Karja Z Estonska. Zatím jsou jisté jen slečny na výměném pobytu u nás. Tak to zabíjačku ani zkoušet určitě nebudu. Možná i učitelé, ale to ještě nevím.
Jídlo a vaření
notna co smaženky?
notna Bacha, vepřovou pečeni se zelím a bramborem v Estonsku znají a mám pocit, že i řízky. Měli jsme to tam v uplně obyč hospodách.
notna Tak to bych pro mladé holky zabijacku nedělala, ty asi neocení ani tu kachnu. To chce fakt něco lehčího, měla jsi pravdu!
notna poradit moc neumim, ale zajimalo by me, co nakonec vymyslis a jak to bude hostum chutnat. Ja jsem v podobnych situacich bezradna. Asi bych udelala neco do kastrolu, co se da pripravit predem, abys to pak mohla jen naservirovat. Neco jako gulas (to teda neni mic ceske), nebo pomalu pecene veprove, klidne i v mrkvi.
Nebo ceske jsou treba kvetakove placicky nebo houbovy kuba, tim jsem jednou bodovala.
ze sladkeho bych koupila treba frgaly, to se dobre ochutnava.
notna co smažák a/nebo smazeny květák?
notna Řízečky se salátem nedělej, ty budou v Estonsku stopro znát. Já bych se té kachny nebála, však si nemusí naložit tunu. A co halušky, jako strapačky, se zelím? Ale to může přijít spoustě lidí divný...chlebíčky jsou super nápad, to mi připomíná, nebylas to ty, kdo mi doporučoval tu veku od Cuketky? Už jsem ji pekla 2x je super a v pohodě ji zvládnu i tady! A sýrová roláda je taky super tip!
Karja Koho jsi překvapila salátem? Mně přijde, že to je fakt jídlo, které se jí všude, východní Evropa ho zná, Rakušáci taky a tady v Japonsku ho taky mají!
notna mně kdyby někde na večeři předložili zabijačku, kachnu a škvarky, tak prchám nebo aspoň hodně přemýšlím, jak zdvořile odmítnout, takže bych určitě vzala v úvahu různá stravovací specifika, příp. dietní omezení. Já bych nejvíc ocenila tu bramboračku a chlebíčky ;)
MermaidSom na tom rovnako. Zabijackove jedla, kacku (ani huby, niekto tu spominal huboveho kuba) nejem, zdvorilo by som take jedlo odmietla.
Garfie Myslím, že tam byli samí Evropané. No překvapila asi tak, že jim prostě chutnal, ne že by to neznali, to asi fakt znali. Ale vyhráli jsme první místo v takové soutěži, jenze upřímně já ani nevím, co dalšího tam bylo za jídla, takže asi nic moc:-D:-D
A teď jsem si vzpomněla díky tomu, koho mi připomíná tvůj syn, jednoho mého spolužáka z Belgie, přesně byl takovej oblíbenej, dvakrát za mnou přijel do Prahy, z toho jednou jentak bezelstně že na víkend a přitom měl už od začátku zpáteční jízdenku na týden:-D:-D. Měl spoustu kamarádů i holek,takovej věčně veselej, a třeba když se šlo v sobotu do školy tak jen tak udělal nějakej dort, že je přece sobota. A nebo měl takové obskurní koníčky, že třeba ve 23 letech šel o víkendu na kurz výroby luků a šípů:-D. Když za mnou přijel, tak jsem zrovna bydlela a takovýma mentálama, a byla uprostřed stěhování, už jsem z toho týden měla div ne migrénu, takze extra zábava se mnou a on mi říká ,,Teda Iveto, ty jsi teda překvapila, wau, povodeň a požár,, a ještě jak to říkal německy Hochwasser und Feuer!:-D:-D. Ti mentalove totiž v jednom týdnu zvládli vyplavit byt a pak i něco zapálit:-D Tak snad syn bude mít lepší kamarádky..:-D
Karja
Ale hele, v Česku se hodně kamarádil s holkama a tady vlastně taky! Nejlepší kamarád je z úplně jiné třídy a teď strávil neděli na návštěvě u nějaké holčičky, sranda.
Ale s těma obskurníma koníčkama jsi mi připomněla, nedávno jsem se zeznámila s mladým klukem, myslím, že mu nebylo ještě ani 30 a on měl takové zvláštní koníčky, třeba zbraně, ale nějaké staré, zkoušel je vyrábět a přihlásil se na nějaký nožířský kurz nebo co. A pak se nadchnul do košíkářství, rozhodl se, že bude plést košíky a asi půl hodiny mi líčil, jak si na to musíš vypěstovat vlastní proutí, musíš použít to uvnitř záhonu, protože zvenku má jinou kvalitu...no a tak, do všech podrovností, nepamatuju si nic, ale fascinovatě bych ho vydržela poslouchat hodiny, znáš Blbce k večeři? Hned jsem si vzpomněla ![]()
Garfie Jj, Blbec k večeři bylo to nejvíc vtipné představení divadelní, na kterém jsem kdy byla:-D. Jo, jeden můj kámoš, taky vyráběl nějaké lavičky nebo co, ale bez použití nějakého moderního nářadí...no tak my zase nakupujeme no:-D
brrr Díky. To je dobré vědět, že jsou to pro ně běžná jídla.
Gatita Potom sem napíšu, co jsem nakonec připravila. Zkusím i foto, ale s jídlem mi to moc nejde.
Mermaid Proto mi přijde lepší bufet než servírovaná večeře. Ale jinak už mám zjistěno, že nikdo by neměl mít potravinovou alergii nebo nějaké stravovací specifika.
notna České jídlo je krupicová kaše a buchtičky se šódó, repre to moc není, no.
Kan Dobrý tip. To můžu zkusit na snídani slečnám. Ty u nás budou několik dní.
dorota Mermaid Odmítnutí se asi dá pochopit, ale zase s tím nejde úplně počítat dopředu, to by se notna zbláznila... dají se vynechat věci, které chutnají málokomu (nějaké ty krvavé ze zabijačky), ale houby, brambory, kyselý zelí, povidla, mák (ten taky spoustě lidem nechutná) jsou pro českou kuchyni docela typický.
Tak jsem tu srdíčkovou pánev fakt vytáhla!

Pinot Noir a dobre jsi udelala.![]()
...máš nesmírný cit a vkus, Tvé fotografie jsou kouzelné!
Pokaždé se jimi kochám![]()
(a pokud je to jídlo, vždycky bych to snědla!.)
Pinot Noir mňam! Děláš mi tu chutě ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my