Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 14:47
Reakce na Jehelníček:

no normální rajčata se teď vůbec nedaj jíst

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 15:14
Reakce na brrr:

Tak to se až stydím psát že "recept" :-)

Špek na kostičky, vysmahnout na pánvi s cibulí. Půlku jablka oloupat a nakrájet na kousky, smíchat v zapékací misce s bílým kysaným zelím (měla jsem jemné německé, tak jsem ani neproplachovala, miluju kyselé), přidat špek a cibulku i s výpekem, jalovec, nové koření, bobkový list, pepř a sůl. Trošku zalít bílým vínem nebo vodou a prostě nechat asi 3/4 hodinky na 180. Na talíři sypu bryndzou a hodím na chvilku pod gril. S chlebem a vínem. Je to vlastně zjednodušená verze alsaského zelí s trochou valašska.

Online viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 15:24
Reakce na domenica:

aha tak kure na paprice nebo rajskou jime jen s knedlikem. uz vim co uvarim o vikendu:-)

za meho detstvi teda penne rozhodne nebyly.  byla kolinka ve skolni jidelne a doma spagety s bolonskou, pamatuju si jak jsem je jedla poprve,maminka to delala jako novinku a strasne jsme se nasmaly jak nam to klouzalo z vidlicky:-) chm uz su fakt stara baba:-/

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 15:44

Pche, já jsem eště starší, pamatuju si, jak s velkou slávou přinesla babička novinku...smažený sýr!

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 15:46
Reakce na Potrefenáhusa:

No to je fakt. Můj muž je teda jí, ale pro mě je to studená hmota bez chuti.

49477 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 15:58
Reakce na Jehelníček:

ha, a co hranolky? :-))

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 16:05

Hranolky v Arbatu na Příkopech :-) a to jen za velmi, velmi, velmi dobré chování! Čímžtopádem jsem je měla tak třikrát :-)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 16:09

Jejich vynález si teda nepamatuju , co si ale bohužel pamatuju, že si je dělávala matka jen pro sebe :-(

Už jsem to nikdy nedohnala, nikdy pak v mé dospělosti nechutnaly tak, jak ty její voněly...

Abych zakončila vesele, to určitě z nich měla tu velkou zadnici, co mi předpovídali a já ji nemám!

49477 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 16:11
Reakce na andulka01:

ja myslim ze jsem je jedla poprve az na stredni skole nekde v restauraci. pak zacala moda fritaku a delaly se doma, bracha jeden cas nejedl nic jineho:-)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 16:32
Reakce na :

Jo, krokety. Ty byly velikej hit :-) Ale je fakt, že my jsme jako rodina moc ven jíst nechodili, přeci jen, tři děti a chudé poměry (to si nestěžuji). Takže na ty hranolky a krokety jsme chodily s kámoškama na základce když jsme dostaly kapesné. A to právě byly ty do kornoutku v Arbatu. Pak mi tyhle smažené věci nějak přestaly chutnat, až zase po letech - jenže to už zmlsaně vybírám dobré belgické hranolky. Krokety jsem neměla ani nepamatuju.

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 17:09

Tak jsem ukojila své izraelské chutě, které byly natolik závažné, že jsem se dokonce hecla a poprvé - a rozhodně ne naposled - dělala pity! 

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 17:31

A to jsem si myslela, jak nemám doma zmlsaného muže, když nechce jíst kolínka nebo fleky. Mně je to fuk, jestli jím k rajčatové omáčce kolínka, vrtule, mašličky nebo penne. Ty jídelnový omáčky mi s kolínkama vyloženě chutnaj, rajská nebo kuře na paprice, mňam. 

Offline barbucha blogger
36184 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 17:55

Úplně mi tu naskakuje husí kůže  Mám moc ráda těstoviny, ale kolínka ne! NE! Ty bych nedokázala uvařit ani Otíčkovi, natož pozřít  A vůbec nevím proč 

Jak se tady vařila ta čočka se špeclema... moje babička dělávala jinou specialitu: čočku a knedlíky a vařený hovězí.

Knedlíky houskový, říkali jsme jim dělový koule, každýmu stačila tak půlka, maximálně jeden celej.

Ta čočka v podstatě nahrazovala omáčku. Zní to divně, až dusivě... ale bylo to strašně dobrý

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 18:58
Reakce na barbucha:

jsem asi nějaká unavená: čtu "dědovy koule" a přemýšlím, jak k tomu ty knedlíky přišly?

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:04
Reakce na Jehelníček:

tak diky za inspiraci,vylepšila jsem ji jeste zeleným koriandrem a je výborná 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:08
Reakce na andulka01:

ty jo,hranolky v arbatu!!!!tam jsem byla jenom jednou,ale dlouho jsem pak schovávala to plastový napichovatko!

Offline Emerald
2688 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:11
Reakce na :

Pozor - v Motole měli před více než 20-ti lety hranolky s kečupem posypané eidamem. Vždycky, když jsem tam šla na endokrinologii, jsem si je musela dát. Asi je dobře, že jsem tam nechodila moc často a ani moc dlouho. 

Offline barbucha blogger
36184 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:22
Reakce na RoSa:

jsem asi nějaká unavená: čtu "dědovy koule" a přemýšlím, jak k tomu ty knedlíky přišly?

To by se asi nedalo jíst