RoSa hraběnčiny řezy?
Jídlo a vaření
RoSa crumble, pokud máš ještě něco na přihození - ostružiny, švestky, pak mně napadá nepečený piškotový dort a nebo taková ta perníková buchta, ale název si nepamatuju.
letfenixa Vždycky se ordinovala zmrzlina
Sweet Potato musela som nájsť, čo som sa pýtala. Zmrzlinu chcel asi 2x.
24.6.24 / 3.8.24

RoSa Ale koukám, že ty jsi teda šikovná kuchařka:D
RoSažemlovka mě ještě napadla:D. A Pinot Pinot Noir ještě měla recept na nějakou tu americkou buchtu nebo tak?
Já mám nejradši z jablek křížaly:D.
Karja jo, čekání, to mi jde! teda dneska jsem s tim strávila víc než půl dne... zcedit, udělat karamel, rozvar, rozpustit med, umejt flašky... a nepiju to!!! mám tady ještě archivní várky...
RoSa no jak bych to...u nás teď nejvíc frčí přesnídávky, dělala jsem je v týdnu.
RoSaVážně to nepiješ jo? Tak to jsi dobrá, že si s tím dáš tolik práce.
Evaeva já v tejdnu dělala z vykrajovanejch kompot v hrnci - to už taky nemůžu ani vidět!
RoSa no jo, ty máš sad, ne? Nebo si to pletu? My máme dva stromy ![]()
RoSa Hodně jablek padne do koláče z pivního těsta, kdysi v pravěku byl recept v Apetitu, na webu mají jen soupis surovin, tak to doplním, jak ho děláme u nás:
250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 100 - 150 ml. piva, aspoň 4 velká jablka nakrájená na plátky, vanilkový cukr, 1 lžíce oleje, šťáva z 1/2 až 1 citronu (podle kyselosti jablek), 3 lžíce meruňkového džemu (nebo jakýkoli jiný), 2 lžíce rumu nebo pálenky
Z mouky, soli, másla a piva udělám těsto, vyválím z něj placku, a tu pokladu hodně nahusto plátky jablek - skládám je dokolečka tak, aby se překrývaly, tím se jich spotřebuje hodně. Okraj těsta kolem jablek zahnu nahoru, aby z koláče nevytekla šťáva. Jablka posypu vanilkovým cukrem a pokapu lžící oleje a citronovou šťávou.
Peču do zezlátnutí.
Ke konci pečení si připravím glazuru z marmelády - dám ji spolu s rumem/pálenkou rozehřát do mikrovlnky, rozmíchám, a hned po vytažení z trouby s ní koláč pomažu.
Ve variantě pro dítě vynechám alkohol, rozehřeju samotnou marmeládu.
Myrtila zajímavý, to jsem ještě nikdy neslyšela... a co to pivo, neni to tam cítit? a důvod, proč se tam dává...?
RoSa My občas děláme z podobného pivního těsta štrůdl a pivo tam cítit není.
RoSa Není tam cítit, ale je pravda, že třeba s dvanáctkou plzní jsem to nezkoušela
dávám tam nějakou obyč desítku. Nad důvodem, proč pivo, jsem taky přemýšlela, podle mě to těsto má trochu nakypřit, jako když se do některých těst dává perlivá voda.
Je pak takové křehké, ale ne tak hutné jako klasické křehké těsto. Ještě jsem asi měla dopsat k receptu, že tohle množství je na kulatý koláč na velký plech, válí se dost natenko, míň než půl centimetru.
Jestli neznáte, tak vyzkoušejte, je to úžasný do ledových čajů, citronád, grogu a vaření vůbec. Yuzu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my