Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:29

notna u nas to delala babicka, s tou sekanou:-) ja si teda melu maso vlastni, davam predni hovezi a k tomu cast bucku pro tucnost. Ochucuju standardne a sisku balim do slaniny a pecu v zelenine, kterou predtim osmahnu na masle. Pak se upecena zelenina rozmixuje, podle potreby doreduju hovezim vyvarem co mam v mrazaku a pak davam trosku smetany (slehacky) pro zjemneni. A pecu to ve sklenenym pekaci

Jinak rajskou s mletym masem (kulickama) delam taky, ale nikdy ne tu skoricovou sladkou, ale proste spis rajcatovou s cesnekem. A plneny papriky mam nejradsi podle Maskrtnice, peceny v troube.

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:42

Evaeva u nas doma se svickova delavala v papinaku, ale samozrejme se to nezalivalo kotlem vody, jen nutne mnozstvi. Ja ji teda pecu, i kdyz nenakladam predem, tak mi to teda ani pracne neprijde, vzdyt se to pece samo. Kdyz uz dojdu k tomu finale, ze propasiruju vypek se zeleninou, jak jsem psala, (zdravim Karja   ),tak ta smetana s moukou uz je macek. Spis me stve, co nadobi se u toho zaflaka, ale mycka to jisti.

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:43
Reakce na Evaeva:

viktorka_od splavu já svíčkovou nevyhledávám tak ani tak. Nechápu tu její oblibu, výkon podle mě neodpovídá úsilí (u té opravdu pečené)

​mně zas svíčková přijde fakt jednoduchá. Nakrájím, naložím, peču, namixuju, smetana, finito. 

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:47

Mermaid tak to je to maso vařený ve vodě a pak se k tomu šoupne ta sterilovaná zelenina? Já si pamatuju, že ta omáčka byla taková hodně světla, jak tam nebyla zkaramelizovaná zelenina. Třeba bych dneska ještě všech deset oblízla, když by mi to někdo uvařil.

Jdu si najít, proč se to jmenuje halali.

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:50

Tabea mne teda chutna skoro vsechno, co nemusim varit ja

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:54

ma nekdo prosim recept na spanelske ptacky, tak aby to chutnalo opravdu jako original z te skolni jidelny? (u nas se to nevarilo a ja to ani nemam rada, delam jen hovezi platky bez tech veci uvnitr a to pry neni ono)

Offline RoSa
10115 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 21:57

viktorka_od splavu hlavně do nich nedávat tu cibuli syrovou, ale trochu ji předem zesklovatět - chutná to pak uplně jinak! (já to tak teda dělám i s cibulí do sekaný a karbanátků, syrovou ji tam nedám)

Offline barbucha blogger
35670 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:01

Prokrista svíčková se sekanou! My tomu říkali štěkaná psíčková To bych asi nedala. 

Jinak naprosto souhlasím s Tabea - dyk je to jídlo z jednoho hrnce/pekáče vlastně. Jednoduchý. Kromě toho knedliku k tomu (a ten se dá koupit, muhehe).

Na ty kuličky s rajskou/jakoukoliv omáčkou jsem si zvykla až ve Švédsku, tam je teda žerou, ehm jedí,  jak vzteklý... resp. mletý maso používaj hodně. Ovšem drobnej rozdíl tkví v kvalitě... i když poslední dobou se to u nás kapku vylepšilo, že musej uvádět to složení (v hotovejch mletejch masech), takže snad mletý paznehty už nehrozej, leda u Babiše. Když chci hovězí, dají mi hovězí... Vzpomínám na ty starý blahý časy, kdy jsem koupila kus mletýho, pročež se tam vyvařilo x litrů vody a kdovíčeho ještě, no fuj hnus. Dneska už to jde.

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:06

viktorka_od splavu Ja myslím, ze ma byt plátek masa potřeny hořčicí, sůl, pepř, polozit okurku, vajíčko, klobasu (vše podélně rozkrojeno na čtvrtiny). Zabalit. Opéct na osmahlé cibulce, poprášit moukou, zalit vodou, dusit doměkka. 

49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:25

Makara dekuju, to fakt delam stejne jen krom te naplne, tak snad to vyjde

barbucha a co ikea kulicky z konskyho, ha?;-))

ja teda cokoliv mletyho ve verejnym stravovani nepozru, ale ja jsem cimprlina dobre mi tak:-P

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:27

viktorka_od splavu podle mě jsou tam dulezite ty ingredience jak píše Makaraakorát místo klobásy tam dávám párek a já teda nedávám cibuli. 

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:41

viktorka_od splavu jako dítě jsem tu náplň předávala do talíře mámě nebo babičce, ale to ochucený maso mi jelo.

Manžel ty ptáčky občas fejkuje - ty ingredience, co patří dovnitř, nakrájí nadrobno a nasype k masu nakrájenýmu na kostky.  

49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:45

Makara jj proto dam prednost variante vcelku, kdy to prevareny vajicko a teplej okurek muzu vyhodit:-) maso bude dobry. uz se tesim, snad rozsirime kulinarsky repertoar:-P

Offline barbucha blogger
35670 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:49

viktorka_od splavu 

V Ikea jsem nikdy nejedla Ale mám svoje oblíbený provozovny, kam velmi ráda na hamburger zajdu a to mletý tam spokojeně pozřu! Jen lituju, že nejsou tady u nás... 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 22:51

viktorka_od splavujá zrovna to vajíčko dost můžu. Okurku vyhazuji, nebo si hodim domácky novou jako do stroganova. 

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 23:00

viktorka_od splavu vajicko nedavam a misto parku anglickou slaninu, ale to uz asi nebude ta origos skolni jidelna.

Offline Tak Betty
6093 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 23:04

Do ptáčků ještě kromě výše uvedeného proužek špeku. 

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 23:09

CO tvůj stravnik považuje za jedlé? 

Offline Makara
3624 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 23:11

Tak Betty mas pravdu. Ale to jsem tuplem nejedla, protože tlustýýý

49212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 23:43
Reakce na Makara:

CO tvůj stravnik považuje za jedlé? 

​no v tom prave porad trochu tapu