Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 11:21

Chtela bych si koupit dalsi formu na babovku. Mam uz nejake NordicWare. Ale ted mi ukazuje na Bonami jejich fejky. Nemate nekdo zkusenost? Jsou ok? Polovic ceny je polovic ceny

Offline slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 23:41

Prosím, robievate niekto cestoviny Quattro Formaggi?

Sme to dnes so synom na jeho prianie skúsili, recepty vyzerali strašne jednoducho, lenže sa nám to nejako "zdrclo". Resp. som mala dojem, akoby sa to nejako rozdelilo na tuhšiu časť a syrovátku, ešte to aj po syrovátke smrdelo.

Čo sme spravili zle? 

Použili sme parmezán, hermelín, svetlý cheddar a mozarellu (syn nemá rád modré syry a našla som recept kde bola miesto neho práve mozarella). Ako trochu sa mi zdalo, že to hrudkuje už počas varenia omáčky, ale definitívne sa to rozpadlo, keď sme do tej omáčky hodili uvarené špagety.

Noa teda ešte v "našinských" receptoch ktoré som pozerala bola smotana, ale v talianskych mlieko, tak sme dali mlieko.

Offline continuity
42727 příspěvků moje polička 19. dubna 2023 00:03

slniecko

Podľa ma je zásadný problém, že ste všetky syry nahradili menej tučnou variantou a dali to do mlieka. Už tam nebolo, nič čo by tu omáčku udržalo pohromade.

Ridi to robí s mliekom, ale zahusťuje žĺtkom a používa tučné syry. Z mozzarelly ta syrovátka proste vytečie, keď to zohrejes, to sa mi zdá ako najväčší problém. Nebola v tom recepte buvolia a smotana?

https://fresh.iprima.cz/videorecepty/gnocchi-quattro-formaggi-noky-ctyr-druhu-syru

Offline slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 19. dubna 2023 00:21

continuity no, ja som tak nejako nakombinovala viacero receptov...hlavne preto, že v tých talianskych bol v každom nejaký syr, ktorý proste v miestnej samoobsluhe nemajú a keďže v kaškaždom boli uvedené nejaké iné syry (akurát vždy parmezán, jeden mäkký zrejúci, jeden pevnejší a jeden s modrou plesňou alebo teda v tom jednom mozarella), tak som nadobudla dojem, že je to asi jedno proste. A áno, v tom s mozarellou bola smotana, ale vôbec ma nenapadlo, že to mohlo byť kvôli tomu.

Tak asi tam bol problém. Vďaka!

Edit: nemáš nejaký nápad, čím nahradiť ten syr s modrou plesňou?

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 19. dubna 2023 07:58

slniecko a co nenahrazovat a nechat to na Tre Formaggi?

Offline slniecko admin
19521 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 02:11

andulka01 vidíš, to je dobrý nápad, vyskúšame!!!

Online Sweet Potato
40146 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 09:43

Pekařky, máte zkušenost se slánkem?

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:05

Otázka na zkušené. Myslíte, že můžu nakrájet cibuli a (nebo) brambory týden předem a nechat v lednici? Oboje se bude vařit. Normálně by mě to ani nenapadlo, ale budeme dělat velký objem a musíme vše připravit ve školní kuchyni. Během týdne bych to musela dělat sama, navíc je pochopitelně rozpis a kuchyň vybookovaná. :-(

Online Sweet Potato
40146 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:09

Garfie Cibuli rozhodně ne! Brambory si ale taky neumím představit, minimálně by zhnědly. Leda zavakouvané asi!

Offline continuity
42727 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:11

Garfie ani jedno bohužel ne. 

Maso můžeš, nejde cibuli nasekat v nějakém robotu? Do guláše nemusí být nijak úhledná. 

Na brambory mívají v jídelnách robot-škrabku, zkus se na to přeptat. 

