená, přeprat těsto, který se vytrvale pokoušelo vyplazit z mísy přes hlavu robota bylo peklo. Asi jsem tam toho měla hodně, ale zadělávat nadvakrát, na to nemám..ještě jsem zadělala chleba a teď tu ochable sedím, musaka nebude, otevřu si konzervu asi 

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 10:49
Reakce na continuity:

Ono to u nás nakonec bez cukroví úplně nebude, protože něco přiveze maminka a něco švagrová, ačkoli hlásáme, že se to nesní. Jediné, co budu dělat jsou švestky s mandlí obalené v čokoládě a kokosový kuličky - ale to jsou nepečený druhy, takže nepeču :-) ale  vánočku jsem si prubla a jdu do ní znovu, jen pořádně zapíchnu špejle :-)

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 10:49
Reakce na žluťásek:

Tady to "rozdávání cukroví" mi leze na nervy, vždycky mi připadá, že se toho lidi chtějí spíš zbavit 

A v živé paměti mám první Silvestr v novém bytě, kdy jsem uspořádala "den otevřených dveří", cestou "z" nebo "na" nějakou párty se tam zastavilo během dne tak zhruba šedesát lidí. A všichni (až na pár výjimek, abych jim nekřivdila) donesli cukroví!!! A všichni pochopitelně likvidovali železné zásoby z ledničky, takže mizely sýry, uzené, pečivo....a Nový rok mě přistihnul s úplně vybrakovanými zásobami a asi tunou cizího cukroví. 

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 21. prosince 2016 10:50
Reakce na Ounz: