amalfi To je bezva, že se pocedla! Ja si nevšimla, ze odpovídám na starší dotaz.
Jídlo a vaření
JankaMty jo, já jsem dost líná kuchařka, ale lečo je rychlá večeře, ne?![]()
Tyjo, lečo je jedno z mála jídel, co nejím, na mě je to takové... moc tekuté, nebo jak to říct. Ale třeba šakšuku, což je jenom trochu jiná úprava prakticky stejných surovin, mám moc ráda.
U nás se tahle zelenina nikdy nezavařovala, protože v té naší nadmořské výšce byla domácí rajčata i papriky strašná vzácnost, to se jedlo po jednom kusu zasyrova k namazanému chlebu
mamka zrovna nedávno vzpomínala, jak když si její bratr našel ženu, mou tetu, tak jak se jí všichni chodili koukat na zahrádku, když pěstovala cukety, to tam do té doby nikomu nevyrostlo
a i já si pamatuju, jak jsem u ní poprvé v životě ochutnala cuketové bramboráky a řízek z cukety. Dneska už i tam rostou cukety jako plevel a rajčata i mimo skleník.
Ja si asi dneska udělám po dvaceti letech lečo. A sním si ho sama, abych nemusela poslouchat žádný komentáře. ![]()
Myrtila moje lečo tekuté není vůbec, je to vlastně al dente podušená zelenina a do ní vmíchané vejce. K tomu vedle na talíř do křupava opečená klobáska, nebo klidně stejk. Tak to dělá moje máma a dělám i já. Ta šplouchající šlichta neurčité barvy s plavajícími kolečky buřtů, která vypadá, že už to někdo jednou jedl, by u nás taky neprošla.
Myrtila Taky leco nemusim a saksuka je bajecna! Bude vecere
Uzeninu k tomuhle typu jidla vubec nepotrebuju, ale ja je obecne jim minimalne.
Pinot Noir jo, taky tak. Akorát bez jakéhokoliv uzeniny a jíme to jen s chlebem.
Pinot Noir Tak netekutou variantu jsem normálně asi nikdy nejedla. Znám to teda skoro jenom z jídelen, a tam vždycky teklo. Mamka ho vařila jenom párkrát, jak jsem psala, u nás se rajčaty a paprikami na lečo neplýtvalo ![]()
mirajo Do té šakšuky taky uzeninu nutně nepotřebuju. Ale když je doma, dám si pod ni místo tuku pár koleček suchého salámu, dá to tomu takovou umami chuť. Jím ji jenom já, je to takové moje letní jídlo na večeři.
Myrtilajá jsem doteď měla shakshuku za přísně vegetariánské jídlo. ![]()
Ale jedla jsem ji i s fetou a to bylo dobré moc.
Evaeva rychlá večeře je namazaný chleba, pomalejší večeře je vajíčko k němu na nějaký způsob, cokolov nad 10 minut není rychlá večeře (u mě). Ale já mám problém spíš s plánováním dopředu, mít ty věci na to rychlé vaření.
JankaM tak já chodím na nákup každý den no. Tolik k mým problémům s plánováním
To lečo je tak 20 minut, to mi přijde v pohodě. (U nás to teda jí menšina, takže to nedělám)
continuity originálně asi je jenom vegetariánská
ale přiznám se, že si s tím moc hlavu nelámu. Naučila jsem se ji jíst při těhotenské cukrovce, a to jsem měla jídelníček celkově tak moc omezený, že jsem si jídla takhle různě oživovala ![]()
Myrtila zkus to někdy s tím sýrem, Balkán, feta, bylo to moc dobrý.
U nás by to nikdo nejedl a sama moc nemůžu papriku, tak si to dávám spíš někde v restauraci a trochu to proberu.
continuity zkusím, tyhle sýry já můžu ![]()
Taky si tam dávám méně papriky, a pořádně ji podusím, jinak je to na mě moc těžké. Ale chutná mi to moc ![]()
Myrtila continuityJa si na ni davam kopecek zakysane smetany nebo husteho jogurtu /v origo receptech asi labneh/.
Moje matka samozřejmě vyráží na houby, když rostou. Protože jsme ji prosili,ať nechodí do lesa sama, kašle na nás, má přece aplikaci záchranka. Teď u ní byl na návštěvě vnuk s přítelkyní, ona je cizinka a sbírání hub ji velmi zaujalo. Takže šla s matkou, nasbíraly dva koše a my to celá rodina už od víkendu jíme.
Já si dnes vzpomněla na recept mojí pratety, květákovou-houbové placky a bylo to skvělé. Fotku nemám, strašně rychle jsme to sežrali :-).
Tak jsem se chtěla dovzdělat, co je to ta shakshuka a zjistila jsem, že přesně takhle vařím lečo
takže teď jsem celá zmatená, cože to vlastně u nás v kuchyni bývá...
999 tak houby moc závidím a přeju, tady je to bída. Jak děláte ty placky? Houby i květák miluju, ale nikdy mě nenapadlo dát je takto dohromady.
Malenge Já si pamatovala, že jsem to u tety milovala, ale dělala jsem to tak nějak intuitivně :-). Květák jsem uvařila a posekala nadrobno, houby udusila jako na smaženici, udělala těsto z vajec a v mém případě rýžové mouky a vše smíchala. Dala jsem tam petrželku, osolila, opepřila a smažila. Měla jsem konzistenci asi jako na lívance.
Malenge i tady. O víkendu jsme teda něco málo našli, ale byla to spíš procházka v lese![]()
Tak polívkový období je tu! Dnes naše oblíbená Muligatawny, je to teda spíš kompletní jídlo, než polévka. Ale letos jsem vypěstovala tak strašně pálivé chilli papričky, že jsme u toho málem shořeli. Normálně mě to pálí v žaludku, to už je snad i škodlivé. ![]()

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY