Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 24. ledna 2017 21:35
Reakce na andulka01:

jak píše SP, to smoothie není žádnej zázrak, možná tak pro lidi, kteří by se jinak ovoce ani zeleniny netkli, ale určitě je to horší varianta oproti tomu sníst to normálně všechno vcelku

Jehelníček podobný polívky miluju, akorát místo mlíka šlehačku:-) takhle je to fakt trošku hladový mi přijde. nebo by tam šla povařit brambora... už víc hubnout nepotřebuješ

Offline continuity
43695 příspěvků moje polička 24. ledna 2017 22:40

jinak s tou syrovou repou opatrne. To psala jeste Grossularia, ze to zadné vyzivove terno neni. Buď se to poradne nevstreba anebo   , ze nektere látky mohou za syrova drazdit. Ale nepamatuji si to presne.

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 24. ledna 2017 22:57
Reakce na continuity:

taky si všechno nepamatuju a je mi líto že tu G. není, ale vzpomínám že na MP psal i někdo ze stejného oboru, jen ne tak aktivní, nemůžu si vzpomenout na nick, není tu náhodou?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:05

Dneska další pokus o žluťáskovo kari, píšu pokus, páč jsem koupila květák, ale zapomněla na hrášek. I tak je to moc dobrý a ještě jednou děkuju žluťásek  za inspiraci, já tyhle indický recepty nikdy nevařila, měla jsem dojem, že mi ta kombinace koření nebude chutnat, ale je to fajn..

jinak mám dotaz, můžu to udělat i s tofu třeba, nebo s masem? A dá se přidat kukruma, aby to bylo víc žlutý, nebo ta je na něco jinýho? 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:14
Reakce na Ounz:

mně přijde, že kurkuma jde vrazit do všeho, zdá se mi, že nemá nějak výraznou chuť.

Herdek, asi to žluťáskovo kari budu muset taky vyzkoušet, i když nemám ráda kokosový mlíko, tak jsem se do toho rovnou moc nehrnula...

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:16

Jen dotaz - proč tu Grossularie už není?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:21
Reakce na Potrefenáhusa:

Já si to myslela, ale nebyla jistá, tak díky  jinak to kari je fakt dobrý, já teda vařila s kokosovým mlíkem prvně, a překvapivě dobrý, nic nepatřičnýho necejtím a to já takový ty 'slaný věci na sladko' nemám moc ráda..a teda i jsem to mlíko ochutnala, ať jako vím, co je to zač a chutnalo mi teda, no..a buď jsem tam dala málo nebo nevím, nijak výrazně jsem ho v tom hotovým necítila..a asi to půjde i bez akorát to nebude mít tu 'strukturu'

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:27
Reakce na Jehelníček:

U nás se taky v případě foccacie nedá mluvit o dietě ani náhodou! A vytírat ten zbylý olej se solí a rozmarýnem, to je přímo lahůdka!!! Ach jo, taky budu muset nastolit polévkovou dietu nebo co, včera jsem si zkoušela plesové šaty.... ale já jsem přesně z toho gangu, co tekutou stravu nepovažuje za stravu a půlka pomela? To je tak mezi chody jako chuťovka! :-)

Jinak Grossularia tady myslím hned na začátku říkala, že vůbec nemá čas, že i na Peklo chodí, jen když ji někdo přímo osloví a přijde jí hláška na mejl. 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:29
Reakce na Ounz:

já kvůli tomu moc nemám ráda ani takový ty thajský červený a zelený kari, ani nevím, co mi na tom vadí, teda ono to není vyloženě vadí, ale úplně to nevyhledávám.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:32

ještě mám pocit, že Grossularia u těch smoothies psala, že zatímco ovoce a zelenina na kusy neprochází rovnou do střeva, ale trávení začíná v žaludku, tak tekutina jde do střev moc rychle a pak tam kvasí - teda můj velmi laickej překlad, ale vyvodila jsem z toho, že nějaký popíjení většího množství smoothie a šťav nejsou úplně ideální.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:34
Reakce na Potrefenáhusa:

Já to taky moc nemusím, když jsem byla s kamarádkou v Noi, tak jsem měla drobet problém. Ale zas na radu Eden  jsem zkusila Dhaba beas a tam je to fajn, aspoň teda teď. Zajímavý, jak se člověku v průběhu života měněj chutě..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:37
Reakce na Potrefenáhusa:

No a taky toho člověk do sebe dostane daleko víc, tím smoothie, než kdyby poctivě rozkousal mrkev, takže je toho až moc a zátěž..

jako že si člověk do jednoho pitíčka hodí mrkev, jabko, hrušku, špenát, džus a třeba ještě něco dalšího, tak to máte výbavu na celej den skoro, v jednom drinku. A navíc, velká nálož vit C (což tohle třeba je, je naprd, člověk nadbytek vyčůrá)

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:39
Reakce na Ounz:

To s menením chutí je fakt zaujímavé. Kedysi som nemohla vystáť kôpor (mame som ho ako dieťa tajne v záhrade vytrhávala, len aby ho preboha už nepestovala = nebola z toho šťastná), teraz sa môžem po ňom utĺcť.

