Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:16

continuity

Ten recept je opravdu jednoduchý. Vezmeš x ořechů, x/2mouky, 2 lžíce moučkového cukru a máslo, aby z toho vzniklo měkké těsto. Po upečení (nesmí být nikde hnědé, jen slabé naruzovele) obalit v ohromném množství vanilkoveho a moučkového cukru. První dny to chutná jako orechovy pisecek, ale pak se ořechy spojí a je to jedle.

moora

A někdy ve 20. Letech minulého století pod recept asi můj dědeček pripsal: Lze nahradit mandlemi:)

Vyzkousela jsem je to výborné , ale je to něco úplně jiného:) asi jako upečený marcipan. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:19

Ounz ja jsem vyzkousela vsechny tri a nejvic mi chutnaji z liskovych orisku.Mandlove se mi zdaji takove mdle bez chuti a vlasaky zase uz moc aromaticke,ale je logicke,ze sto lidi-sto chuti.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:21

Zarinya tojo. Já vlašský loupu, tak je to jemnější, ale ty mandle sem chtěla zkusit vždy, tak snad. Lískáče doma nemáme a ke koupi nebývají vždy dobrý, je to loterie - tady v čr

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:22

Garfie

Tak skrýš u babičky mám vyzkousenou, peču jí na vánoce už hodně roků. Ale než na to přišly, moc mě bavilo sledovat děti na návštěvě: Tohle je dobrý, tohle bys taky mohla doma upect:)) 

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:23

Ounz

Jak loupes vlašské ořechy? 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:29

Mha no já je na chvilku strčim na plechu s pečícím papírem do vyhřátý trouby (třeba po pečení něčeho) a pak je mnu - klidně i hromadně v tom papíru, nebo rukou po kusech. většina slupky tak odpadne. Ale pozor, hlídat, připálení možné!

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 15:38

Mha Ještě teda proti lámání pomáhá nepéct rohlíčky, ale kuličky. Koule je takový stabilnější tvar ;o)

Ale hlavní je, že je to dobrý.

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 16:04

Ounz

Tak tohle teda vyzkouším, někdy mi ta slupka přijde trochu jakoby nahorkla.

DruI

Souhlasím. Koule je stabilní tvar. Ale to je asi do cvičícího vlakna:((

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 16:06

Mha já si je ráda dávam i do jogurtu nebo do pudinku, a na to jsou bez tý slupky lepší.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 16:47

Mha A navíc ty kuličky obalený v cukru jsou fakt hezký a zimní, jak nachystaný pro panenky na koulovačku. :) Nic proti rohlíčkům teda, samozřejmě!

Já si včera připravila těsto na makový "linecký", teď se to chystám upíct a jsem trochu neklidná, přijde mi, že je to těsto mastnější, než bych si představovala, snad mu to odležení prospělo a nerozteče se mi to v troubě do nějakejch náhodnejch organickejch tvarů...

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 17:28

Karoleena pro letošek už je pozdě:) Ale před pár lety jsem asi koupila máslo na pečení horší kvality, všechno po upečení mělo tvar jako ameba, triceratops, mlhovina a tak jsem v další varce udělala linecké kuličky, perníkové kuličky, čokoládové kuličky, vosí kuličky... Snad kromě pusinek bylo všechno kulaté.

Makove linecké děláš jako klasické s přídavkem nemleteho? 

Offline Garfie
28637 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 17:34

Mha  To jsou darebáci!!! Ale myslím, že to je klasika, taky to tak máme doma....moje máti "vem to dětem, to milují" "cože? V životě to doma nejí!"-dosaď si asi tak deset různých potravin. 

Offline Garfie
28637 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 17:40

Karoleena Takový krásný malý zasněžený kuličky prodávali v Japonsku jako bonbony a normálně chutnaly jako naše vanilkový rohlíčky!! Mohla jsem se zbláznit radostí, když jsem je objevila. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2020 17:43
Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 18:20

notna určitě Ivu Trhoňovou! Ruce v mouce nejsou jedinou kuchařku o pečení, kterou vydala. A skvěle jsou všechny. Budeš moc postupně kupovat další.

Ruce v mouce jsou první.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 19:29

Mha Jojo, poměr základních surovin cca jak na linecký, jen nedám citronovou kůru, narvu tam ten mák (mletej teda) a cukr vanilkovej (hodně) místo obyčejnýho. Slepovat bych chtěla povidlama, který si možná dotuním nějakým kořením a/nebo rumem, uvidím, co z toho vyleze. Pracovně tomu cukroví zatím říkám germknödel. :) 

Offline Malenge
4861 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 20:00

Už jsem to tu  myslím "vnucovala" loni, u nás se rohlíčky pečou zásadně 1/2 mandle + 1/2 lískové oříšky lehce opražené v troubě. My vlašáky do vánočního cukroví vůbec nedáváme, ty patří do různých ořechových babovek, medovníku, štrůdlu a spol.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 20:19

Jsem jediná, komu cukroví chutná víc u někoho na návštěvě než to vlastnoručně vyrobené?

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 20:33
Reakce na moora:

24 dkg hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 20 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 11 dkg strouhaných mandlí, 1 vanilkový cukr (fajnšmekr může nahradit vanilkou)

​Jéé, přesně tenhle recept máme po babičce taky a pečeme podle něj už x desetiletí (akorát v dobách nedostatku se máslo nahrazovalo bůhvíjakejma margarínama!

Já teda měla v pubertě různý experimentovací období, kdy jsem dávala polovinu mandlí a polovinu nějakejch jinejch oříšků (plus asi dvakrát, když bylo málo peněz, jsem nastavovala slunečnicovejma semínkama) - jako všechny varianty byly dobrý, ale ta s mandlema, to je prostě ta chuť dětsví a vzpomínka, jak jsem to pod babiččiným dohledem matlala coby pětiletá těma (z dnešního pohledu) malinkejma prstíčkama... A jak mi těch, který pekla ona, vždycky pár schválně polámala, abych si je mohla sníst.

Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 09. prosince 2020 20:33

Bowle mně teda chutná hlavně to moje. Všechno cizí mi přijde preslazene, ošizené ( margarín místo másla) a příliš krémové.