Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2024 19:55

Já radši z vařených, hlavně jsou teda rychlejší. Nicméně z minulé ankety vím, že u pinotů dělají francouzské brambory úplně jinak než já, takže ty jejich by mi třeba chutnaly

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 19:59

nejsou to úplně francouzské brambory (ty znám jen z vařených), ale kdysi jsem dělávala recept podle kterého se na velký máslem vymazaný plech naskládaly syrové plátky brambor, v jedné ale tak jako přes sebe našikmo nahusto poskládané vrstvě, na to rozmačkaný česnek, sůl a zalilo se to jednou 250ml šlehačkou. nejlepší brambory co znám:-)

Offline Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 20:02

RoSa já znala jen z vařených, fakt, doteď mě nenapadlo o syrových uvažovat. Neřekla bych tedy, že je to jiné jídlo, jen z vařených už jsou to prostě takové ohřívané brambory, no. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 20:32

RoSa Pokud jsou rané, tak syrové, jestliže jsou to pozdní, tak vařím ve slupce. 

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 20:51

viktorka_od splavu Tak to mi připomíná takove ty brambory, teď mi to vypadlo to jméno, jak se to dělá jako příloha, peoste na tenko se smetanou....Já si to teda taky párkrát dělala, ale normálně jako hlavní chod. 

Pinot Noir Ty tvoje jídla vypadají fakt krásně! 

My delavali doma plátky masa, na to brambory na hranolky, syrové, zalilo se smetanou. Hrozně mi to chutnalo ale děti ani muž to nejí! Zapečené brambory taky nejí....

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 20:58

Karja jj původně to asi byla příloha, ale pro mě prostě hlavní jídlo.-) vepřové na plátky zasypané cibulí, zaskládané bramborama a zalité šlehačkou taky skvělá věc... no dala bych si ale taky by to tu nikdo nejed:-( jsem se včera ptala jestli bychom nemohli zavést do repertoáru nějaké další jídlo, že už je to po roce těch asi sedmi jídel furt dokola dost stereotypní, tak prý raději ne. no dva dny oběd i večeře, to je na oslavu, tak mlčím a šoupu nohama:-)

Offline Biely kvet
4146 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 21:04

Karja Gratinované zemiaky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2024 22:18

Karja mamka takhle dělala kotlety bez brambor. Taky mi to hodně chutnalo a taky to tu nikdo nejí.

Offline andulka01
12792 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 08:03

Karja Dauphinoise, nikdy jsem je nedělala tak jak to má být, nemám tu trpělivost, ale v plánu (a taky až koupím novou mandolínu) to je. U nás se jí všecko, milujeme pečený i zapečený cokoliv. 

Offline Janulik03
20166 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 09:34

Do ankety. Z varených zemiakov len keď zostanú nejaké po predchadzajucom menu, inak vždy zo surovych.

Že by to varených bolo rýchlejšie pochybujem, lebo sa predtým musia predsa uvariť.

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 10:38

Já brambory vařím jen tak napůl, jinak to pečení vždy trvalo věčnost. 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 17:37

Chci na akci dělat uzenou kýtu (ano přesně tu, co se pod názvem Pražská šunka prodává na Václaváku).

Napadlo mě pár věcí, co udělat se zbytky masa (strapacky nebo kopřivová nadivka- budou zrovna Velikonoce). A pořád přemýšlím, jak by šlo využít tu kost. Nabízí se zelňačka, ale jednak ji delavam na Silvestra, druhak ty strapacky.

Nějaké nápady? 

Budu dělat určitě ještě guláš, ale do toho to uzené dávat určitě nechci. 

Offline Allysa
893 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 18:01

continuity uzená polívka s kroupama

Offline Ounz
20500 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 18:31

continuity uzená polívka s rejží (kroupy nerada), zelňačka u nás jede kdykoli a teda ten vývar vylepší třeba i čočkovou (i to maso, zbyde li ti) 

jinak šunkofleky, plněný bramborový knedlíky a frbrambory ti určitě radit nemusím, to znáš :)

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 19:13

Ounz. Allysa díky moc 

Já právě tu uzenou polívku moc nemusím, jde to udělat jakoby cesnecku? Ony možná ostatní holky něco vymyslí, pokud budou k dispozici suroviny. 

Plněný knedliky dělat nemůžu, bude nas padesát. Už ty strapacky jsou hraničné, to by byla spíš taková svačina pro lidi, co zrovna půjdou kolem. 

Offline Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 19:15

continuity česnečka se z uzeného vývaru dělá běžně

Offline RoSa
10114 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 19:16

continuity uzená polívka se dá dělat i s bulgurem... a jo, vlastně jako česnečka

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 19:18

continuity S vývarem neporadím, ale můžeš udělat pomazánku z uzeného masa s vejcem.

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 21:01

continuity uzeny varim s cesnekem, takze pak udelat z vyvaru cesnecku by nemel byt problem. My ji teda neradi, delam takovou uzenou bramboracku s ryzi.

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 08. ledna 2024 21:02

Já bych potřebovala poradit recept, mám takovou prorostlejsi krkovicku, to doma úplně nefrci, tak čím to schovat? Raznici, špízy? Aby se to co nejvíce vypuklo nebo rozpadlo.....