Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 16:49
Reakce na Ounz:

Tak moc děkuju i za vysvětlení, už bych to tam cpala mastný z pánve a pak se strašně divila, kde jsem to zmrvila.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 17:01
Reakce na Guinea Pig:

No do jinejch druhů chleba to asi může, ale bude to víc hutný, těžký.

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 18:17
Reakce na Guinea Pig:

Je to tak, jak píše Ounz

Vlastně jsem ještě zapomněla dodat, že po vyndání z pánve se má dát na kuch.papír, aby vycucal ten tuk. Je pak pěkně křupavá, suchá. Tudíž se dá i uchovat na delší dobu. Je výborná např. na posypání jídla (kaše, knedlíky, maso...)

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 13. ledna 2017 18:43
Reakce na RoSa:

díky, díky. Hned jak to provedu, tak vyfotím výsledek.

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 18:14
Reakce na RoSa:

Kde to mají?

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 18:28
Reakce na Guinea Pig:

Máte krásný chlebík a už v tom jedete taky, co? Já jsem ten poslední zvorala, spěchala jsem, mluvili na mě dva lidi z každé strany jeden, matka mi nakukovala přes rameno (to nesnáším!) a nějak jsem to při přendávání do misky divně zamotala, že dovnitř se zapekla mouka. Na chuť to nevadilo, ale vypadalo to hrozně, jak kdyby byl plesnivej.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 18:33
Reakce na Kokoska:

jedu, jedu. Já jsem si pořád říkala, že to přece nemůže být nějak složité, když to ženské ještě před desítkama let pekly denně a v různých nuzných podmínkách. No a ono to fakt jde (podle toho jednoduchého receptu Cuketky). Akorát tedy já mám to těsto vždy řídké, takže ho do formy nevkládám, ale vyleju

A jaká mouka se vám tam zapekla? ta z povrchu, který má být pomoučený? Každopádně hlavní je, že byl dobrý. Komu se to nelíbilo, mohl jíst se zavřenýma očima!

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 18:34
Reakce na Ronna:

Měli by to mít normálně v supermarketu, někde u koření asi Ale můžeš si ji vyrobit sama!

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 18:41
Reakce na Jehelníček:

Už jsem to zmiňovala, ale neodolám znovu : do zeleninových (a jakýchkoli jiných) polévek jsem se "na kopci" naučila kadeřávkové noky. V současnosti moje nejoblíbenější zavářka. (Vím, že polévky většinou zavářku nepotřebují, ale mi ty noky hodně chutnají). Jeslti máte kadeřávek, do-poručuju vyzkoušet.

https://conovehonakopci.cz/2014/08/polevka-s-kaderavkovymi-noky/

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 19:10
Reakce na dost_bot:

Jj, tenhle blog taky oblibuju , hlavně podle K. pečem chleba. Domácího mlékaře teda taky mám, ale jestli někdy na TO dojde, to teda nevím! 

Kadeřávek bohužel nemám a ani jsem snad nikdy nejedla.

A děkuju, co se zeleniny týká, ráda se něco nového dozvím, mám ji čím dál tím radši!

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 20:06

Mám dotaz: jak děláte polévku z červené řepy?

Vaříte ji nejdřív ve slupce a mixujete ji až pak (uvařenou, oloupanou, nakrájenou), nebo ji očistíte ještě za syrova a až potom dáte vařit?

Já mám totiž pocit, že když se vaří ve slupce, chytne pak takovej zemitej šmak...

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 20:30
Reakce na Guinea Pig:

Ano, nějak jsem to přeložila, jak jsem to brala z utěrky, na které to kynulo, a udělala jsem chlebovomoučnou roládu. 

Vy děláte kváskový nebo drožďový? A když je těsto tak řídké, že teče, tak vám to kyne asi jen v míse, nedáváte to ještě na ty 2 hodiny volně dokynout?

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 21:22
Reakce na Kokoska:

Dělám to dle návodu, ale asi dám vždycky víc vody. Ono to ničemu nevadí, tak si z toho hlavu nedělám. Dávám sušené droždí ze sáčku, nechávám kynout tak těch 18 hodin, pak se to má vysypat na vál a překládat, tak to nechávám v míse a promíchávám v míse, překládám taky tam (není to tekuté uplně, ale jako kaše - z válu by mi to odešlo z kuchyně). Pak nechám ty 2 hodiny ještě znova kynout v té míse a pak to vykydnu opět jako beztvarou vykynutou kaši přímo do nádoby.

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:22
Reakce na Guinea Pig:

Tak to příště schválně zkusím, protože ta fáze, kdy se to přendává na vál a pak mezi utěrky a zase do pečící mísy, ta je mi dost protivná. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:35

dnes tvarhovy kolac a konecne sem si koupila kulatou keramickou formu. Uz mi ty obdelniky lezly na nervy a kulaty nam chutnal vic. :-D

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:36

da se ta fotka otocit?

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:39
Reakce na Zarinya:

Ten je! Vypadá dobře i ze špatného úhlu. Je složitý? I když, já teď o koláči raději nechci ani slyšet. Tedy chci, ale neměla bych. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:46
Reakce na whiskas:

A je to nejlehci kolac na svete.Jen sem musela udelat miniaturni davku testa aby neutekl z formy.Ta je dost nizka.

Hrnek mouky

Pul hrnku cukru

Ctvrt hrnku oleje,ctvrt mleka,jedno vejce,lzicka prasku do peciva.a dala sem lzici jogurtu

Tvaroh klasicky jen vejce,cukr

A pak po lzickach davala merunkovou marmeladu.(to jsou ty kruhy v nem)

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 14. ledna 2017 22:55
Reakce na Zarinya:

Děkuji, to bych mohla zvládnout .

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 15. ledna 2017 08:44
Reakce na RoSa:

Já teda polívku z čř nedělám, ale dělám z ní salát a radši ji teda peču, než vařím..zabalím celou omytou neloupanou řepu do alobalu, tak aby ev. voda z ní nevytekla a peču podle velikosti až 2 hodiny. V remosce, v troubě. Může se i přihodit, když se peče něco jinýho. Anebo, když se mi nechce, koupim tu oředvařenou, ta je dobrá.