711990 MaeGandal baltik děkuji, zkusím Cuketku, od něj mi všechno klaplo. ![]()
Jídlo a vaření
Bulky se povedly, tak ještě jednou dík a taky jsem střihla citronovou babetu od Pinot Noir a sklidila chválu 
rozarkavypadají nádherně ![]()
rozarka ty jo, krasny je mas!
Cuketový prívarok s kôprom a kokosovou smotanou. Základný recept je so zemiakmi a klobaňou. Nič také som doma nemala, takže ako príloha vajce a v hriankovači opečená tortila, ktorú som otáčala a nakrájala na čipsy. Bolo to výborné. 
Děláte někdo nakládaný romadur v oleji? Můžu ho dělat stejným způsobem jako hermelín? Když ho nakrájím na plátky, nerozteče se pak v té sklenici?
milacka To bych si dala :-). A stejně je zajímavé, že pro slovo privarok nemáme v češtině ekvivalent :-).
999 Prívarok je hustý omáčkovitý pokrm ze zeleniny (mrkev, dýně, kedluben…) nebo luštěnin, obvykle se podává jako příloha k masu. Může se jíst i samotný.
A to som si myslela, že český ekvivalent je přívarek![]()
milacka to by asi česky bylo, ale nikdy jsem takové slovo neslyšela. Slovensky to znám.
Karja recept je od surovej dcerky, má ho vo videu, nejde mi sem video vložiť. Dnes som si kúpila aj klobaňu, veggie verzia klobásy, chutila fantasticky, možno by ani manžel nezistil, že nie je pravá z mäsa.
Ale ten nápad opekať tortillu v toustovači, postupne ju obracať, normálne sa v ňom nafúkne a je chrumkava, to bol dobrý nápad, tlapkám samu seba.
milacka Já vím co je to privarok, ale v Čechách to prostě není :-).
Přívarek se dost používá
Tak Betty asi jak kde, ja to krom zde v zivote neslysela ani nejedla:-)
999já mám pocit, že v ČR se prívarok ani příliš nejí.
Rozhodně ne ta forma, ktera je na Slovensku běžná jako třeba rychlá večeře.
Tak Betty nikdy jsem to v češtině neslyšela.
Tak Betty V Čechách jsem to neslyšela. Fakt nikdy, leda ve smyslu: naše slovenská babička vařila...
continuity Přesně, tady se to nejí.
Karja ty prívarky se dělají z různé zeleniny, většinou na kyselo. Můžeš i ze zelených fazolek, u nás se k tomu zavařovala i klasická žlutá dýně strouhaná. Lze to udělat i z brambor a docela často z čočky. Je to ve chvíli víc tekuté než česká čocka, spíš omáčka a jí se to s bramborem a vajíčkem.
To, co má miláčka, je už dost hustá verze, u nás to byla víc kaše/omáčka.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my