Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2023 16:09

continuity zelené fazolky na kyselo k masu nebo jen s bramborem mamka dělává, ale přívarek jsem nikdy neslyšela. To se dělá vždycky na kyselo, i ta cuketa třeba?

Offline continuity
42741 příspěvků moje polička 12. července 2023 17:01

Evaeva

Cuketa se u nás nedělala, ale třeba kapusta ano a ta byla s česnekem. Špenát taky s česnekem. Nejedla jsem to milion let, já to moc nemusela jako dítě, byla to večeře jednou týdně minimálně, tak musím trochu vzpomínat. 

Mě tady chybí akorát ty luštěniny na tento způsob.  

Třeba nové brambory se uvaří s bobkovým listem v málo vody a celé se to zahustí do kysela. Jedlo se to buď s vajíčkem nebo karbanátkem. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 12. července 2023 17:04

Evaeva ja nemam rada ocot, takze privarky jedine bez. Alebo len kvapka, pripadne dve kvapky citronovej stavy. A teraz som dostala chut na cuketovy, musim vyzistit ako su na tom cukety na zahradke. Mnam! 

Offline Tabea
8036 příspěvků moje polička 12. července 2023 17:31

To je fakt zajímavý, že v ČR to neexistuje. Nějak to přeskočila jednu zemi, v DE se to dělá. Kohlrabigemüse, gurkengemüse, blumenkohlgemüse, ..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2023 17:36

continuity špenát se tu taky dělá, vlastně kyselé zelí k vepřo knedlo by taky mohlo být ono, ale jinak ne. Ale třeba ta kapusta nemusí být špatná (myslela si kapustu a ne zelí, že jo) Tabea 

Offline continuity
42741 příspěvků moje polička 12. července 2023 17:39

Evaeva

Jo myslela jsem českou kapustu. 

Určitě by to šlo z kedlubny. 

Online brrr
12305 příspěvků moje polička 12. července 2023 18:34

continuity My to děláme z kedlubny nebo fazolek, ale přidávame ještě zakysanou smetanu (místo octa).

Online Kokoska
34680 příspěvků moje polička 12. července 2023 18:44

U nas se ji dusena mrkev s kedlubnou nebo s fazolkama (takove ty dlouhe zlute tenke ze zahradky, ne mrazene), dela se to na kyselo, muze se i zahustit se smetanou. Jen jsme to vzdycky mivali jako druhou prilohu, k masu a bramboram. Ale umim si to predstavit i s chlebem nebo nejakou plackou jako letni veceri.

Offline continuity
42741 příspěvků moje polička 12. července 2023 18:56

brrr jj, s kysanou smetanou. To je časté. 

Online brrr
12305 příspěvků moje polička 12. července 2023 19:20

continuity Kokoska Jo, mrkev tak taky děláme.

Offline Ounz
20486 příspěvků moje polička 12. července 2023 20:50

999 no, minimálně na moravě se (alespoň někde) používá 'na husto' případně 'zadělávaný' - třeba zadělávaná kapusta a to je myslím ekvivalent toho prívarku

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 12. července 2023 20:53

Nikdy v životě jsem ve Středočeském kraji, ani v Západočeském, ani v Praze o privarku neslyšela. Ale klidně bych si ho dala :) 

Offline continuity
42741 příspěvků moje polička 12. července 2023 21:12

Ounz

Ty zadělavané jídla jsou tomu asi nejblíž, říká kuchařka pro dceru. Ale mám pocit, že ty zadelavane věci jsou hustější a na zahuštění se spíš používá jíška? 

Ten prívarok je proste zelenina povarena, podušená v tekutine ( někdy předtím opražená na cibulce, to není podmínka, ale ta voda je důležitá), čímž vznikne hustá polévka.  a pak se to všechno zahustí moukou rozšlehanou v mléce nebo smetaně, často kysané. 

Ten výsledek je spíš na lžíci než na vidličku. 

Offline Ounz
20486 příspěvků moje polička 12. července 2023 21:24

continuity no asi jak kde (jíška versus záklechtka) a asi to vaříte trochu jiný, ale třeba moje ostravská teta to vařila právě spíš řidší...no je to tomu asi podobný nejvíc, ale stoprocentně stejný ne

Offline Marielle
příspěvků moje polička 12. července 2023 23:42

continuity Ounz jj prívarok jsem si vyhledala a oblíbila :). A jen tak mimo, dnes vnuk ze školky v přírodě: "na oběd byl řízek! Mňám! ... Babi, umíš ho uvařit?" ...

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 13. července 2023 11:00

continuity Prívarok jsem si doteď myslela, že je označení pro přílohu. V češtině slovo pro to taky neznám. Ale u nás na Moravě se to, co popisuješ, vařilo taky. My tomu říkali dušená kapusta, zelí, mrkev, kedlubna, cuketa apod. Většinou to byla nastrouhaná nebo drobně nakrájená zelenina, která se dala na mírně osmaženou cibulku, podlilo se vodou nebo smetanou a trochu podusilo. Dochucovale se to jen solí, pepřem, případně tím octem.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 13. července 2023 11:02

Vlastně nevím, proč píšu v minulém čase. Já i máma to pořád vaříme docela běžně.

Offline dupali
471 příspěvků moje polička 13. července 2023 12:05

notna v Brně je to stejné, dušená "zelenina" na cibulce buď nezahuštěná nebo zahuštěná "záklechtkou" - voda s moukou. Já mám takhle ráda třeba kedlubnu bez zahuštění.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 13. července 2023 13:15

dupaliJá taky. Do ní dávám kopr. Asi vím, co bude k večeři

Offline Karja
44478 příspěvků moje polička 13. července 2023 20:24

Vloni jsme tu vařily, i já, cuketovou polévku. Nevíte jak? Dávaly jsme tam smetanu?