Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Dadoo
11710 příspěvků moje polička 13. srpna 2026 00:18

999 jeee, to mám fakt velkou radost, že jsem přispěla k tvému pochutnani

Určitě to vychytáš!

Offline vločka
8 příspěvků moje polička 14. srpna 2026 13:29
Reakce na barbucha:

A kdo je hospodyňka roku?! Špendlíková marmeláda hotová!

​Mohla bych prosit o recept? Natrhali jsme včera asi 5 kg, jsou teda takový menší, tak bych to zkusila zpracovat.

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 15. srpna 2026 12:29

vločka 

No, to bude těžký, já dělám všechno prakticky vod voka

Ale v zásadě:

Špendlíky umejt, vyházet listy, otrhat šťopky. Dát to do hrnce a nějakou hrubou silou je zkusit trochu rozšťouchat ještě syrový (namačkávat je ručně je v tom množství práce pro vraha) - většinou použiju milostpána, jemuž vložím do ruky klasický šťouchadlo na brambory. Prostě aby pustily šťávu a nemusely se podlívat vodou (když je šťávy malinko, chrstnu tam aspoň, pro začátek, max skleničku vody, aby se to zkraje nepřipálilo).

Vařím (po bodu varu stáhnu, aby jen lehce bublaly), dokud se neoddělí pecky - to jest když to při zamíchání vařečkou začne v hrnci chrastit.

Pak použiju cedník na těstoviny, mám plastovej z Ikea, kde jsou díry tak akorát že pecka neprojde - a tam to po částech leju a vařečkou přes ty díry pasíruju. Získanou hmotu pak dám zpátky do hrnce, kam přidám hřebíček (atd. dle vlastní chuti, kousek skořice, někdo třeba ještě badyán a tak), přisypávám cukr (i vanilkovej) a přihřívám a míchám, aby se cukr líp rozpustil, ale už nevařím. Přidám citrónovou šťávu a kyselinu citrónovou (možno i gelfix apod., pokud to vypadá že bude moc tekutá). Ochutnávám a jakmile mi to vyhovuje, leju do sklenic.

Zkoušela jsem dřív i do pár sklenic přidat na tenko nakrájený plátky pomeranče a zalít to tím, ale zas taková výhra to nebyla.

Doporučený poměry cukr/špendlíky najdeš spíš na internetu, já to nevážím, ale dobrý je to aspoň odhadnout, než člověk ty kila cukru nakoupí. 

Offline tv
4287 příspěvků moje polička 15. srpna 2026 19:28

Dostala jsem tři velké cukety a tak dobré zelí jsem z nich uvařila!já se moc nechvalim, ale teď musím.

Offline RoSa
10222 příspěvků moje polička 15. srpna 2026 20:34

tv a nerozvaří se to na břečku? jak to děláš?

Offline tv
4287 příspěvků moje polička 15. srpna 2026 21:33
Reakce na RoSa:

tv a nerozvaří se to na břečku? jak to děláš?

​Oloupat, vydlabat, nastrouhat. Do hrnce dám trochu vody, sůl, kmín. Nechám dusit. Udělám si zásmažku - sádlo, cibule, používám hrasku, ale klidně mouku. Pak dá trochu práce dochucení, cuketa je bez chuti, takže sůl, cukr, ocet. Je to fakt moc dobré. Co se týče rozvareni, že mě to má konzistenci jako kedlubnove zelí.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 15. srpna 2026 22:09

tv nevyžádaný názor, ale za mě cukety, které se musí loupat a dlabat, patří na kompost. Ty mladé bez chuti nejsou.

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 13:12
Reakce na tv:

​Oloupat, vydlabat, nastrouhat. Do hrnce dám trochu vody, sůl, kmín. Nechám dusit. Udělám si zásmažku - sádlo, cibule, používám hrasku, ale klidně mouku. Pak dá trochu práce dochucení, cuketa je bez chuti, takže sůl, cukr, ocet. Je to fakt moc dobré. Co se týče rozvareni, že mě to má konzistenci jako kedlubnove zelí.

