continuity Halázslé
dala bys prosím recept?
Mi až teď došlo, že přes Vánoce mám nařízenou dovolenou a na chalupu nepojedu a tedy budu muset nějak systematicky vařit!
Jídlo a vaření
MPLee u nas doma jedla rybi polivku jen babicka a tata a tak se nikdy nevarila. Babicka dala hlavy a vnitrnosti sousedce a dostala za to hrnek hotove polevky. Super recept, co? ![]()
Muj muz ma na rozdil ode me ryby hodne rad a polevku taky. Tak jsem si vymyslela vlastni postup. Na masle orestuju nakrajenou korenovou zeleninu, nove koreni, pepr a bobkovy list a nahazim na to rybi hlavy, vnitrnosti a zbytky od filetovani kapru - kostry se zbytky masa a kousek od ocasu. Zaleju a varim, pak vyndam hlavy a zbytek precedim. Do vyvaru dam novou zeleninu, taky trochu hrasku, nat z petrzele, oberu maso z kosti (hlavy si obere a sni rybozrout), nakrajim vnitrnosti, redukuju, dochucuju, vyndam petrzelovou nat. K tomu davam nakrajenou a na masle osmahnutou housku.
Mozna to je vsechno uplne spatne, ale uspech to ma a na to, ze je mi to protivny varit, natoz jist, je to myslim az az ![]()
A jedna trochu chlubivá - na večírek (jehož jsem se neúčastnila kvůli covidu) jsem poslala dvoudenní asijský bůček. Měla jsem trochu strach, co na tu prasárnu řeknou dietáři a žlučníkáři, ale prý se to sežralo obratem. Ovšem výroba je trochu inženýrská :-)

andulka01 Pravítko a řezák? No to teda musela být piplajda. Jaké koření jsi vtírala?
MPLee postup na rybí polévku jsem si taky vymyslela. Hlavy se mi protiví, ty vyhazuju. Kapry kupuju dva, z předních částí dělám řízky, ze zadních polovin polévku a studený kapří salát. Polévka je klasický vývar z kapřího masa s kořenovou zeleninou, přecezený, do něj potom buď nastrouhám a už jen lehce blanšíruju čerstvou kořenovou zeleninu a obrané maso, nebo totéž lehce zahuštěné máslovou jíškou, nebo to rozmixuju na krém. Jak se mi chce a mám chuť. Krutony děláme ve tvaru rybiček, hvězd atd.
. Rybí vývar se vaří krátce, stačí půl hodiny.
Tradičně jíme na svátky vinnou klobásu s lepenicí a jeden den nějaký stejk s houbovým kubou jako přílohou. No a ten kapří salát nesmí chybět.
Kan Kůže se musí prořezat fakt na husto a skrz, cca 0,5 cm od sebe a nožem to fakt nejde. Ještě by to chtělo ocelové pravítko, to plastové nechává špony :-) A teda každý zářez jsem dělala nadvakrát, fakt je ta kůže tuhá. Ale co by člověk neudělal pro kamarády, že?
Do kůže jen sůl (ostatní by se ve finální fázi spálilo, ke konci jen glazuju), nakládám zespoda (kůže musí být furt v suchu) a peču v marinádě - sojová, rybí, ústřicová a chilli mango omáčky (doředěno vodou), zázvor, česnek, badyán, skořice.
andulka01 asi nejvíc se podobá tohle. Dávám hlavu a ploutve z kapra, jednu podkovu + má se tam dát ještě jedna dravá sladkovodní ryba, já dávám nějaké filety, co zrovna nám. Klidně i file. Ale já to vaření neberu zas tak vážně, zásadní je cibule, brambory a paprika, jinak docela improvizuji.
https://kralovstvichuti.cz/rady-a-recepty/recepty/halaszle-madarska-rybi-polevka
continuity děkuji!
continuity to musim zkusit!
andulka01 jo, to file v tom samozřejmě stačí jen krátce obvařit, ať se ti to nerozpadne.
Pinot Noir mne se to protivi taky, hlavne ty oci. Ty vzdycky vynda muz, i zabry, ja u toho radsi ani nejsem. Vyhodit hlavy by u nas bylo na rozvod ![]()
Ale kdyz kupujes ryby a davas si je kuchat, oni si ty hlavy radi nechaji, jsou lidi, kteri si to koupi prave na polivku. I vnitrnosti, kdyz je nekdo nechce, prodaji zvlast. A ne levne, jednou jsem u toho byla, kdyz to nejaka pani kupovala, a 2 hlavy a nejake vnitrnosti staly stejne jako cela ryba.
Kokoska oni ty hlavy ale hrozně hnusně sekají, často přes žábry, plus ta první, největší porce je často useknutá přes kosti, pak se to blbě začišťuje... Beru je celé a vyřeším si odříznutí hlavy čistě a bez zničení kusu masa.
U nas se dela zvlast vyvar z hlav a koreni a vyvar z hoveziho a zeleniny, ty se potom smichaj. Zvlast se na masle opece nastrouhana korenova zelenina, udela se jiska, prida se kapri maso, jikry a mlici (volitelne) a zalije se to tim kombinovanym vyvarem. Vysledek je takova jemna zeleninova polivka s kaprim masem (ja bych ty vnitrnosti vynechala), ktera nema prehnane rybi chut (v nasi rodine bylo hodne rybich nejedliku). Navrch prijdou opeceny krutony z bilyho peciva.
Kokoska u nás se dělala taky i z hlav, k tomu kromě houstiček ještě krutony z chleba. Ale pro mě to bylo vždycky utrpení, jíst rybí polévku. Teď dělám hovězí vývar, tady by rybí nejedl nikdo. A já bych si jí teď naopak dala:) Tak čekám, až k ní dorostou kluci.
Pinot Noir zabry nepresekli nikdy a jestli u hlavy zustane vic masa, to u nas vubec nevadi. Muz je zvykly na obirani hlav z domova, tak to zkonzumuje. Oni to jeste delavali v rosolu, ale to jsem odmitla. Pro me vubec to vareni polivky je stin na celych Vanocich, je to v podstate jeden z darku pro manzela, sama bych se na to...
Kokoska u nás je taky delaji hezky, muž by mě ty podkovy nakrájel, ale já to radši zaplatím než mit zaneradenou kuchyň.
Máme je kousek, chodím kolem pořád, tak pro kapra vyrážím operativně, když tam není fronta a mají čas se s tím babrat.
Kokoska Kapra jsme kupovali celého vykuchaného a zpracovali doma, já filetuju, přítel se postará o hlavy, máma dělá polívku, švagr obaluje a tak. Letos máme objednaného na 23. na trhu u spřátelených rybářů, asi budu líná a nechám ho i vyfiletovat.
V září byl u nás na vsi výlov, máme v mrazáku připravené dva skelety na polévku. Mňam, rybí vánoční polívku miluju, s pasírovanou zeleninou a zahuštěnou jikrami opečenými na másle ![]()
andulka01 Super, díky. Já peču bůček jenom když mám králíka, dávám to dohromady do jednoho pekáče. Díky.
andulka01 Bůček vypadá krásně. To, že se peče i s kůží má nějaký význam? Dá se potom ta kůže jíst? Já bůček v této asijské úpravě kůže nejdřív zbavím.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my