Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online continuity
42727 příspěvků moje polička 22. května 2023 14:28

Dám to sem pro obveselení, když už jsem s tím prudila. Myslím si o sobě, že varit celkem umím, ale to pečeni, to je fakt bída. Jeste měli u nás jenom jahody, takže plán zachránit to ovocem úplně neklapnul. No oškubala jsem alespoň záhony.

A to už jsem ve stavu, že se na ten dort nemůžu ani podívat, snad to budou jíst alespoň děti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 14:31

continuity podle mně je pěkný! Nedokonalosti jsou znakem ruční práce.

Online continuity
42727 příspěvků moje polička 22. května 2023 14:35

Evaeva je to strašný, v porovnaní s těmi výtvory, co jsem holky dáváte. ale dítě chtělo péct. Já to navic moc nemusim, udělala bych si 100x radši ovocnej, ale toto konkrétní dítě to neji.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 14:42

continuity no mně nevadí, že není jako z cukrárny. Ještě bych přidala bobečky šlehačky a budeš mít pěkné retro. Já bych si ho teda dala hned

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 22. května 2023 14:44

continuity vypada dobre a jedlej bude zarucene!

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 22. května 2023 14:49

continuityVypadá dobře. Obzvlášť, když je první. 

Offline Myrtila
5274 příspěvků moje polička 22. května 2023 14:54

continuity Ty dorty jsou strašná výzva, viz na podzim ta moje kočička, znova ji sem už nedám ale nejdůležitější je chuť, a ta bude určitě výborná

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:15

Kdyz uz jsme u dortu, budu si na svatbu pect sama a porad nejsem rozhodnuta, co udelat a jak. Mam moznost vsechno udelat a privezt predem anebo klidne dozdobit na miste. Je to akce po cca 25 dospelych, bude to 9.cervna a pokud bude hezky, tak to bude odpoledne na zahrade. Ja i sambo bysme chteli pavlovu, s tim ze bych udelala na efekt jednu velkou, ta by se rozkrajela, ale jinak bych servirovala cca 20 malych jednoporcovych pro dospely hosty a ta velka by slouzila spis pro nas a pro deti/na pridavky. Dodavatelka jidla me od toho odrazuje, protoze bych to zdobila po obradu na miste a podle ni bych si kvuli tomu dostatecne "neuzila" svatbu. Ale pritom uz zkusenost z oslavy, kde jsem dodavala 40 mini pavlov mam, je to ozdobeni max na 30 min - nandaj se pavlovy, nakyda se krem a pohaze se to ovocem...co myslite?:D dalsi varianta je asi dort, ale aby byl pro tolik lidi, neumim si predstavit jak velkej? Bylo by blby mit hezkej vetsi dort ozdobenej a zbytku lidi nakrajet druhej nenazdobenej, co bych mela vedle? Nechce se mi riskovat vicpatrovou konstrukci...

Online continuity
42727 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:29

711990 já tě obdivuji, na svatbu jsem si pekla jen drobné koláčky a podruhé už bych do toho nešla.

Kdyz chcete Pavlovu, udělej Pavlovu, ja si myslím, že toho může být i hezka "společná" akce. Ty jsi určitě zručná, takže bych se nikam nezavirala, budeš to chystat, někdo s tebou přijde pokecat a děti to roznosi. Než k tomu udělají dvacet kafi, ty budeš mít dávno hotovo.  

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:38

711990 S rozhodováním ti teda nepomůžu, páč sama bych nevěděla, co je lepší, ale přidám do debaty poznámku, že dort pro 25 lidí je vlastně ještě docela malej, mohl by to být klidně jeden vysokej, nebo dvě relativně malý patra (16 + 21 cm třeba), takže to mi jako nějakej extra risk nepřijde, skrz rozměry, transport, stabilitu... 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:39

711990 šla bych do Pavlov, jsou teď hodně populární, jsou krásné a máš jistotu, že si je můžeš udělat dostatečně dopředu. Na ušlehání krému a přípravu ovoce si domluvíš zodpovědnou pomoc a máte to raz dva. Vzhledem k termínu už budou k dostání české jahody, kvetou jedlé květiny, byla by škoda toho nevyužít. Efekt zaručen a ještě k tomu přímo z rukou nevěsty
ps: vlastní zkušenost - to "neužití si vlastní svatby" daleko spíš způsobí nějaký člen rodiny, který v rámci svého ega rozkopne celý program, než naplánovaný oddech u cukrařiny.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 22. května 2023 15:42

continuity hlavně bude dobrej a kytky jsou super  Případné domnělé vzhledové nedostatečnosti se budou s každým dortem zlepšovat.

