Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Gatita
8593 příspěvků moje polička 10. dubna 2023 22:19

žluťásek meli jsme velikonocni nadivku pecenou ve forme na muffiny a byl to velky uspech. Jime ji samotnou, vypadalo to moc hezky. Sama bych na to nikdy neprisla, takze dekuji za tip:) 

Offline žluťásek
8840 příspěvků moje polička 10. dubna 2023 22:31

Gatita mně dneska muž říkal, že bysme si měli nádivku dělat častěji. Když jsem namítala, že ji přeci občas peču jako muffiny, tak prej to je jiný a z pekáče chutná líp

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 14:30

Evaeva Z bílků upeč základ na Pavlovu, ten vydrží dlouho. :-) A když budeš potřebovat, jen přidáš šlehačku. 

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 08:28

Dneska jsem byla na lekci čínské kuchyně. Bylo to úplně super a všechno bylo strašně dobrý!!! 

Pochopitelně knedlíčky (teda spíš knedle!!) nesmí chybět. Butamany plněné směsí masa a zeleniny, zajímavé bylo, že do zbylého knedlíku (když jsme vyjedly část s masem) jsme si přidali omáčku ze sezamového oleje a papriček a čerstvý koriandr. 

Netušila jsem, že umotat je, je taková výzva!!! Připadala jsem si jako Pat a Mat.

Tohle bylo úžasně zajímavé, masová kouple plněná fermentovaným žloutkem (prodává se hotové) obalené v namočené mochi rýži a vařené v páře. 

Klasická stir fry směs hub, výborné!

Salát ze špenátu a skleněných nudlí, spousta česneku, užrala bych se, výbroný to bylo! 

Obří krevety s česnekem a rajčatovou omáčkou. Mimochodem, když zmiňuju rajčata, měly jsme k jídlu i chery rajčata a konečně jsem pochopila, proč se rajčata někde považují za ovoce, něco tak sladkého jsem už dlouho neměla (a rajčata nikdy). 

A jako moučník kompot z nějaké podivné houby(!), lichi, goji, jujuby a baby kořene nějaké čínské rostliny, jejíž název se nám nepodařilo přeložit. 

Online notna
9383 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:10

Garfie Ach! To je všechno tak lákavé! Muselo to být super. Díky že to sdilis.

Online Kokoska
34669 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:31

Garfie kdyz se ty knedliky delaji jen na pare, ta masova napln se nejak predpripravuje? Syrovy by se to asi dostatecne neprovarilo? Jak dlouho to v tom paraku vlastne je?

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:37

notna Chutě bohužel nepřenesu. :-( Já nemám čínskou kuchyni moc ráda, ani v china townu nejsem nijak nadšená, ale tahle domácí verze je fakt super. 

Kokoska No vidíš, to mě nenapadlo. Ale ono tam té směsi je poměrně málo, navíc víš co, kvalita je tady obrovská, běžně se to maso dá jíst i syrové. V pařáku to bylo zhruba 15-20 minut, teda ne moc dlouho. 

Online Kokoska
34669 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:50

Garfie nojo, ale neco jinyho je ucelove syrovy nebo nedovareny. Ale tak jiste vedi, jak na to! 

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:55

Kokoska No nenapadlo mě se nad tím zamyslet, asi to mají nějak vyzkoušený. :-) Ty knedle se tu prodávají ve velkém, určitě to dělají podobně. Fakt je, že takový karbenátek sice neděláš nějak dlouho, ale zase při vyšší teplotě. Nebo je možná vyšší teplota v tom pařáku? Potřebujeme Grossularii!

Online Kokoska
34669 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 09:58

Garfie cinsky knedlicky se nechystam tvorit, ale kdybys neco zjistila, napis!

Offline Liesel
1661 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 10:30

Evaeva když dělám bram knedlíky, tak 2 díly vařených brambor a 1 díl hrubé mouky (já si to vždy vážím)

Offline Kammila
759 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 12:13

Kokoska Garfie jednou jsem tu výrobu pozorovala v Pekingu detailně a fakt tam dala kuličku syrové masové směsi. Často přímo seděly ve výloze té restaurace a z ulice to byl krásný pohled. Jestli ale je to tak pokaždé netuším 

Online Kokoska
34669 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 12:19

Kammila nojo, Cinani, kdovi, jestli toho netopejra pred par lety taky nejedli syrovyho!

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 12:25

Kammila Kokoska Tak já jsem to dnes vyráběla osobně a taky sama snědla, zatím bez úhony!

Dneska mě tam asi nejvíc překvapila ta zvláštní houba v kompotu a potom koule, které se obalují v syrové mochi rýži. Omylem jsem ji koupila a dětem nechutná, mochi z ní stloukat nebudu, tak bych s ní možná mohla podniknout něco podobného, zatím nedápadně přisypávám pár zrnek k normální rýži. 

Jo a zapomněla jsem vám sem dát rozloupnutý ten kořen z kompotu. Prý je to "kanpo baby root" nebo tak něco, ale googl mi k tomu nic nenašel. 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 14. dubna 2023 21:56

Garfie juuu, jak to chutná? Ty houby, kanpo... To je všechno tak strašně zajímavý a jiný a ty to umíš báječně podat.  

Prokrastinuju na watchi a už mi dává skoro jenom japonské jídlo, japonké cestování, teď jsem viděla díl s těmi onseny a různobarevnými jezírky, co jste byli 

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 15. dubna 2023 01:06

andulka01 Houby dost připomínají takovou tu nejběžnější omáčku, co dostaneš v čínských restauracích, akorát je mnohonásobně lepší.  V podstatě potřebuješ zelenou cibulku a mix různých asijských hub, osmahneš cibulku, pridáš houby a smažíš cca 3-4 minuty. Pak tam přidáš omáčku ze 2 lžic sojovky, 1 lžíce ústřicové, 1 lžíce mirinu -to je prý její zlatý grál a v podstatě v kuchyni používá jen tyto tři omáčky. K tomu trochu soli a na konci, když je potřeba lžíci octa. Chvíli to ještě smažíš, na konci to pustí vodu, tak to trochu zredukuješ. Jo, těch hub byl cca velká mísa. 

To kanpo asi nejvíc chutí připomínalo nějaký ořech, třeba makadamový, nebo čerstvý burák, jestli jsi někdy měla. 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 15. dubna 2023 06:13

Garfie Děkuji za obsáhlý popis a recept, vybrakuju v Makru polici s houbičkama. 

Offline continuity
42727 příspěvků moje polička 15. dubna 2023 20:22

Večeře. 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 16. dubna 2023 19:13

continuity ta je moc hezká a velmi jedlá

Offline continuity
42727 příspěvků moje polička 16. dubna 2023 19:30

andulka01 díky, ještě zbylo na dnešek.