andulka01 určitě! Nebo přidat slaninu, hodně česneku... To těsto bylo chutné samo o sobě.
Jídlo a vaření
Dnes naše oblíbené "jídlo na zahradu" - ledový tarator a ještě vlažné domácí housky.

Pinot Noir
Normálně bych se k vám nejraději vnutila na večeři!
Garfieklidně přijď, ale budu muset "navařit" znovu, všechno jsme sežrali! ![]()
Pinot Noirv troubě mám zapečený květák ale hned bych sntebou měnila! Mňam
Manuka zapečený květák, mňam! Asi pojedu nakoupit...
Myrtila když já ho miluju i jen syrový, takže mě vlastně stačí jen povařený, prohozený na pánvi s trochou slaniny, česneku. Nebo gratinovaný. Mozeček taky můžu moc. Určitě je květák skvělý jako kari.
Ráno jsem z mrazáku vyndala klobásky, že by mohla být zelňačka, ale asi bude gratinovaný květák s kousky klobásky. Teda když budou mít slušný květák, na nákup se dostanu až večer.
andulka01 Myslela jsem na ten zapečený květák. Taky mi celkově moc chutná snad ve všech úpravách, ale právě ten zapečený se mi moc nedaří. A zrovna tu mám takovou pěknou malou hlávku ![]()
Myrtilavečer napíšu jak jsem ho dělala

Manuka Díky ![]()
Zapečený květák
Nejdřív uvařím plátky brambor a květák do poloměka. Osmažím jarní cibulku na másle a promíchám s brambory. Vyrovnám na pekáč a jako druhou vrstvu dám uvařený květák nasekaný na menší kousky. Poliju bešamelem tak aby byl pokrytý celý povrch. Posypu sýrem. Peču +- 45min.
Bešamel uvařím klasicky. K ochucení používám zeleninový bujón z DM, trochu kari koření, muškátový ořech, pepř a dijonskou hořčici. Když trochu prochladne, vmíchám 2-3 vajíčka a kelímek smetany. Je třeba aby byl bešamel výrazněji ochucený proto že brambory a květák hodně chuti “vcucnou”
Druhy a množství sýra dávám podle chuti a stavu v lednici
Manuka Děkuju
tu smetanu do bešamelu dáváš zakysanou?
Myrtila sladkou. 33%
Manuka díky ![]()
Prosim o osvedceny recept na butter chicken. Co to tady nekde nedavno zminila Karja tak mam na to jidlo hroznou chut :)
Lamicka Já dělám nejčastěji tenhle https://kitchenette.cz/clanek/butter-chicken
ale určitě jsou i nějaké lepší. Já teda nedávám citron do té marinády, to mi kdysi rozmluvila viktorka_od splavu a měla pravdu. A dávám smetanu až nakonec, až mám i uvařené to kuře, na tom jsme se tady kdysi shodly, že není dobré vařit smetanu dlouho. Prostě dělám tu omáčku, cibule, koření, rajčata, promixuju, dám tam ty kuřecí kousky a smetanu až ke konci, až když je maso vuvařené a nechám jí jen probublat. V hodně receptech převažuje kokosové mléko, ale taky jsem to tu už kdysi psala, pro mě to kokosové mléko, co kupuji já, v restauracích se mi to nestává, má takový mýdlový ocas, takže dávám všude smetanu. A taky u toho butterchickenu se fakt pozná, jakédáš kvalitní maso. Když dám vodnanské kuře, tak se jako sambo tak tváří, žvejká to dlouho, ale když dám domácí je to mnohem chutnější. U pečeného a smaženého to není tolik znát, ale to vařené tolik neodpustí.
Karja dekuji za recept i za rady ![]()
co z jablek? krom štrúdlu... ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my