Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline brrr
12309 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:38

Karja Já nevím, říkam si, že ji nahradí ten pórek. A vývar dělám téměř jenom hovězí. Jo a moc dobré je tam přidat i rajče.

Offline andulka01
12793 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:44

Karja dycky dávám bobek, nové koření a pepř v kuličkách, ze zelených co je po ruce, rozmarýn, tymián a oregano. Nedávám libeček, moc ten vývar zbrčální. Cibuli dávám vždycky, do základu trochu zkramelizovat, pórek kdyź mám, natě taky. Hořký vývar jsem ještě asi neměla.

Offline continuity
42776 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:50

andulka01 ptala si se na tu mikrovlnku. 

Péct můžeš jako běžně, u toho crispu si to vyzkoušej na nějaké kravíně - třeba i na plátky nakrájené, okořeněné a naolejovane brambory nebo třeba plněné šampiony. Tam je akorát prekerka, že toho vznikne málo, ale pro pár lidí 4-6 zapékám ráda - třeba dělám na crispu hodně lososa.

Princip je, že ty mě pohltí ten speciální talíř - takže je fakt horký a zároveň to peče gril zhora. 

Offline Tabea
8045 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 21:55

Karja u nás šla králičí hlava vždycky psovi, babička říkala, že polivka z něj je sladká. Tak možná sladkej králík a sladká cibule není to pravý ořechový. Já možná někdy polívku z králíka dělala, ale už si nic nepamatuju. Kupuju ho minimálně, protože ty dva nezvedenci se vofrňujou a abych to jedla x dní v kuse nemám morál. 
Nový koření dávám, sladký mi nikdy nepřišlo. Jako "sladký koření" bych viděla skořici, badyan, anýz.

Offline 999
19734 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 22:09

Karja Já cibuli dávám vždycky, i se slupkou. A do slepičí dokonce jen cibuli, celý pepř a zelené natě :-). 

Offline Jitka77
1919 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 22:27

Nové koření se dává i do sladkého pečení, v hot cross buns je a v perníku bývá taky, někdy i pepř. Ono se to prolíná.

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 02. zaří 2024 17:54

Tak už i na mě došlo...zavařuju rajčata. A přemýšlím o petrzekovem pestu, ale nevím, jak ho uchovat na delší dobu? Dám tam normálně petrzel, oříšky, česnek, olej,parmazán, ale nechce se mi to mítjen třeba 14 dní v lednici...

Offline Aranel
6569 příspěvků moje polička 02. zaří 2024 21:24

Karja Asi by to šlo zmrazit?

Offline žluťásek
8843 příspěvků moje polička 03. zaří 2024 22:25

Karjaurčitě můžeš zamrazit, bazalkové mrazim běžně 

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 03. zaří 2024 22:40

Aranel žluťásek kamarádka radí zavařit, já ta mražená jídla nemám moc ráda. tak to snad zkusím. 

Včera jsem udělala 10 sklenic zavařených rajčat a jako dneska to tam vypadá na další várku? 

Offline Tak Betty
6094 příspěvků moje polička 03. zaří 2024 22:48

Myslím , že zamrazit je šetrnější způsob uchování. 

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 17:30

Ty jo, tak už vařím ten kečup. Nemám ze sebe vůbec radost ale! 

Offline Mha
příspěvků moje polička 04. zaří 2024 18:48

Karja

AA co ten recept od Pinot Noir (děkuji, už provedeno třikrát s úspěchem)

Nebo jen dát rozkrajena rajčata upéct a pak zavařit? Já je ještě pasiruju, ale to dělám kvůli bezzbytkové dietě. 

Offline Aranel
6569 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 19:12

Mha Karja My dokonce zavařujeme prostě jenom rajčata, nakrájený na půlky nebo nějaký kousky.

A než kečup je mnohem lepší sugo podle Apetitu, ale je to teda s*aní na několik hodin...

Offline Pinot Noir
29809 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 19:55

Aranel já taky zavařuju rajčata jen tak nakrájená 

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 21:14

Pinot Noir Mha To jsem taky dělala ta rajčata zavřená. I se semínkama to děláte? 

Nebo jakej recept od Pinot?

Kečup mam nějaký recept z netu;-)

Ty jo jako ale můžu to klidně ještě všechno tak pětkrát zopakovat, kolik toho je:D

Offline Aranel
6569 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 21:53

Karja Se semínkama, se šlupkama, bubáky vyndám jen ty největší.

Offline Aranel
6569 příspěvků moje polička 04. zaří 2024 21:55

Karja Sugo je tohle: Apetit online

Trvá to dlouho, ale zas v zimě to jen kydneš ze sklenice na špagety a jedeš.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 04. zaří 2024 23:22

co chlapečkovi do batůžku k svačině/ obědu (v tom vedru!) na celodenní výlet (vlak/výšlap/les, dovádění/sestup k řece, koupání/vlak domů). Co je ok a co určitě ne. 

Offline Karja
44517 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 07:36

Marielle já i v tomto vedru dávám normálně rohlík se šunkou. Namažu žervé, to se nerozteče tolik jako máslo. Pak třeba mrkev, jablko, něco co neláká tolik vosy, suchá sušenka, müsli bez čokolády, buchta.... Taky jsem občas přemýšlela nad tím salámem, v tom horku, ale myslím, že když si to nevezme v 8 a nesní v 6, tak je to OK. Nosila jsem to takto na koupáku, výlety a vždycky v pohodě. Ale jestli se toho bojíš, klidně mu dej suché pečivo, když to doplní ovocem a zeleninou proč ne. Když jsem chtěla svačinou suplovat oběd nějak líp, tak jsem dělala cuketovou placku, ale děti jsou na to zvyklé a jí to;-) A nebo klasika, řízek:-D