Online letolet
742 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:45

Sweet Potato pekařka nejsem, ale slánek používám ráda. Vyhovuje mi, že si z kostky droždí nachystám víc skleniček současně a nevyhazuju případné zplesnivele zbytky. Zkoušela jsem na sladko i slano a vždy to vyšlo. A nebo takto právě zuzitkuji poslední zbytek droždí, ze kterého by už běžnou cestou cestou nic udělat nešlo. 

Online Sweet Potato
40146 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:56

letolet Díky. Mám chuť to vyzkoušet. Jsou tam nějaké nástrahy, na které bych měla dávat pozor?

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 11:57

Sweet Potato continuity To jste mě moc nepotěšily, chtěla jsem to vyzkoušet, ale jaksi jsem na to pozapomněla a teď je přesně ten týden před. :-/ 

Nakonec nebudu dělat guláš, ale zelňačku. Den předem a v den konání je kuchyň totálně passé, to je jasný, my jsme jen takový malý stáneček, který je až na chvostu důležitosti. :-) Asi budu muset obejít pravidla a nakrájet to den předem doma...

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 12:01

Garfie A nepodařilo by se ti sehnat větší místo ve školním mrazáku? Uvařit hodně dopředu (kromě smetany) a zamrazit. Zelňačce by to vadit nemělo. Po rozmražení ještě jednou svařit a doladit (jestli budete dávat smetanu a tak).

Online letolet
742 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 12:02

Sweet Potato já na žádné nástrahy nepřišla. Naopak, netřeba hlídat správnou teplotu pro kvasnice a většinou nechávám kynout v lednici. Max. pohlídat množství tekutin, nezapomenout odečíst to, co už je ve slanku. 

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 12:10

andulka01 Jo, přesně to jsem chtěla udělat, ale můj muž měl nějaký záchvat kuchařské a národní hrdosti a prohlásil, že tam nebude ořívat nic zmraženého a raději všechno bude dělat na místě, potřebuje k tomu jen dva velké hrnce, velkou pánev, dva profi vařiče, cca metr prostoru, dobrý nůž, velké prkénko, ledničku...blablabla...a odjel 400 kilometrů na sever. Načež mě tu ponechal bojovat s naší minivýchodoevropskou skupinkou, na kterou každej prdí, přiřadili nám malý stánek někde na vystrkově, ještě s Filipínkami a jsem ráda, že nám slíbili dva hrnce.  Prioritu mají Američani, Japonci, Korejci a Číňaňi a možná Indově, kteří všichni mají asi tak 5x větší stánky než my, třeba Číňanky připravují dva tisíce butamanů....

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 12:32

Garfie joooo 400 kilometrů, to je daleko na to, aby to ovlivnil Hele, ještě bude rád, že to bude vyřešené. Zelňačka je nejlepší trochu odleželá, to rozehřívání jí ještě líp prolne chutě. Máte obrovskou výhodu, že tam není téměř žádný čerstvý element, fakt bych šla cestou nejmenšího odporu. A nikdo si ani nevšimne, vydávat stejně budete z horkého hrnce. Ohřejete, posypete smaženou cibulkou nebo špekem a můžete si v klidu dát drink. A ještě to bude bactery safe jídlo.

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 12:57

andulka01 Ty jo, to bych ho příšerně naštvala! Ale stejně jsem v pokušení, naštěstí pro moje manželství už to nemám kdy to udělat!  Ale vypadá to, že urveme kuchyň na pátek odpoledne, muž má navíc volno, máme i nějakou schůzku ve škole kvůli synovi, takže tam stejně budem. Možná bychom mohli uvařit i první dávku, to by bylo fajn. 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 13:16

Garfie Držím palce úplně moc! Rozvrat garfiemanželství nechci, tak tě už nebudu pokoušet

Offline Garfie
28441 příspěvků moje polička 20. dubna 2023 13:22

andulka01 No pak poreferuju, neboj!