Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:13

711990 já se do masa taky trochu nutím, i když kachna je dobrá. Ale nabídnout mi jen zelí, knedlík a výpek, budu naprosto spokojená

Online viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:17

711990 Evaeva ja bych vynechala knedlik, konzistence pochybna, chut nevalna;-) kysany zeli + jakykoliv propeceny maso bez vahani

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:18

Mne je jedno z akeho masa je svieckova, stejne jem hlavne tu omacku, maso nech si nechaju . Mama ju robi z hovadzieho alebo bravcoveho, je to kusocek masa a plny hrniec omacky a aj tak maso vzdy ostane. Cela rodina totiz chodi omacku vyjedat do hrnca dovtedy, kym nezmizne

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:38

Karja 

no - nedopadlo.  Byl to asi žravý kus, co mu víc záleželo na kusu žvance, než na mé citlivé  duši . Ty prázdniny byly vůbec neúspěšný. Na další akci zase jiný sympatický mládenec prohlásil: "Ty budeš asi spíš chytrá než šikovná."  No, tomu zase záleželo na těch uzlech, co mi tak tuze nešly.

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:40

Mrakoplas , ano na svíčkové je omáčka to podstatné.

Offline Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:52

"Svíčková" ze zvěřiny je výborná.

A tomu, z čeho ano, z čeho ne -  je otázka, jestli je blíž podstatě svíčková z čehokoliv (ze zvěřiny, z vepřové panenky), nebo jakékoliv hovězí na smetaně.

Hovězí svíčkovou na smetaně jsem upřímně nikdy nejedla. Vždycky to bylo jiné hovězí maso, nebo svíčková z jiného zvířete.

Takže já uznávám za "svíčkovou" právě ten kus masa z čehokoliv na smetaně, nebo jiné hovězí maso na smetaně, ale králíkovi nebo drůbeži bych teda svíčková neřekla ani náhodou.

Offline rozarka
4201 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 09:26

Mrakoplas U nás jde taky především o tu omáčku, ale ta chuť se nedocílí bez masa,no. A i když si dokážu představit jiné, než hovězí, tak to tmavé maso je proste výraznější. Z inertní chuti drůbeže to je "jen" zeleninová omáčka.

Pinot Noir

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 09:43

Noo a co teprve takový Španělský ptáček. Já pozvala někdy v létě na oběd kominíka, který u nás pracoval a byl teda mile překvapen, že ptáčci a jé z hovězího, no to si dám. :D  Takže lidi Babicujou asi hodně.

Offline Magda
255 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 10:06
Reakce na Tabea:

A co srnčí na svíčkovou?

​Tak to je úplně nejlepší varianta. Omáčka ze srnčího je luxusní!

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 14:59

ja hovezi miluju, struktury mam rada ruzny, ale ta chut je nezamenitelna. svickova omacka bez hoveziho ji nema, tak neni svickova, jen "neco" na smetane. naopak ta licka kdyz se k nim vratim, maji tak intenzivni chut z tech ostatnich surovin, ze mi tam to hovezi nechybi. je tam imho zasadni v mase ten kolagen, co ma i veprove.

​U těch líček nesouhlasím. Je to úplně stejné jako u té svíčkové. Stejný recept, jen vyměníš maso a je to jiné jídlo. Podobné, ale chuťově i vizuálně jiné. Líčka pravá, hovězí vaří máma, i se je občas dám v nějaké restauraci. Líčka vepřová jsou ještě míň obvyklá než ta hovězí, ale taky jsou v řeznictví na objednání a někdy se objeví i v restauraci. I ty jsem už párkdrát jedla. Při stejné úpravě to chutná jinak. Jiné maso jsem v úpravě jako líčka nejedla, to neposoudím. Ale jen podle toho rozdílu líčka hovězí nebo vepřová jsem si jistá, že ten rozdíl tam bude velký. Určitě to bude dobré, o tom nepochybuju, ale stejné nebo zaměnitelné či podobné určitě ne. Stejně jako s tou svíčkovou. Já ji mám ráda moc. Nejvíc s hovězím. Ale to označení svíčková už beru jako recept pro jakékoliv maso, pokud to není v restauraci. 

