Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 20:53
Reakce na Ounz:

Naše hodně oblíbený zeleninový jídlo, v podstatě ho můžeme mít každý týden: cuketa, papriky všech barev, cherry rajčata, provensálský koření, nebo tymián, sůl, pepř a rýže.

Je to rychlovka (rýži do toho dávám sáčkovou). Všechnu zeleninu si předem nakrájím, do vysoké pánve na dobrý oliv.olej hodím napřed rozpůlená rajčata, po chvilce papriky a nakonec cuketu, vše osolené a už prosypané kořením. Chvilku dusím pod poklicí, jen tak, aby cuketa byla udělaná, ale ještě ne moc měkká.

Díky rajčatům se vytvoří skvělá šťáva. Těsně před podáváním do toho vmíchám rýži. Je to tak 1/4 rýže a 3/4 zeleniny. Mňam. 

Mávám slupkou od pomela, utírám slinu a jdu spát

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 21:03
Reakce na Jehelníček:

No já si často dělám ratatuj, nebo nějakou takovouhle variaci, ale rejže do toho mě fakt nenapadla, děkuju zkusím určitě, až zas bude cuketová sezona :) 

Offline brrr
12400 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 21:46
Reakce na Jehelníček:

Dělávám v létě něco podobného jen místo provensálského koření a tymiánu dávám bazalku a jako přílohu těstoviny. A aby to nebylo moc zdravé, tak to občas udělám na špeku.

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 21:53
Reakce na Jehelníček:

Já dělám ratatuj obvykle s kuskusem (čti jak píšeš ), tu rejži ale taky někdy zkusím. Jinak je fajn do toho přidat třeba rozinky a/nebo cizrnu.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 23:14

Tyhle různý zeleninový variace doma všichni milujem. Buď pečeme v troubě (dodáváme třeba ke kuřeti nebo k rybám) - cuketa, lilek, rajčata, paprika... nebo dusíme. Jako příloha buď jen to maso anebo rýže (jasmínová od Vietnamců) anebo kuskus.

Mimochodem, já vím, že se anoncovalo globální zdražování zeleniny (asi tak o 20%), že Španělsko, Portugalsko a další země řešily nepřízeň počasí... ale těch dnešních 170 Kč za kilo cukety a 180 Kč za kilo lilku u nás v Bille mě přeci jenom trochu překvapilo (vzhledem k tomu, že to je víc než o 100% vyšší zimní cena).

Online barbucha blogger
36183 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 09:19
Reakce na domenica:

Já si takhle  tu zeleninu v troubě peču často - jde to pak i za studena, když se to promíchá třeba s balkánem, jako salát super.

Ale zrovna tenhle týden jsem u nás cuketu, lilek a podobný vymoženosti hledala marně! Pro jistotu je (v Albertovi) nemají vůbec!!

Offline DruI
5614 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 10:31
Reakce na Potrefenáhusa:

No, ale někdy ty stravovací obstrukce mají i objektivní příčinu.

Já se od mala ofrňuju nad jídly jejichž součástí je mléko nebo smetana a teprve když mi bylo sedmadvacet, zjistila jsem, že mám intoleranci laktózy a celé tohle ofrňování byla reakce organismu na diskomfort, který mi konzumace mléka způsobovala.

Ovšem pověst vybíravé ofrňovačky mi zůstala :o) akorát teď mohu uvést objektivní důvod, proč mám problém vybrat si z jídelního lístku, když tři čtvrtiny jídel víceméně nemůžu.

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 10:41
Reakce na DruI:

Pokiaľ vám nebolo po mliečnych výrobkoch dobre tak je to celkom pochopiteľné. Zase ste ale neskončili tak, že jete iba zemiaky :D

Ja som ako malá nechcela jesť šošovicu, tak sa ustálilo, že ju proste nemám rada a nevarila sa pre mňa. Pred troma rokmi som jej dala šancu (hovorím si, nebudem decko, skúsim ju a popravde mi aj chutila) a dostala som z nej parádnu alergickú reakciu... Takže to moje odmietanie jej malo nejakú príčinu tiež.

Ak sa jedná o objektívne problémy, je jasné, že sa určitým jedlám budete vyhýbať. Ale kopa ľudí neskúsi nič nové a ešte na to hovoria fuj.

