Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:04
Reakce na Evaeva:

continuity fazolky na kyselo se u nás dělaly normálně. K tomu brambory. Ta kapusta je mi taky nějaká povědomá, ale myslím, že jsem to mamka dělala z kadeřávku. Nějak si neumím představit z té dýně

​Já to znám, ten prívarok, právě jenom z té dýně.

Zadělávaný fazolky nebo dušenou mrkev, dušenou kapustu, k plátku kotlety, roštěnky... ještě brambory k tomu - to jsme vařili a vařím doteď jako normální další přílohu, to počítám prostě jako něco stejnýho, jako je kysaný nebo čerstvý zelí k vepřo/knedlo a navíc to nikdy není omáčka, neliju tam vodu. 

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:06

notna ja fazolky nakyselo a podobna jidla normalne znam, ale nikdy jsem neslysela krom tady ze to ma nejaky souhrnny nazev, celou dobu jsem tadyten privarok nechapala, az ted vidim ze to neni zadny specialni jidlo, ale jen hromadne pojmenovani pro uplne normalni jidla, ktera se proste u nas pojmenuji jednotlive

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:06

barbucha prívarok je taky normální jídlo

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:08
Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:14

barbucha

zelí k vepro knedlo zelo není privarok, ani ke kachně.

Tady to máte i s obrázky. 

https://fresh.iprima.cz/magazin/privarok-tradicni-slovenske-jidlo-z-jednoduchych-surovin-obstoji-i-v-moderni-kuchyni-517416

Zdůrazňuji první větu, je to něco mezi polévkou a omackou. Pokud napíšeš, že z toho tu omáčku neděláš, to je právě ten rozdíl mezi privarkom a dušeným zelím kachne.  Nejvíc se tomu podobají ty fazolky, ale lze to právě na stejný způsob udelat z dalších surovin. 

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:24

Evaeva A co to je? To by mi mohlo chutnat;-)

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:25

Karjamáš to vysvětlené v tom článku, já už asi nejsem schopná to lip popsat.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:28

continuity Já myslím to kafe:D přívarok jsme tu uz rozebíraly už v roce 2024, to už samozřejmě znám detailně, kdo to kdy varil a proč a jak:D

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:30
Reakce na continuity:

barbucha

zelí k vepro knedlo zelo není privarok, ani ke kachně.

Zdůrazňuji první větu, je to něco mezi polévkou a omackou. Pokud napíšeš, že z toho tu omáčku neděláš, to je právě ten rozdíl mezi privarkom a dušeným zelím kachne. 

​No vždyť to píšu, že je v tom právě rozdíl Když řeknu příloha, myslím něco jinýho než prívarok. My vlastně na "prívarok" odpovídající výraz nemáme

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:35

Karja jo tak. Cold Brew je káva louhovana studenou vodou dlouhý čas v pokojové teplotě. Normálně zalejes nahrubo mletou kávu a necháš na lince tak 12 hodin, takový turek ze studené vody vlastně.

Já mám kafe ráda teplé a ještě hořké takže pro mě to moc není. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:38

barbuch

nemáte ani výraz a ani to nevarite v tom rozsahu, jak se to vaří na Slovensku. Věř mi, dlouho jsem si zvykala, že když si dám tady čočku dostanu úplně jiné jídlo než jsem zvyklá. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:39

Karja v zásadě studené kafe s ledem a plátkem pomeranče To coldbrew se dělá ze studené vody, necháš to v ledničce 24h a přecedíš, vydrží to pak několik dní.

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:42

continuity 

A jakou čočku jste dělali?

Matka vařila normální lehce zadělávanou, ale babička na té Moravě prakticky bez ničeho, sypkou (a ještě k tomu bylo vařený hovězí a la tafelspitz plus knedlíky! my to milovali).

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:51

barbucha no právě tady dostaneš všude tu sypkou nebo v nejlepším případě takovou lehce zadělávanou. 

My dělali spíš čočkovou kaši - jako není to rozvařené, ale je to mnohem tekutější. V tom článku je obrázek.  Prostě si vyměň ty fazolky za čočku. Nejde to ani moc jíst z klasického talíře. 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 14:58

continuity 

Hm, já to tekutý moc nemusím jak nejsem zvyklá, to spíš dělám ze zbytků (jsou-li jaký) rovnou čočkovou polívku.

Bude zrovna dneska

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 15:02

barbucha no však to je v pohodě, já to nikomu nenutím. Taky mám z těch privarkov ráda jen některé. Jen je to prostě jiné jídlo. 

Offline notna
9522 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 15:20

continuity Tu čočku vaří moje máma plně stejně jako ten recept v odkazu. Akorát bez smetany. A zadělávaný hrášek jsem neměla mnoho let. Vlastně jsem ho ani nevařila, co mám vlastní domáctnost. Si musím na něj vzpomenout, až se bude mám ptát, co nám má uvařit.

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 21:44
Reakce na Janulik03:

barbucha to je hrozné jedlo. Je to v podstate niečo ako hodne riedky zemiakový prívarok, ale navyše sa do toho natrhaju čerstvé šalátové listy. Chutí to ako handra na podlahu v mlieku, varila to jedna moja babička 

​Tomuhle tvýmu popisu se už druhej den směju vystihuje celej můj vztah k prívarkům

Ještě o stupeň horší je pak vtáčie mlieko.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 22:10

žluťásekJežíš vtáčie mléko som milovala. Keby mi to tak chcel niekdo urobit,  je s tym hrozná crcacka. 

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 17. srpna 2026 22:17

continuity pro mě je to esence pekla, nic strašnějšího jsem na Slovensku nedostala