Tabea Srnčí nebo i jinou divočinu ala svíčková dělám a je to podle mě moc dobré. Víc podobné hovězímu než jiné maso. Dělám tak kromě srnčího i bažanta nebo divoké kachny. Zkoušela jsem i divočáka nebo zajíce, to byl dobré, ale obzvlášť zajíc mi moc nechutnal. Divočák byl dobrý jen mladý.

711990 Svíčková se sekanou? S takovou tou klasickou s česnekem a majoránkou, která se peče v šišce? To je pro mě asi největší bizár, co se týče sekané, který jsem slyšela nebo jedla. Dosud to bylo vařené hovězí, svíčková omáčka a vlasové nudle. To jsem dostala v nemocnici.

Bizár nemyslím nijak hanlivě. Taky je máme v rodině u některýc jídel.

Offline Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:07

notna to jsi nikdy neslyšela? Bývá na jídelnových menu celkem často. Hoď do googlu sekaná svíčková a uvidíš, jak časté to je. My to teda nikdy nedělali, ani mi ta kombinace nesedí, ale bizár ve smyslu neobvyklosti to není.

Offline Tak Betty
6093 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:15

Sekana svíčková byva v restauracích v hotovkach běžně,  ale já bych si to nedala.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:17

Pinot Noir To jsou věci. Fakt jsem to četla tady poprvé. A je to opravdu ta sekaná s česnekem a majoránkou? Nebo jen mleté hovězí třeba? A to se peče ta zelenina společně s tou sekanou, sekaná se vytáhne a pak se z toho dělá ta omáčka? To v omáčce musí být cítit ten česnek, ne? Já si jdu asi vygooglit recept.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:20

Už to vidím i s fotkama! A kolik toho je! Jak se mi to mohlo tak dlouho vyhýbat, nechápu.

Offline Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:22

notna nevím, my to nikdy nedělali, já se celé dětství a mládí živila zvěřinou (jako správnej parchant jsem si toho nevážila a těšila se na neděli na kuře ), ale z těch jídelen, i teď od synů ze školy/školky vím, že se to celkem často vaří. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:35

notna Sekaná pečená v bránici z vepřového a omáčku ze svíčkové taky vidím tady poprvé v životě. 

Offline brrr
12308 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:42

Do statistik: sekanou se svíčkovou neznám, doma občas děláme jako svíčkovou  i kuřecí nebo srnčí. Omáčka je stejná jako u klasiky, akorát se tmění maso. Popravdě, rozdíl v chuti té omáčky nevidím.

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 15:45

Mne do vareni dost hazi vidle manzel, nema moc rad koreni a nesnasi smetanove omacky. Takze u nas to konci ve fazi "neco na divoko," kdy vzniklou masovou stavu se zeleninou a korenim, ktere tam samozrejme propašuju, jen propasiruju a smetanu nepridavam. Svickovou si davam v restauraci, mam ji rada.

Offline Myrtila
5287 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:06

notna Tak sekanou svíčkovou jsem taky neznala. 
A novinka pro mě byla i rajská se sekanou, to jsem jedla poprvé v práci, kam nám vozili obědy z nějaké vývařovny, hodně jsem se tomu divila, ale hlavně moravačky říkaly, že se to u nich tak běžně jí? Mně to přišlo už moc nakombinované - nějak ochucená sekaná a úplně jinak ta rajská. Znala jsem ji jenom s vařeným hovězím. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:19

Myrtila podle mě by to jak u rajské, tak svíčkové měla být spíš šiška mletého masa než vyloženě sekaná. Obě jídla znám a moc mi nechutnají.

Taky záleží, jestli tu svíčkovou děláte vyloženě jako pečeni nebo z vývaru,...