Offline Lilly_Ku
4580 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 10:44

vcera jsem delala persky recept - kure nalozene v omacce ze sirupu z jader granatoveho jablka a ryzi, posypany koriandrem.

maso bylo dobry, ale ta omacka je strasne brutalni - syrup, hrebicek, mus. orech, skorice, zazvor, citronova stava ... byla strasne intenzivni a kysela. rekla bych, ze perska kuchyne je na me az prilis orientalni 

Offline DruI
5614 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 10:55
Reakce na carries:

Já si myslím, že to dětské odmítání dost často tuhle příčinu má.

On je problém, že jako dítě a vlastně ani jako dospělá jsem si neuvědomovala, že mi mléko nedělá dobře. Ono se to člověku, který nemá srovnání špatně odhaluje. A tak získá pověst vybíravce ani neví jak.

Takhle zpětně mě štve, že to nikdy nikoho nenapadlo testovat, protože jsem se roky léčila s atopickým exémem a to, že je to v mém případě reakce na konzumaci mléčných výrobků jsem zjistila až ve chvíli, kdy jsem se ze zoufalství uchýlila k čínské medicíně.

A jinak, já jsem ten typ, co by se skoro jen bramborami živit mohl. Miluju dobré brambory! ;o) Ale ty mají tedy v restauracích málokdy.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 11:23
Reakce na DruI:

nejlepší brambory, jaký jsem kdy měla, byly předloni na jednom školení, normálně nějaká externí firma s várnicí, tak dobrý brambory jsem v životě nejedla

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 11:31
Reakce na DruI:

Akože ja by som tiež mohla žiť na zemiakoch. Som vyslovene sacharidový typ, milujem zemiaky, ryžu, chlieb... ach jo. Začínam byť hladná.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 12:38
Reakce na DruI:

Fantastické brambory měl loni kamarád ze zahrady, právě vykopané, malinké, máslové... jenže neví co to bylo za odrůdu. To jsem odmítala maso i omáčku, jen abych mohla dostat víc brambor. 

A k tomu ofrňování. Znám spoustu dětí, co od malička jedí a zkoušejí všechno, i děti, které jsou schopné rok jíst suchou rýži, protože nic jiného nechutná. Ty první jsou mi o mnoho sympatičtější :-)
A bohužel znám dost dospělých, pro které je zelenina sprosté slovo, ovoce uznávají jen v koláči a ještě k tomu vydloubávají rozinky ze štrůdlu. A vegetarián co nejí polovinu zeleniny, to mě fakt dostalo. Nic jiného než smažák si nezaslouží :-)

A s tím získáváním pozornosti: ANO, kolegyně frfňala pravidelně tak, aby to vyznělo "já malá křehká blondýnečka přece nemůžu sníst toto všechno, toto bych nevzala do pusinky, toto je divné, toto nepapaám" Bohužel se mnou chodila na ochutnávky hotelových menu ve firmě... bože, to byly výstupy :-)

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 13:02

Můj první pokus o škvarkové placky, kynuté s přídavkem vařených brambor. Děsně dietní vzhledově tedy žádná hitparáda, ale i druhý den jsou měkký a výborný.

Online 999
19925 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 13:18
Reakce na andulka01:

Ono je to někdy fakt komplikované... Já zelenině odmalička taky moc nefandila a po třicítce se zjistilo (po mnohaletých zdravotních problémech), že mám alergii na rajčata, mrkev, petržel, celer... Doktoři by na moje alergie nikdy nepřišli, celou situaci vždycky komentovali, ať se nedivím, že je mi špatně, když se cpu kachnou nebo tlačenkou... Jenže po tom mi špatně nikdy nebylo, narozdíl od svíčkové, což je dost mátlo...

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 14:18
Reakce na domenica:

cenu přežiju, hlavně aby to bylo v obchodě, už tři dny marně vyhlížím špenát :-)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 15:51
Reakce na nolita:

V Lidlu nemají? Tam pro čerstvý chodíme na jistotu

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 16:13
Reakce na domenica:

Presne, ja si vzdycky v zime kupuju ty male cuketky a predvcirem me zarazila cena - ja se po nich obvykle moc nedivam a jsem si rekla, ze jsem moc rozhazovacna a vydrzim na ty od rodicu ze zahradky.

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 16:51
Reakce na nolita:

Mají v Marksovi a Spencerovi.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 26. ledna 2017 17:30
Reakce na Jehelníček:

Ten nemam nikde cestou...

ionicera to cestou, tak zkusim, dik