Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 12:37

Černá kočka A co karamel domácí?:-)

Offline Černá kočka
1713 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 13:59

Miru Tabea RoSa @Karja    Děkuju všem za postřehy, už tady mám rozpuštěnou čokoládu na tu ganáž a smíchám to s našlehaným máslem a cukrem a možná trošku medu, snad to hezky ztuhne. Dělám to na přání jako vzpomínku na dětství tak budu doufat v dobrý výsledek.

Online Miru
16002 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 14:14

Černá kočka 

...jako ten recept, co dávala RoSa je parádní!, tak to určitě klapne

Offline notna
8999 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 19:13

Černá kočka Dej sem prosím vědět, jak to dopadlo. Zkoušela jsem obdobný experiment a ty oplatky jen z máslového krému s pudinkem nasály vlhkost. S tou čokoládou by to mohla být lepší varianta.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 21:25
Reakce na Černá kočka:

Nemáte prosím někdo tip na nějaký odzkoušený krém, kterým slepit dortové oplatky?  Trochu jsem teď googlovala a vždycky na mě vyskočil akorát griliášový krém z hodně cukru, hory másla, plechovky kondenzovaného mléka a ořechů. Nečekám nějakou superzdravou variantu bez másla, ale z kombinace cukr-tuk+kondenzované mléko mně není dobře jenom to čtu. Klidně něco s čokoládou nebo nebo medem.

​Ten je ale úplně nejlepší.

Ono jak se ten cukr nechá zkaramelizovat, není to tak strašně sladké. Ale já to neumím udělat. Dělávala to babička a teď převzal žezlo táta. 

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 21:26

Černá kočka

Moje vzpomínka na dětství je s tím griliasem. 

Offline Černá kočka
1713 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 22:03

continuity Ja si to z detstvi prave vubec nepamatuju, ale mamka si vybavila neco jako krem s maslem, kakaem, cukrem a syrovym vajecnym zloutkem. 

Online Pinot Noir
29242 příspěvků moje polička 26. prosince 2025 20:23

Musím si pochválit svou letošní kapří polévku. Nedělám žádný konkrétní recept, každý rok je jiná, podle aktuální nálady, chuti a stavu zásob, někdy čirý vývar, někdy krémová, někdy s masem, někdy bez. Hlavy, jikry a mlíčí nepoužívám, to se mi protiví. Základem je vždycky vývar z kostry, která zbyde po filetování. Letos jsme měli chuť na krémovou, takže jsem na másle osmahla kořenovou zeleninu a fenykl (větší část tvořil fenykl) a pak rozmixovala v tom kapřím vývaru. Bylo to výborné, musím si tu kombinaci zapamatovat. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 27. prosince 2025 11:50

Muž usoudil, že já a tři dcery potřebujeme v kuchyni vystřídat. Jsme od 23.12. všichni doma na prázdninách a dovolených. Tak si vyžádal suroviny na bigos. Dlouho se z kuchyně ozývaly kletby, bouchání a výkřiky, že to nestine na 12:00. Stihnul to, bigos bude dobrý, umí ho. A je ho nejmíň na dva dny, takže úleva pro nás vařící ženy velká.

Offline žluťásek
8784 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 12:12

Pinot Noir ten váš vánoční dort miluju. Neznám nikoho jiného, kdo by pekl na Vánoce dort.

Je to specialita vaší rodiny? Nebo krajová zvyklost?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. prosince 2025 13:10

Archivářka to by se mi taky líbilo! Já teď taky vařím na dva dny, ale je teprve 27. a já už jsem úplně vyšťavěná hlavně, co se nápadů týče. A to nás čeká ještě týden

Offline Tak Betty
5929 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 13:20

Evaeva Já se z vaření omluvím , nevím ani co, na nic nemám chuť a muž mi neporadí ani sám neuvaří . No jsme sami dva , dospělí, rovnoprávní. Nemusím mít na vaření monopol, ani glejt, žejo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. prosince 2025 13:22

Tak Betty jasně, ale tak muž tu neleží celý den na gauči, viď A na to, co vařit, se ho ptám pravidelně On teda i uvaří, když ví co.

Online Pinot Noir
29242 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 14:08

žluťásek je to naše domácí specialita, máma ho peče vždycky během svátků, nebo mezi Vánoci a Silvestrem, aby bylo co ke kávě, když se po hlavních svátcích zastavuje na návštěvu taková ta širší rodina. A to my u rodičů nebýváme. Mně se po tom dortu před pár lety začalo stýskat, tak jsem ho začala péct taky, a to tak, aby byl na Štědrý den k snídani. A z to už je teda taková moje vlastní tradice. Fajn je, že R. ho snídá s chutí, on sice jí dost, ale je taky hrozná konzerva, a toto si i přidá, což mi vždycky udělá radost. 

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 15:13

žluťásek My dostáváme každé Vánoce podobný od kamarádky. Je výborný, ale víc ho ocením jindy. 

Offline Myrtila
5018 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 20:37

Archivářka Tyjo, bigos jsem neznala, a přitom všechny ty ingredience v něm máme moc rádi

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 27. prosince 2025 21:14

Myrtila muž se ho naučil jíst na služebkách v Polsku. Jenom k němu neservírujem tu žubrovku.

Offline Myrtila
5018 příspěvků moje polička 27. prosince 2025 21:24

Archivářka Bez té se taky obejdeme

Offline Černá kočka
1713 příspěvků moje polička 29. prosince 2025 16:17

notna Pokud jde o ty slepovane oplatky tak s tim kremem z masla a cokoladove ganache se to podarilo, nechala jsem to dlouho ztuhnout a i se to dobre krajelo. Ja jsem z toho nebyla nijak nadsena, muj typ "cukrovi" to neni, ale pry to bylo dobre.  Vlastne ten krem je neco takoveho jako se dava do parizskych rohlicku treba.

Offline notna
8999 příspěvků moje polička 29. prosince 2025 17:03

Černá kočka Diky za zpětnou vazbu. Máma letos zkoušela čokoládovou ganaž do laskonek a taky nám navlhly. Neco děláme špatně