Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online brrr
12401 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:31
Reakce na andulka01:

Děkuji, vypadá to velmi jedle a u větší části rodiny by to mohlo mít ohlas, takže o víkendu jdu na to.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 19:32
Reakce na andulka01:

Ach hranolky v Arbatu, červenobílý kornoutopytlík, červené nabodeníčko a spory se spolužačkou, jestli je lepší kečup nebo tatarka! Ve skutečnosti jsme tam na nich byly jen párkrát (byla to relativně drahá sranda), ale přesto mi to utkvělo v paměti jako jeden ze zásadních rituálů mého dospívání. A smažák za 2,40 v papíru do ruky, bez ničeho. Ten mi už tenkrát vlastně nechutnal, ale bylo třeba držet basu a krok s partou. 

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 20:09
Reakce na Sweet Potato:

Jsem smutná, že moje dospívací rituály měly ryze komerční charakter. Na střední škole jsme s kamarádkama nejčastěji mířily do McDonalda dát si zmrzlinu s karamelem/čokoládou a k tomu cheeseburger.

A pak ještě na nakládaný hermelín do Merkuru, divadelní kavárny v Dlouhé. Nikdy mi moc nechutnal, ale jak ho jedli všichni, chtěla jsem ho taky. Pak obvykle skončil u nějakého nadšeného spolužáka, který si nemusel kupovat svůj, protože bylo jasné, že si ukrojím dva tři kousky a nechám to.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 20:13
Reakce na Potrefenáhusa:

super, to mě těší a díky za fotku!

Já koriandr nerada, ale když mám, dávám petrželku.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 20:35
Reakce na žluťásek:

To víš, v době mého dospívání jsme McDonalda neznali ani z doslechu, ten Arbat byl, paradoxně vzhledem k jménu, ke kapitalistickým vymoženostem à la fast food nejblíž.

Offline Emerald
2688 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 20:41

Já si ještě vybavuju, jak mi máma kupovala za odměnu nebo jako útěchu chlebíček a malinovku z automatu u Paukerta na Národní. Nejvíc mě asi bavil ten samotný automat.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 20:54
Reakce na :

Mně dost dlouho přišlo jídlo z McDonalda nechutný, ale nedávno jsem si tam v nouzi koupila cheeseburger a nějak mi dost chutnal. Teď odolávám, abych si to nezačala kupovat častěji :)

Online continuity
43703 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 22:40

Arbat si pamatuji i ja a to jsem zila tou dobou na Slovensku, ale rodice nas tam vzali na obed. a ty hranolky v kornoutu taky.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 09:20

nám robili rodičia v detstve hranolky vždy, keď sme boli so sestrou choré. Asi že keď už trpíme, nech si dáme aspoň úžasné jedlo

Dokonca mi to z detstva zostalo, a teraz, keď náhodou raz za pár rokov ma skolí chrípka, dostanem neodolateľnú chuť na domáce hranolky. Takže hneď ako pominie najväčšia horúčka, púšťam sa do krájania zemiakov :-)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 09:48
Reakce na betsey:

Já měla neodolatelnou chuť na hranolky hned po čtyřicítkových horečkách na potápění v Egyptě. Všichni se křižovali, že si koleduju o faraonovu pomstu. Tělo si ale řeklo co chce a tehdy to prostě byly hranolky a meloun, ještěže toho bylo na lodi dostatek (a kuchař byl moc fajn, takže mi udělal speciálka velkou porci jen pro mě, aby mi to ostatní nesežrali :-)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 09:50
Reakce na Sweet Potato:

Naprosto přesně! 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:01
Reakce na Olinka:

Co přesně to je prosím? Dokážu identifikovat akorát cizrnu  Takže je to humus(?) a na tom nějaký pesto?

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:09
Reakce na coralline:

Amun děkuji!

coralline Ano, je to doma připravovaný humus posypaný kořením zátar (za'atar), dovezeným přímo z Machane Jehuda ;-) a politý samozřejmě řádnou dávkou oliváče. 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:13
Reakce na Olinka:

Hned bych se k vám pozvala na jídlo!

Offline Lilly_Ku
4580 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:14
Reakce na Olinka:

mnaaaam!  mas cizrnu z plechovky nebo varis? Ja tento tyden taky delala humus, poprve jsem vzala doma vareno a prislo mi, ze tim trochu utrpela konzistence, ta z plechovky mi pripadala mekci a dala se lip rozmixovat.

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:15
Reakce na Olinka:

Díky. Mám hroznou chuť to zkusit, ale to koření budu muset splašit v Praze

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:19

Jehelníček klidně přijďte, ale nahlaste dopředu, teď jsem dělala fakt jen malou misečku ;-)

Lilly_Ku no konkrétně tato cizrna byla z mrazáku :-)) ale doma vařená. Já s ní vždycky strašně bojovala, až mi děda jako dárek koupil papiňák, takže dřív jsem vařila třeba i 4 hodiny se sodou a nic (a to byla předtím třeba 30 hodin namočená!), teď ji den dopředu namočím, cca půl hodinku vařím v papiňáku a cizrna je krásně měkká, ale ne rozvařená. Takže část většinou spotřebuji hned a zbytek zamrazím a vyndám v čase potřeby.

Pro super konzistenci humusu jsem ji dokonce jednou loupala, byla to teda příšerná práce a humus byl krásně hlaďounký, ale nestojí mi to za to. Možná bych ještě příště zkusila udělat to, že bych ji i v tom papiňáku vařila dýl, aby se ty slupky uvolnily samy, ale kdyby se rozvařila, tak co pak s tím, že... To radši humus s kousíčkama! 

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 11:21
Reakce na coralline:

Zkus kdyžtak nějakou arabskou speciálku, já se na něj teda ptala v Plzni u Antonína a ti ho nemají, že prý nenašli dobrého dodavatele... Hahaha, že bych začla z Izraele dovážet zátar?