Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 04:20

O svíčkové se sekanou teda taky slyším poprvé! Ale sekanou s rajskou znám, klasická sekaná mi teda přijde trochu divná, ale nějaké masové koule úplně normální. 

Ke svíčkové u nás patří špikované hovězí, ale jiné maso si dovedu představit taky. Ke králíkovi dělá tchán smetanovou omáčku, ale není to svíčková, i když je jí hodně podobná. 

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 11. ledna 2024 06:44

Tabea jj, maso ve vodě, halali a čerstvá kořenová zelenina, která se pak rozmixuje a od ní ta omáčka dostane barvu, takže světla úplně není, spíš žlutooranžová. Tchyně dělá svíčkovou pečenou a popravdě já rozdíl v té omáčce od té máminy žádný nevnímám, chutnají mi obě 

Offline baltik
4968 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 11:20

Mermaid ale dyt tam mus byt rozdil i v tom masu, jestli je ve vode nebo pecene, ne?

a proc se to dela? nejaka uspora casu/prace?

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 11:30

baltik navic pro chut omacky je zasadni ten vypek, přípečky jak rika maminka:-) jinak vznikne mrkvova omacka. no ale lidem to asi chutna, jinak by to nejedli/nevarili

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 11. ledna 2024 11:32

baltik proč se to dělá nevím, asi zvyk a co se týče přípravy masa, tak je mi to jedno, protože ho nejím, takže rozdíl nedokážu posoudit 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. ledna 2024 12:11

baltik mně v tom masu zásadní rozdíl nepřijde. Ta omáčka je o dost světlejší, podle mě je to celkově rychlejší, v tom papiňáku to je za chvíli. Tchýně to dělá fakt skoro pokaždé (kvůli synovi), třeba každý měsíc a považuje to za rychlé jídlo.

Offline RoSa
10115 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 12:19

baltik hele někdo asi nemá troubu, nebo ji nerad používá... nedokážu posoudit, vařenou svíčkovou jsem naštěstí nikdy nejedla, ale představuju si, že ta chuť bude taková plochá...

Online notna
9385 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 13:03

Není ta svíčková se sekanou typická jen pro nějakou část země? U nás na jihu Moravy jsem se s tím fakt nesetkala. Moje máma vařila v MŠ a ZŠ a taky to prý nikdy nevařili. Ani v jiných stravovacích institucích jsem to nezažila. 

Mermaid baltikU nás se svíčková peče. Při pečení zelenina zkaramelizuje a s výpekem z masa má intenzivnější chuť. Vzhledově je omáčka tmavší. Nám to takto chutná víc. Rozdíl mezi svíčkovou vařenou tam je velký. Ale pokud někdo peče ve velkém množství vody, tak potom ten rozdíl není tak velký oproti vařené, protože se to v podstatě dusí a nedojde tam k tomu pečení zeleniny a masa.

711990 Dík za vysvětlení.

Offline Aranel
6565 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 15:13

notna Já to taky z domova ani od babičky neznám (střední Čechy a Podkrkonoší).

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 15:53

notna jak jsem psala, naši dělali svíčkovou v tlakáči. Ale jak tam bylo hodně koření, které se nejdřív orestovalo s kořenovou zeleninou, na tom se opeklo to špikované maso a pak teprv podlilo a vařilo, nebo spíš dusilo, moc rozdíl v tom nebyl proti mojí pečené.

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 21:07

KokoskaPřesně tak to dela naše mamka a je to dobrý. ono to není tak náhlý na vysušení bych řekla. Ale samozřejmě nějaká vymazlena pečená je vymazlena pečená, to nikomu neupírám. 

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 11. ledna 2024 21:08

Dala jsem šanci vinné klobáse z Penny a devadesát korun v háji mě docela mrzí:D. Nebyla dobrá...

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 12. ledna 2024 04:21

Karja z Penny bych ani dobrou nečekala...Máš někde poblíž Globus? Zkus vinnou z Globusu, vyrábí se přímo tam, já to tedy nejím, ale okolí si ji moc chválí 

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 12. ledna 2024 08:01

Mermaid Nemáme. Řekla bych, že nejbližší globus je tak 70Km daleko:-D. ANo byla to nějaká česká výroba, s jiným masem jsem tam spokojená...ale toto.

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 12. ledna 2024 08:40

Karja já vždycky v Česku taky koupím vinnou klobasu a poslední pokusy moc nedopadly. Teď o Vánocích jsem koupila v masně, kterou koupil rabbit a bylo v tom strašně moc soli.

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 12. ledna 2024 08:47

Tabea sul mi tolik ani nevadí, tu asi kupují rodiče, ale tohle bylo jakoby vinný až moc:-D. Prostě chutově hodně nepovedené. Ale je mi to jedno, nějak zvlášt ji nemám ráda ani dobrou, jen je to prostě bezpracné jídlo, to je to lákavé:-D

Offline Myrtila
5287 příspěvků moje polička 12. ledna 2024 08:47

Karja Myslím, že celkově ty supermarketové nejsou nic moc, nebo teda aspoň co jsem zkoušela koupit v Lidlu nebo Albertu, za moc nestály. A vždycky z nich vyteklo strašně moc vody. Dobrou jsem měla naposledy kdysi dávno od řezníka na našem maloměstě. Ale moc ji nevyhledávám, tak jsem tu místní řezníky nezkoušela. To spíš, že mi na ni občas v tom supermarketu padne oko, tak to zkusím. A nic moc. 

Offline Mini
příspěvků moje polička 12. ledna 2024 13:11

Kdo jste z Prahy, zkuste v Naše maso vinnou salsicciu !

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 13. ledna 2024 05:26

Sekanou svíčkovou vůbec neznám.

Prošpikované maso na svíčkovou babička nakládala do láku (možná i se zeleninou).

Svíčkovou jsem neměla několik pětiletek a dala bych si.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 13. ledna 2024 05:28

Makara tomu se tuším říká rozstřelený ptáček