A nemala som rada indickú kuchyňu, strašne mi to smrdelo. A potom ma raz priateľ vzal do indickej reštaurácie a zlomilo sa to. Robievam curry už aj ja sama doma. Ale teda, v zatvorenej kuchyni pri otvorenom okne, lebo je to dosť aromatické

Tak čakám ,kedy sa to zlomí s chrenom. Ten od detstva neznášam.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:44
Reakce na carries:

No, já mám věci, co asi nikdy jíst nebudu (třeba držťková) ale jinak jsem se posunula dost  křen jsem taky nejedla a teď ho mám vysloveně ráda. Poslední změna je sushi, jsem to jedla jen když jsem musela (společenský důvody) a teď už jsem byla několikrát vysloveně s chutí..takže vono to pude, i s křenem 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:46
Reakce na carries:

já už jím asi všechno, něco radši, něco míň ráda, už i houby jsem se naučila jíst (to byl hodně velkej boj), jediný, co nedávám, jsou zadělávaný fazolový lusky na smetaně, to fakt nejde spolknout, ale za to může otrava v dětství (sice obyč bílejma, ale mně se to nějak spojilo a vyměnilo)

Ale jako samozřejmě, že když si můžu vybrat, co budu vařit, nebo co si dám kde v restauraci, vybírám si primárně věci, co ráda :-D

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:57
Reakce na Ounz:

Dneska další pokus o žluťáskovo kari, píšu pokus, páč jsem koupila květák, ale zapomněla na hrášek. I tak je to moc dobrý a ještě jednou děkuju žluťásek  za inspiraci, já tyhle indický recepty nikdy nevařila, měla jsem dojem, že mi ta kombinace koření nebude chutnat, ale je to fajn..

jinak mám dotaz, můžu to udělat i s tofu třeba, nebo s masem? A dá se přidat kukruma, aby to bylo víc žlutý, nebo ta je na něco jinýho? 

Do receptu jsem to nepsala, protože profi kuchař by ze mě asi vyskočil z kůže, ale s kuřecím masem už jsem to taky dělala a dobrý. Kurkumou nešetřím nikdy :-) Teda teď v těhotenství se trochu krotím, ale žlutý je to víc než dost.

A kdybyste to chtěly ještě jó vyšperkovat, tak tam občas sypu arašídy, děsně mi v těch jídlech na indický způsob chutnaj. Pokud možno hned ze začátku třeba společně s tou cibulkou, během vaření ostatních ingrediencí tam příjemně změknou a nasáknou tu kořeněnou chuť.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 11:59
Reakce na Potrefenáhusa:

Vy dvě s Ounz mě zas už krapet lámete vyzkoušet ten domácí chleba Už jsem doma na MD a evidentně nevím, roupama coby. Takže nějakej úplně blbovzdornej recept do remosky a bez kvásku by se našel?

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 12:04
Reakce na carries:

Mě se snad chutě ani nemění, odjakživa jím všechno a hrozně ráda ochutnávám vše neznámé. Jasně, něco upřednostňuji, ale když jsou věci dobře udělané, chutnají mi. Spíš se mi s věkem chutě zjednodušují - daleko víc si užiju steak jen se solí a citronem než s nějakou omajdou. Stejně tak saláty, čím jednodušší, tím líp.

Mám známé vegetariány, pořád si stěžují, že se venku v podstatě nenají, že nikde nic nemaj a stejně pak skončí u smažáku. Jsou v Praze, dobře situovaní, fakt nechodí do hospody na návsi. Bylo mi to divný, když v Praze je vegetariáren kvanta a i normální restaurace mají slušnou nabídku, až pak jsme byli na večeři v Potrefence. V nabídce dýňové rizoto s kozím sýrem, salát s praženou hlívou a červenou řepou, kulajda s houbami. No jo, jenže houby nevezmou do pusy, kozí sýr moc smrdí, jeden nemá rád dýni, druhej červenou řepu... takže si dali co? No smažák :-) Mimochodem kulajda i rizoto byly skvělé.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 12:33
Reakce na žluťásek:

Já myslím, že tady se bez kvásku peče ten nehnětenej od Cuketky s drožďím, je chválenej. Ale já ho nepekla. A v remosce to určo půjde, bych ji ale roztopila hodně a hodila ho až do rozpálený..

Offline miuu
414 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 13:35
Reakce na domenica:

Já si doteď myslela , že jsem divná. Jablko na hlad fakt ne. Mám po něm ještě větší. :-)