Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 24. ledna 2026 18:58

RoSauž jsem se lekla, na koblihy je ještě čas. 

Offline RoSa
9897 příspěvků moje polička 24. ledna 2026 19:02

continuity trénink, no... kdo je připraven, není překvapen!

Offline Zu
2738 příspěvků moje polička 01. února 2026 20:39

Kdo máte formu na bábovku Nordic Ware, vymazáváte a vysypáváte?

Poslední dobou se mi to nedaří, protože nemám ten baking sprej, tak vymažu a vysypu moukou a bábovku pak prostě nevyklopím. 
i když tedy dneska jsem měla těsto takové, že jsem ho tam spíš poskládala

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 02. února 2026 09:53

Zu Nemylas ji v myčce?

Offline Zu
2738 příspěvků moje polička 02. února 2026 11:54

Sweet Potato ne, ale důkladně jarem jo...

Online Pinot Noir
29242 příspěvků moje polička 02. února 2026 12:04

Dokud jsem se tady nedočetla, že formy se nemají dávat do myčky, dávala jsem je tam běžně a bábovka se mi nevyklopila jedinkrát v životě, a to byl nějaký náhodný neprověřený recept, který stál za prd celkově.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 02. února 2026 22:21

Pinot Noir a máš ty Nordic Ware? Protože na nich je napsáno, že se nemají dávat do myčky. 

Online Pinot Noir
29242 příspěvků moje polička 03. února 2026 04:54

continuity no ono je to napsané úplně na každé formě, já to jen nikdy nečetla.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 03. února 2026 17:45
Reakce na Zu:

Poslední dobou se mi to nedaří, protože nemám ten baking sprej, tak vymažu a vysypu moukou a bábovku pak prostě nevyklopím. 
i když tedy dneska jsem měla těsto takové, že jsem ho tam spíš poskládala

​Do myčky ji nedávám, jarem a teplou vodou ji ale myji důkladně. Vymazávám máslem nebo sádlem, vysypávám polohrubou moukou. Zatím bez problémů. 

Offline Zu
2738 příspěvků moje polička 04. února 2026 10:00
Reakce na Bowle:

​Do myčky ji nedávám, jarem a teplou vodou ji ale myji důkladně. Vymazávám máslem nebo sádlem, vysypávám polohrubou moukou. Zatím bez problémů. 

​Tak nevim, co dělám špatně, vysypala jsem to tedy moukou hrubou a ta bábovka byla lehýnce přepečená, ale už se mi to stalo po několikáté. Asi to začnu péct jako buchtu

Offline andulka01
12613 příspěvků moje polička 04. února 2026 14:08

Zu vysypávám kokosem, vždycky je to ok a jako bonus fakt zlatá a křupavá kůrka

Offline rozarka
4192 příspěvků moje polička 05. února 2026 10:30

RoSa ja dělala v sobotu uz s marmeládou uvnitř, ale diky tomu se neotáčely tsk jak jsem chtěla a většinou jim chyběl ten světlý prstenec. Ale dobré byly

Offline RoSa
9897 příspěvků moje polička 05. února 2026 11:39

rozarka 23? já jich měla 22... a pěkný je máš! jakou marmeládu?

Offline rozarka
4192 příspěvků moje polička 05. února 2026 14:15

RoSa To jsme se trefily v počtu , třešnovo-višňová 

Offline MP Marge
6752 příspěvků moje polička 05. února 2026 23:41
Reakce na Zu:

​Hele, moje maminka je zkusena pekarka a miluje Nordic Ware, ale tvrdi, ze bez spreje to nejde. Pry pokazde, kdyz zkusila klasicky vymazat a vysypat, tak to nevyklopila. 

Mycku, pokud vim, nema.

Offline Biely kvet
4139 příspěvků moje polička 06. února 2026 06:07

Zu Mne to v poslednej dobe tiež nejde vyklopiť. Do umývačky nedávam, opatrne umývam, sprej používam....A to som kedysi nedala na ňu dopustiť. Okrem toho bábovku často nepečiem.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 09. února 2026 10:00

Do tohto vlákna neprispievam, ale teraz sa musím pochváliť . Piekla som včera taký lepší zákusok - piškotový základ, na to maslovo-pudinkovo-orechový krém,posypať kakaom a na vrch karamelovú šľahačku . Vyliala som cesto na pečiací papier, a ako som čakala, kým sa vyhreje rúra,  začala som umývať použitý riad. A vtedy mi prišiel  pod ruku hrnček s rozpusteným maslom - á kruci, to malo byť v ceste ! Čo by ste robili ? Opatrne som chytila 4 rohy papiera s cestom a preniesla som to nad práve  umytú misu , spodok som nasmerovala dolu / čakala som, že sa papier pretrhne /  -niečo steklo samospádom, niečomu som opatrne pomohla stierkou, a väčšina cesta tam skončila bez pohromy. Zašľahala som maslo a vrátila som cesto na plech, dala do rúry, a keď vychladlo,išla som to dokončiť. Krém v pohode, kakao v pohode,vychladnutý,  rozvarený karamel v pohode, a išla som vyšlahať šlahačku. Dve šľahačky -  dva sáčky stužovača. Oba modré, rovnakej veľkosti , ale až som väčšinu z prvého  vrecúška vysypala do šľahačky, zistila som, že tam dávam  práškovú želatínu ! Snažila som sa, samozrejme ,vybrať preč čo najviac, ale predsa to nevyhodím  ..... Je mi jasné, že nie som žiadny majster pekár, ale  takéto veci sa mi nestávajú často, a fakt som tŕpla, čo sa stane do tretice . Vo výsledku to nakoniec dopadlo dobre / no jasne, že tam nejaká tu žmolka želatiny asi ostala, ale zatiaľ mi do úst neprišla. 

Offline Tabea
7491 příspěvků moje polička 10. února 2026 05:48

Blanka když se to .... od začátku, tak se to často ... až do konce. Hlavně žes to neosladila solí, to by byla celá práce nazmar.
Taky mám za sebou takovýhle akce. Nedávno se mi takhle dařilo celý týden.

Offline Kokoska
33973 příspěvků moje polička 10. února 2026 08:55

Blanka ja pecu piskot bez tuku, ale stalo se mi u treneho testa, ze jsem to uz mela chvili v troube a objevila jsem kastrulek s rozpustenym maslem. Nebylo to nic moc pecivo, ale snedlo se to.

Online Garfie
27853 příspěvků moje polička 14. února 2026 11:40

Váhala jsem jestli to nedat do stížností, kam to po právu patří!

Muž mi dovezl valentýnský dáreček z Číny....