Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline barbucha blogger
36065 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:17

Mermaid 

Možná jim to v tom Maďarsku jedí, protože tam (v rámci pouličního občerstvení) nedostanou nic jinýho A ano, kaviár není špatnej, tak to dělají (no, spíš dělali) například v Kyjevě, že dostaneš blinčiky s kaviárem - což je z podobnýho ranku, nicméně se s tou mastnou plackou s kečupem nedá vůbec srovnat.

Mimochodem na ten suchej rohlík jsem odpovídala stes, která má shodnej názor, takže si laskavě nech svoje napomínání od cesty, děkuji předem. 

Offline barbucha blogger
36065 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:25
Reakce na Mini:

barbucha makovou maji v creme de la creme :) na Narodni devitkou je skoro za rohem :)))

​To je právě to - skoro! Ještě taky na Výtoni, ale tam rovněž nechodím kolem každej den... a k tomu ty fronty!

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:26

barbucha v Maďarsku ten langoš dělají s různými náplněmi, ten náš klasický tam neměli snad vůbec Tak je to prostě pouliční jídlo, od bramboráku se to zas tak neliší.

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:33

barbuchajá teda na křupavém rohlíku nevidím nic špatného.  

Kolikrát to jim i doma. 

Offline barbucha blogger
36065 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:38

Evaeva 

Však jsem se taky podivovala, proč langoše zrovna u nás a v takovým množství - proč ne klasický  bramboráky. Ale je jasný, že naši laskaví stánkaři jdou tou nejjednodušší cestou, a pak to podle toho vypadá.

Offline barbucha blogger
36065 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:39

continuity 

Jo jo, takovej dobrej, čerstvej karlovarskej...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:43

barbucha tak jasně. Jim jde o výdělek, proč by jim mělo jít o něco jiného? Nevím, jestli to s tím bramborovým těstem není složitější, aby nekyslo nebo tak? Ale upřímně mezi tím nevidím nic rozdíl. Obojí je mastná placka Někdo má radši tu a někdo tu.

Offline Mini
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:46

barbucha já vím ! tolikrát jsem si nedala, protože se mi ve frontě nechtělo stát. A na Výtoň chodím strašně nerada. Je to tam malé a uvnitř strašné vedro. 

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 10:59

Evaeva

Já miluji streetfood asi stejně jako streetart, ale nikdy si u stánku nedávám ani bramboráky ani langoše, ani nic smaženého. Moje teta langoše pekla doma, takže přibližně vím jak to má vypadat a asi bych nějakým dobrým langosem nepohrdla ani teď.

Možná někde na planetě existuje místo, kde tyhle jídla dělají na nepřepalenem oleji, ale já jsem ho ještě nepotkala, ani v Budapešti ne. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 11:08

continuity já taky preferuju jiná jídla. Ale mezi bramborákem a langošem ze stánku nevidím rozdíl.

Offline stes
9406 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 11:55

Cokoliv v často špinavém stánku v milionkrát přepáleným tuku považuju za peklo. Což se nevylučuje s tím, že to někdo sní a nevadí mu to. Podle vkusu a chuti....

A ještě mi napadlo..když tu někdo může nad něčím mlaskat a olizovat se, tak se jinej může zase vofrňovat. 

Offline Jitka77
1955 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 12:24

Langoš i bramborák doma upravené jsou pro mne srovnatelné nosiče hlavní ingredience, kterou je česnek. Chroupat stroužky jen tak mám zatím zábrany a v polévce ztrácí grády.

Teď se mi vybavil oblíbený recept kamarádky - rajčata nadrobno, sůl, pepř, olivový olej, bylinky a prolisovaný česnek. Jo, tohle taky jde.

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 12:27

Jitka77 tak pokud nechceš cesnekovou pomazánku z balkánu,  doporučuji rajčata, olivy, fetu, provensálky, olivac a česnek. 

Offline Jitka77
1955 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 12:30

continuity Obojí zní dobře, píšu si za ucho.

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 12:32

Jitka77 tu balkanovou dělám s jogurtem nebo kysanou smetanou a trochou čerstvého chilli + nejlepší je do toho ten mladý česnek. 

No jak to tak po sobě čtu, žlučník mám asi v pořádku.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 13:10

Jitka77 bramborák jím s kysaným zelím

Ale teď jsem si vzpomněla, po čem je těžko mně. Po bramborových plackách. Muž je má rád, tak mu je občas dělá tchýně, ale já zvládnu jednu a úplně stačí. Přitom mi nijak extra mastné nepřijdou.

Offline Karja
44888 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 13:13

Evaeva A jak se to dělá ta bramborová placka? nějak si to neumím představit, znám jen lokše

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2026 13:19

Karja je to z vařených brambor, lokše jsou podobné, možná stejné On tomu říká placky.

Offline Tabea
8230 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 13:26
Reakce na Karja:

Evaeva A jak se to dělá ta bramborová placka? nějak si to neumím představit, znám jen lokše

​@evaeva taky by mě to zajímalo. Jedna babička dělala bramborové placky na talu na plotně, mastily se máslem. Druhé jsem o tom mlela, tak je dělala ba pánvi v tuku a to se nedalo jíst. 
Ja na to množství tuku začínám být nějak háklivá. Hrozne mi to nechutná, třeba v polívce jíška s  velkým množstvím tuku nebo moc másla v kaši. Včera jsem mela pouliční nudle a přišly mi moc mastný.

Offline Tabea
8230 příspěvků moje polička 20. srpna 2026 13:27
Reakce na Evaeva:

Karja je to z vařených brambor, lokše jsou podobné, možná stejné On tomu říká placky.

​a jak je dělají?