Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Tak Betty
6091 příspěvků moje polička 29. června 2023 08:37

Pinot Noir jestli tys neměla poslechnout tatínka

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 08:44

Tak Betty asi jo, když vidím na jedné straně ty ožrané jiřiny, provrtané slunečnice, černající růže, mšice všude, a na druhé ta krásná rajčata, co se tam rýsují, jestli já nakonec fakt nenadělám řádky!

Offline Karja
44477 příspěvků moje polička 29. června 2023 11:01

Pinot Noir :-D:-D Včera jsem byla na jedné fajn zahradě, kde měli záhonky tak jako promícháné, pomalu hrášek mezi růžema a bylo to hrozně fajn, moc se mi to líbilo. 

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 11:15

Karja já jsem to tak měla a nedělalo to dobrotu, plus se mi to přestalo líbit. Takže zeleninu už jen ve vyvýšeném záhonu, jahody tam přesunu taky. 

Online continuity
42740 příspěvků moje polička 29. června 2023 11:19

Pinot Noir ségra má ve vyvýšeném záhonů i ty brambory. Švagr mi vykládal něco o tom, že tu rostlinu jde postupně zasypávat a ona pak na tech dvou metrech čtverečních urodí docela dost (mají přesně dvě rostlinky v takové hodně hluboké ohrádce). 

Moc se v tom nevyznám, navíc to mají letos poprvé, ale rajčata meli loni skvělá, taj snad ví, co dělá. 

Offline Karja
44477 příspěvků moje polička 29. června 2023 11:42

Pinot Noir Jasně, já tomu vůbec nerozumím, sestry si letos taky udělaly ty vyvýšené záhony, ale řekla bych spíš kvuli estetice, že to byl ten hlavní impuls. Tihle lidi to podle mě měli prostě roky ozkoušeno, co ano a co ne, to se asi jen tak na první dobrou, ani v první desetiletce, možná ani v druhé, nepodaří:-D

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 11:47

continuity věřím tomu. Táta pěstuje brambory v zemi, i v hromadě posekané trávy. Dá se leccos. A taky existuje brambororajče, v zemi zemáky, nahoře rajský. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. června 2023 12:27

continuity ty vyvýšené se musí víc zalévat, ne?

My na chalupě nakonec nevysily skoro nic, nemáme úplně chuť tam někdo tak často jezdit, aby jsme se o to pořádně postaraly. Stejně z té minizahrádky není žádná pořádná úroda. Ale máme tam jahody, rybíz a maliny. To je pro mě základ

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:30

Evaeva zalívám ve vyvýšeném stejně jako jsem zalívala, když jsem totéž pěstovala v zemi. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. června 2023 12:32

Pinot Noir mně tak laicky přišlo, že ta voda spíš odteče.

Online continuity
42740 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:32

Evaeva to nevím, švagr je hračička, takze tam mají automat a zalivaji jen ke kořenům kolik je potřeba. Každopádně se tam hůř dostanou různí plži. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. června 2023 12:37

continuity hm, to mě nenapadlo. 

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:38

Evaeva možná jak u čeho a jak u kterého materiálu... Mám tam jen rajčata, papriky a bazalku, příští rok bych tam chtěla přemístit jahody. Rajčata, pokud neprší, zalívám denně, stejně jako to bývalo v záhonu. Zas tam není žádný plevel, žádné konkurenční kořeny, půda kyprá a hezky rovná, takže co naliješ ke kořenům, k těm kořenům opravdu doteče. 

No, ještě jsem nesklízela, ale zatím hodnotím vyvýšený záhon hodně pozitivně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. června 2023 12:40

Pinot Noir mně to zajímalo jen teoreticky, my to budovat nejspíš nebudeme. Denně tam teď nezalevá nikdo, řekla bych, že sotva 1 za 14 dní

Offline brrr
12303 příspěvků moje polička 29. června 2023 18:31

Pinot Noir My máme letos prvně vyvýšený záhon s jahodama a plevel i slimáci jsou tam taky. Akorát je neobčurává pes.

Jinak letos bude úroda dost tristní, mrkev, petržel nebo kopr sežrali kosi, jen co se objevily rostlinky nad hlínou, rajčata mám letos úplné chudinky, fakt hrůza tohle to. Snad vyjdou aspoň cukety nebo zelí.

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 29. června 2023 18:57

brrr u nás plevel ani slimáci

Offline Karja
44477 příspěvků moje polička 30. června 2023 20:33

Měla jsem doma rebarboru, dva starší banány a taky tvaroh, to všechno potřebovalo sdelat. No a nikdo nejí jahodový džem, tak tam šel taky. Bez toho banánu by ten koláč byl dobrej:-D. 

Offline Černá kočka
1751 příspěvků moje polička 01. července 2023 09:39

bublifuk Ty dorty jsou uzasne, vcetne toho ze zbytku.

Offline Pinot Noir
29789 příspěvků moje polička 01. července 2023 18:29

Dort měl být úplně jiný, ale mám angínu, tak jsem to vzdala. Ostatně by ho ani neměl kdo jíst, oslavu jsme zrušili. Ale aby si mohl Viki aspoň sfouknout svíčky, spíchla jsem mužovu oblíbenou citronovou babetu v provedení à la dort.

Offline Karja
44477 příspěvků moje polička 01. července 2023 18:32

Pinot Noir Máš to moc krásný!