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:53

continuity vidis, to me nenapadlo ze by se to dalo zdobit normalne primo lidem na miru! 

Karoleena ja moc nemam odhad, ale fakt myslis ze by 21+16 stacilo na 25 porci? Na to jsou asi nejaky vypocty, vid? Jenze to budou takovy ty pidi porce, ne poradna sekera jako si predstavuju ja:D ale nikdy jsem nedavala vic pater na sebe, takze proste ani nevim jak se to dela.

andulka01 ja pavlovu navic zdobim ne cistou slehackou, ale hutnejsim kremem z mascarpone, slehacky a posledne jsem ze zbylych zloutku delala i creme pattiserie, co jsem do toho jeste vmichala. Takze to jde v pohode udelat rano, zadny slehani na miste by se nekonalo.

No a k tomu uziti/neuziti, bude to proste jen odpoledni obrad a pak si dame jidlo a dort a pujdem domu, ja nejak nechapu co bych si tam mela uzivat

ale jsem rada za nazory, asi udelam ty pavlovy, daj se fakt krasne delat dopredu a pak skladovat, takze se to da dobre planovat a jeste muzu kdyztak udelat nejakou suchou buchtu pro pripadny odmitace. Ale zatim se mi nestalo, ze by si nekdo nedal. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:05

711990 Jako těch malejch tzv. "svatebních porcí" prej z dortu 16+21 vyrobíš dokonce 40, to teda nevim jak, asi nějaký carpaccio z dortu. Ale 25 by z toho bylo stopro, občas dělám jen 16 cm dort na rodinný oslavy a tak 10-12 porcí to je určitě. 

Já mám na to někde pěknou tabulku v centimetrech, jen nevim kde, ale když pogooglíš "cake servings chart" tak by to pro představu mohlo stačit. 

Edit: Ale asi se nakonec taky přikláním k pavlově, je to takovej tvůj signature! A taky nemám pocit, že by s tím mělo bejt nějakýho velkýho crcání, nakonec by ses možná víc vystresovala pečením toho dortu. :D

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:23

Karoleena no ja jsem nekde videla dost kreativni zpusoby krajeni, kdy nekdo dostane jen kraj, takze 80% krem a jinej zas jen prostredek, takze samej korpus:D to by moje OCD nedalo! 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 22. května 2023 18:04

711990 A co udělat Pavlova bar, prostě pusinky, krém a ovoce zvlášť, ať si každý nazdobí vlastní mini Pavlovu? A na krájení mít jednu vlastnoručně načančanou?

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 22. května 2023 18:30

711990 Pavlova bar nebo společné zdobení zní dobře.

Pavlova je pro mě ten zákusek, který jsem ještě nedělala a na který si moc nevěřím.

Offline Pinot Noir
29783 příspěvků moje polička 22. května 2023 18:43

Vařila jsem ty lilky Banjan bourani, jak tu proběhl nedávno znovu ten recept, a upekla naan, ale nějak to úplně nenadchlo, asi jsem čekala něco intenzivnějšího. Držela jsem se receptu, ale měla jsem s tím kořením dost přitvrdit.

Offline brrr
12303 příspěvků moje polička 22. května 2023 19:19

continuity Kluci rebarboru samozřejmě taky nejedí, tentokrát měli kus jen s jahodama. Dělám ho pro sebe a muže jednou, dvakrát v sezoně.

Dort je náhodou pěkný. Mi ten styling nikdy nejde, je to dobré, ale blbě to vypadá. Když jsem udělala schwarzwaldský, muž to komentoval, že vypadá jak zasněžený kravinec. Jindy jsem pomazala dort lemon curdem a z toho měly vylézat gumové žížaly. No, tak pustily barvu a všechno bylo flekaté.

Ounz Ten vypadá hodně rebarborově. Mňam

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 22. května 2023 19:26

Ounz vypadá dobře. Snad taky jeden stihnu.