Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:22

Myrtila plněné papriky jsou taky rajská se sekanouaspoň u nás se teda tak dělají nedává se tam rýže. Ta kombinace chutí mi naopak Chutná

Kokoska jo jo ta omáčka bez smetany je snad ještě lepší než s:-))

notna Určitě bych neřekla že je to stejné ale rozhodně to není takový rozdíl jako svíčková z hovězího a "svíčková" z kuřete, Přesto je někdo schopen říct že v tom nepozná rozdíl

Online Pinot Noir
29797 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:24

Myrtilarajskou se sekanou jsme taky nikdy nevařili, ale co mám děti, tak vařím rajskou s masovými koulemi, a to už je skoro jak ta sekaná. Tyhle chutě podle mě k sobě jdou.

Online continuity
42775 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:31

Já jsem myslela, že ta mletá svíčková se dělá kvůli tomu, abych do toho šlo použít i nekvalitní maso, které by se jinak peklo celou věčnost?

Já si to zásadně nedávám. Teda z mletého jim v jídelně jen čevapčiči a boloňské špagety a nejradši ho mám v zemích, kde je to základ jídelníčku a nejsou to mleté kopýtka. 

Offline Tak Betty
6093 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 16:56

Mleté maso s rajskou omáčkou jsou Dalmatske čufty. Jak píše Pinot, koule s rajskou.

Offline Poéma
765 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 17:17

continuity Ne, do sekané se svíčkovou omáčkou podle starých norem podle Runštuka patřilo přední hovězí, telecí maso a vepřový bok. Z koření jen pepř, sůl, pak jemně krájená cibule a utřený česnek. Jako mozaika se přidávala na kostičky krájená slanina. Samozřejmě vejce, strouhanka a mléko.

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 17:26

Pinot Noir neco na zpusob rajske s masovymi koulemi jsem jednou mela nekde na Korfu? a bylo to bozi. Bylo v tom to stredomorske koreni, cesnek, bazalka asi a nikdy se mi to doma uplne nepovedlo napodobit. 

Online continuity
42775 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 17:51

Na Slovensku se ta rajská s kuličkami.z mletého masa dělala odjakživa zcela běžně. Náplň byla stejná jako do paprik. Pamatuji to jako dite jak v jídelně, tak doma. 

Bylo to jedno ze dvou jídel, na které jsem měla výjimku a nemusela je jíst.

Online RoSa
10115 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 18:01

jo, rajskou s kuličkama z mletýho masa měly v nabídce už kdysi každý Potraviny, hotovka pro přetížené pracující ženy to byla dělala mi to moje teta, s kolínkama, jako dítě jsem to milovala! a taky mě brala do hospod na jídlo - hlavně že se nemuselo vařit!

Offline Myrtila
5287 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 18:29

Evaeva Svíčkovou děláme jako pečeni, ale ne ze svíčkové, spíš z jiných kusů hovězího. 
viktorka_od splavu Pinot Noir Jj, plněné papriky i koule taky dělám, ale jinak ochucené než sekanou. Teda... sekanou nedělám, tak vlastně nevím každopádně ta jídelnová verze sekané a rajské byla prostě sekaná s česnekem a asi majoránkou, taková ta klasika, plus k tomu rajská se skořicí. 

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:13
Reakce na Evaeva:

Myrtila podle mě by to jak u rajské, tak svíčkové měla být spíš šiška mletého masa než vyloženě sekaná. Obě jídla znám a moc mi nechutnají.

Taky záleží, jestli tu svíčkovou děláte vyloženě jako pečeni nebo z vývaru,...

​zase něco novýho! To by mě nenapadlo, že svíčková jde dělat jako vývar a ne jako pečeně.  To už z tý svíčkový pečeně nezůstane kámen na kameni. Ani svíčková, ani pečeně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:15

Tabea v naší i vyvdané rodině jsem svíčkovou jenom já dělala tak, že se dá péct maso naložené v té zelenině.

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:18

Evaeva a ta zelenina se dělá jak?

Jedna naše známá dávala do svíčkový naloženou zeleninu ze skleničky, mělo to takový divny jméno. Tak to to asi taky musela dělat jako vývar. Je to už teda aspoň 30 let, jen vím, že mi to vůbec nechutnalo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:24

Tabea halali, tak to dělá tchýně, už jsem si zvykla. Mamka i babička to podle mě dělali podobně, akorát to asi dusily v papiňáku i s čerstvou zeleninou, to mi chutnalo (nebo jsem byla prostě zvyklá), ale vlastně přesně nevím, moc se to u nás nedělalo.

49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:27

no, proto svickovou jim jen doma. parkrat jsem ochutnala ty paskvily typu hod kus masa do vody a rikej tomu svickova a uz nikdy vic

zato rajska se u nas ji nejen se sekanou, ale taky s varenym vejcem jako spenat:-P a hlavne teda s knedlou. ted trpim, kdyz ji delam s kolinkama

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:31

viktorka_od splavu já svíčkovou nevyhledávám tak ani tak. Nechápu tu její oblibu, výkon podle mě neodpovídá úsilí (u té opravdu pečené)

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:37

Tabea Ta směs se jmenuje Halali, moje máma to s ní dělá celý život a její svíčkovou miluju. 

Do statistiky - sekanou (kupovanou) dávala ke svíčkové i rajské rodina od manželovo dědy, proto, že maso z omáčky se vyjedlo a pak aby teda nějaké maso k té omáčce měli (ve stylu každý den musí být na talíři maso), což já osobně považuju za největší bizar, kazit dobrou omáčku kupovaným shitem 

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:38

viktorka_od splavu rajskou jím výhradně s kolínkama nebo rejží, hlavně ne s knedlíkem

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:39

Mermaid s rýží

49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 20:53

Evaeva u nas se dela tak 2x do roka, je to svatecni jidlo a ta pracnost tomu odpovida. mne teda fakt chutna, ale asi kdybych to mela furt, taky bych nebyla uplne urvana:-)

Offline Karja
44503 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:22

U nás dělá tchyne svíčkovou ze svíčkové, pečenou, ale představte si to, bez smetany! Tojíte, je to dobré ale celou dobu si představujete si, jak by to teprve bylo skvělý, kdyby tam byla ta smetana! Je to rozmixovaná zelenina s vypekem, kdyby tam nebylo dost toho prošpikováni a vypeku z toho, je to jak jídlo z nějaké bababysklenicky vlastně:D