Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Marielle
příspěvků moje polička 20. února 2023 23:35

Pinot Noir vím, že máš super vaflovač, prosím můžeš se podělit o recept na vafle? Dekuji! 

Online Pinot Noir
29768 příspěvků moje polička 20. února 2023 23:50

Marielle jejda, žádný super recept nemám. Většinou vezmu ten, který je v návodu k přístroji. Buď tak, jak je, nebo přidám rozmačkaný banán, kakao, nebo obojí. Občas zkusím náhodně vybraný recept z internetu a vždycky to vyhodnotím tak, že je to všechno na jedno brdo.

Takže se spíš přidám k tvémj dotazu a budu čekat na ten super recept od zkušených vaflopekařů.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 20. února 2023 23:55

Pinot Noir Děkuji  ... 

Offline Garfie
28430 příspěvků moje polička 21. února 2023 00:06

Karja Hele, dýně vlastně patří k těm levnějším, přece hokkaido!  Ale prodává se už krájená, já koupila takovou malou třetinku, ani to teda nebyla hokkaido, ale nějaká podobná. No jako víš jak, potřebuju je zabavit, navíc oni to jinak nejí a takhle si to i snědly!

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 21. února 2023 07:47

Pinot Noir děláme to doma s vaflemi velmi podobně, jen beru první recept, který mi vyhodí Google. 

Marielle 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 21. února 2023 08:34

continuity děkuji.

Offline mazanajana
příspěvků moje polička 21. února 2023 08:46
Reakce na Marielle:

Pinot Noir vím, že máš super vaflovač, prosím můžeš se podělit o recept na vafle? Dekuji! 

Marielle dotaz sice nebyl na mě, ale vafle miluju, receptů jsem zkoušela více různých a rozdíly mezi nimi jsem poznala. Podle tohoto jsou úplně božské, je to teda na dýl a je s tím dost práce (kynutí, šlehání sněhu). Když chci dobrou osvědčenou rychlovku, dělám takto:

3 menší vejce, 125 ml oleje, 180 ml podmáslí/mléka, lžička vanilkového extraktu, 200 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 0.75 lžičky jedlé sody, špetka soli, 50g cukru (stačí i méně), olej na vymazání vaflovače

1. Vejce vyšlehejte s olejem, podmáslím a vanilkou. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, sodou a solí, přidejte cukr. Promícháním spojte, ale nepromíchávejte úplně dohladka.

2. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně připravte vafle.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 21. února 2023 08:54

mazanajana děkuji moc! Naši vafle miluji, ale moje jim moc nechutnaly  ...

Online Karja
44460 příspěvků moje polička 21. února 2023 09:10

Garfie Super, tak jako s dýněma se dá hodně čarovat, z toho ještě navaříte!

Online Karja
44460 příspěvků moje polička 21. února 2023 09:21

Garfie Promin, ono to tu už proběhlo, ale jak vlastně vypadá stravování dětí ve škole? svačiny mají asi z domu, ale obědy jsou normálně školní? Nebo si taky nosí?

Offline mladenka
příspěvků moje polička 21. února 2023 19:42

@Marielle @Pinot Noir Nejlepší, které jsem doma stvořila

https://www.maskrtnica.cz/kvasove-vafle/

Offline Marielle
příspěvků moje polička 21. února 2023 23:15

mladenka děkuji, maškrtnica je fajn . Plánuji postupně vyzkoušet všechny tipy. 

Offline notna
9382 příspěvků moje polička 21. února 2023 23:54
Offline Garfie
28430 příspěvků moje polička 22. února 2023 00:16

Karja Svačiny mají z domu (i když teoreticky si můžou koupit ve škole) a ve škole je jídelna, v podstatě taková kantýna. Kromě obědového setu (jsou dva na výběr, jeden z toho vegetariánský) tam prodávají kde co, muffiny, sendviče, ovoce a tak. Děti platí předplacenou kartou, ty jako rodič tam můžeš omezit cenu nebo alergeny, nebo jim něco zakázat, třeba kupovat si sladkosti. :-) Zároveň si děti můžou donést vlastní oběd, k dispozici jsou mikrovlnky na ohřátí. Je to super systém a jsem z něj dost nadšená, ale na obědy nejsou žádné dotace, jako u nás, takže oběd stojí stejně jako v levnější restauraci. Třeba dnes mají lemon butter nebo tofu meunier. Jako ty obědy jsou super, dost jim je závidím. Mívají burgery, pizzu, v setu mají vždycky přílohu, polévku, salát, moučník a většinou ještě něco. 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 22. února 2023 10:15

notna děkuji za odkaz :).

Online Karja
44460 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:47

Garfie Je, ale to zní moc pěkne! Mě to zajímalo hlavně v té souvislosti jak jsi psala, že děti moc to japonské jídlo nevitají 

Online Vari
2208 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:28

notna Diky za recept na vafle, zrovna jsem je dodelala a jsou vyborny.

Offline notna
9382 příspěvků moje polička 22. února 2023 14:54

Marielle Není zač.

Vari To mě těší.

Online Karja
44460 příspěvků moje polička 23. února 2023 17:35

Jak děláte batatovou polévku? Třeba Pinot Noir. ?

Já ji dělám tak nějak normálně, cibuli, mrkev, celer osmahnu pak ty batáty, vývar, po rozmixovani smetanu. Ale čekáme navstevu, tak že bych ji udělala nějak lepší třeba. Minule ta Pinot polévka z pecene zeleniny s trochou řepy sklidila velikej úspěch. 

Offline brrr
12302 příspěvků moje polička 23. února 2023 18:15

Karja Plus česnek, rajče, brambora, místo cibule teda dávám pórek. Bez smetany. Rozmixuju. Dáváme si tam jestě trošinku chilli nebo nastrouhaný čedar