Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 10:42
Reakce na Mrs.Robinson:

Pinot Noir Moje tchýně. A kdyby to byla nějaká slaná varianta, ale ne, je to ten sladkokyselý klasik s tunou kmínu :-D

​to pěkně křupe, ne? A muž nedá dopustit na salát "jako od maminky"?

Offline Mrs.Robinson
591 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 10:53

Tabea Když jsme u tchánovců, tak si rád dá a i si s maminkou zanotuje, jaký je ten kmín fantastický vynález. Ale doma to naštěstí nevyžaduje. A i kdyby, měl by možnost si kmín fakultativně přisypat do své porce :-D On má ale jinou libůstku když dělá salát - strouhá ty okurky na jemném struhadle, což taky nemusím. Ale neremcám, když příjdu k hotovému :-) 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 10:56

Zrovna bez kmínu bych se obešla snáz než bez bazalky

Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 11:04

Mně asi žádný koření nevadí, ale když dítě orve a sní kytku bazalky na posezení bez ničeho, nebo si ji dává do vody na pití, tak to mi dobře nedělá. 

Offline chia
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 11:30

poznám človeka, čo dáva kmín do ryže a to v takom množstve, že je to čierno-biele jedlo

Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 11:33

chia římský kmín (trochu) v basmati rýži je super. Obyč si představit nedovedu a 1:2 taky ne. To kupujou kmín ve velkoobchodu na kila, ne?

Offline andulka01
12793 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 11:58

Asi mi nevadí žádné koření, pokud se nenadužívá. Viz ten kmín, zrovna včera vařil M. brambory a trochu mu ujela ruka. Většinu se mi podařilo vylít při slévání, ale i tak. A jeho bratr, ten kmínu taky sype kvanta, tuhle jsem měla poslední porci buřtguláše "ode dna" a to fakt nešlo, tam byly snad dvě velké lžíce kmínu.

Zcela zásadním kořením je pro mě bobkový list, i ty vařené brambory mám radši s vavřínem. A miluju čerstvé bylinky, oproti mnoha receptům dávám minimálně dvakrát víc.

Offline chia
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 12:39

Tabea no, asi bol v zľave. Ja moc nemusím kmín ani v zemiakoch, tam ho odpreparovávam :-) , ale v tej ryži by som bola jak popoluška. Úplne nejedlé pre mňa.

ale čerstvé bylinky tiež používam po hrstiach :-)

Offline Mrs.Robinson
591 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 12:51

andulka01 Brambory s bobkovým listem jsou vynikající

Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 13:14

chia to se ta rýže musela dost prodražit, ne?
Mě napadlo, že to byla divoká rýže, ale to asi od kmínu poznáš. Na chuť rozhodně.

Moje děti teda věděly hned, že to nejí. Aniž by ochutnaly.

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 13:47

Mrs.Robinson a to mě ani neudivuje, já mám ráda okurkový salát na hrubé nudličky a muž zase chce na plátky ze struhadla, tak holt dělá dvě varianty. A děláme i dvě zálivky, kyselou pro mě a sladkokyselou pro něj. Ještě že nás není víc

Offline chia
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 14:00

Tabea rozhodne to nebola divoká ryža, bola to klasická guľatozrnná ryža a obyčajný kmín

Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 14:27

chia divoká rýže a la Babica

Offline Jitka77
1919 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 14:29

Kmín miluju, kmínová polévka je slast. Z bylinek mám asi nejradši tymián.

Offline Isca
4890 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 17:58

Kmín v bramborách toleruju, ale jakékoli zelené koření-bylinky  je lepší. Můžu ho hodně v pečeném vepřovém, a ..wait a minute...obyčejném  opečeném filé, prostě návyk z dětsví.

Koriandr i bazalku miluju, tam je u nás generační gap počínaje mnou, dcery mají hodně rády, máma nesnáší (táta se nevyjadřuje, sní všechno).

Kopr rulez, a tady odkoukaná lososová finská polévka s koprem je sázka na jistotu

Offline andulka01
12793 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 18:11

Isca tak koriandr je obecně horké téma - my ho milujeme a můžeme ve velkém, zbytek rodiny nic moc a ségra totálně nesnáší. A teda miluju i ostatní asijské bylinky, thajskou bazalku, perilu... (na záhoně mi je dvakrát něco úplně sežralo, ani jsem neochutnala

Offline brrr
12309 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 20:44

Já nemám moc ráda nové koření, s ním to moc nepřeháním. Z bylinek nemusím kopr (do koprovky ho dávám minimum, ale tu svoji mám ráda) a nesnáším čerstvé bylinky, když jsou nakrájené na moc velké kusy a už vůbec nemusím stonky. A petržel do polívky taky ne. Ovšem miluju pažitku.

Vlastně nejčastěji dávám bylinky do vývaru, libeček, koriandr, pažitka, petržel a celerová nať je dobré kombo.

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:14

brrr Mně furt tvrdí mama, že nové koření je do sladka, že ho tudíž dává jen do omáček, al mně to přijde jako kravina. Dávám normálně do vývaru. 

A hele je tu někdo, kdo nedává do vývaru cibuli? Taky zn kdo nedává, ale podle mě to je, jak nedat tam kosti třeba, že to newxistuje:D. 

andulka01 Já ted dělám vyvary, kde mám hrozně moc bylinek nebo teda spíš natí...taky si kolikrát říkám, zda to neprehanim, ale když to mámy tak to snad nejde nějak třeba celý zhorknout ne? Ze dávám na zaver vyvarir petržel kudrnku, pak i bílou petrzel i s natí, celer nať, porek, je to kolikrát docela dozelena:D. 

Offline brrr
12309 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:26

Karja Místo cibule dávam pórek. Jo, do vývaru nové koření dávam taky. Nedávám tam bobkový list.

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:29

brrr A proč tam tu cibuli nedavas? Narazila jsem na to u tchyně, má dobrej kralici vývar, já ne, mně to nějak moc smrdí po kralikovi, tak jsem chtěla znát přesný postup a nedává tam cibuli...