​Konzistenci kedlubnovýho zelí moc nevěřím, vždyť je cuketa měkká (podle mě na maděru) během pikosekundy a to, že je bez chuti, by mě taky odradilo. Kedlubna chuť ...

Ale myslím že se z cukety (nebo podobný tykve) dělá takovej ten prívarok - continuityJanulik03 ?

Offline Janulik03
20375 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 13:52

barbucha ja používam dyne ako okrasné

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 13:55

barbucha privarok se dělá z dýně, jako tekvice, ta snese i to, že se zavaří, aniž by se úplně rozpadla. U nás se cukety vůbec nepěstovali, rajčata a papriky musely být ve skleníku, aby dozrálo alespon něco. Cuketa je plevel, ale potřebuje dost teplo. 

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 13:57

Janulik03 

Já nezpochybňuju tvoje dekorační schopnosti, ale mluvíme o vaření... u vás prívarok neznáte? Třeba je to jen omezeně krajová záležitost, to nevím. Moje teta v Trenčíně ho dělávala běžně

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:01
Reakce na continuity:

barbucha privarok se dělá z dýně, jako tekvice, ta snese i to, že se zavaří, aniž by se úplně rozpadla. U nás se cukety vůbec nepěstovali, rajčata a papriky musely být ve skleníku, aby dozrálo alespon něco. Cuketa je plevel, ale potřebuje dost teplo. 

​Jo, teplo. Logicky teda záleží na tý který oblasti... teď jsem se dočetla že ten prívarok je slovensko-maďarská záležitost, a tak spíš (vzhledem k vyhovujícím podmínkám/pěstování v Maďarsku) je to asi bližší jižnímu Slovensku.

Offline Janulik03
20375 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:03

barbucha ale poznáme, poznáme, bleeee

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:04

Janulik03 

Já bych bleee nedělala, ale co si pamatuju tak žádnej ohňostroj vybrané chuti to teda nebyl

Offline Janulik03
20375 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:08

barbucha u nás to bolo v sezóne stále podobne ako šalátová omáčka, a podobné veci

Offline dorota
1234 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:08

barbucha prívarok sa varí aj na severe Slovenska, u nás v rodine sa najčastejšie varil tekvicový, zemiakový (tekvicový prívarok je jedno z mojich najoblúbenejších jedál), v školskej jedálni varili aj šošovicový, niektorí varia prívarok aj z cukety. V našej rodine sa cuketa vyprážala, príp. sa z nej robili placky, keď sme boli deti, dnes z nej robím aj iné jedlá.

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:09

barbucha nene privarok je normální jídlo, může být z různých surovin - čočka, zelené fazolky, delaji se tzv. kyslé zemiaky. Tu dyni jsem moc neoblibovala, ale když se to neošidí, v létě, když jsou navíc dobré brambory, tak se to s vajíčkem dá. 

Horší to bylo v zimě z těch zavarovacek.

Offline barbucha blogger
36068 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:19

dorota continuity 

Tak já to zažila jen z nějaký dýně, jinak to vlastně neznám.

Čočka, fazolky, brambory - to už je pro mě klasická příloha

Janulik03 

Co je to salátová omáčka?!

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:25

barbucha no ale ten privarok má jinou konzistenci, je to taková hustá kaše a ji se to s brambory a něčím (kromě vajíčka třeba i karbanátky). Už to řešíme asi potřetí tady, v Čechách se podobně jídlo moc nedělá. 

Offline Janulik03
20375 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 14:32

barbucha to je hrozné jedlo. Je to v podstate niečo ako hodne riedky zemiakový prívarok, ale navyše sa do toho natrhaju čerstvé šalátové listy. Chutí to ako handra na podlahu v mlieku, varila to jedna moja babička