Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online continuity
43991 příspěvků moje polička 13. zaří 2026 20:17

SunEclipse

tři kilo cibule chce prostě čas. Já když dělám cibuli na čočku tak dělám třeba dvě velké a tak 30 minut to chce. Nejde to dělat na velkém plameni, protože ji spálíš. 

Offline viktorka_od splavu
49528 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 10:36

skoro hodinu jsem smazila cibuli do francouzske cibulove polivky. do gulase uplne normalne jak pod jakykoliv jiny maso, tak 10 minut? tv 

Offline Pinot Noir
30215 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 11:13

viktorka_od splavu taková ohřátá cibule se v tom guláši ale nemůže rozvařit do ztracena, ne? 

49528 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 11:22

Pinot Noir jak ohrata, normalne osmazena. jestli se rozvari neresim, rozhodne mi tam zadne kusy ale neplavou, to nesnasim.

Offline brrr
12454 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 17:59

Pinot Noir Rozvaří se úplně v pohodě. Cibuli smažím do 10 minut, pak všechno dusím tak tři hoďky. Nic tam viditelně neplave (krom masa).

Offline Jitka77
1977 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 20:42

Do cibulačky opravdu hodinu (na velmi mírném plameni, aby byla jen světle karamelová), na guláš cca 25 minut a může být po okrajích do zlatohněda. Rozpadne se každopádně dušením, jde o to, jakou přinese chuť. Nechat ji jenom zesklovatět je málo.

Pekelný je recept z Apetitu na hovězí po burgundsku, kde se cibule s masem máčí přes noc ve vínu a potom se má smažit. To fakt nešlo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2026 20:50

Jitka77 proč? Já po burgundsku tak dělám. Teda dělala jsem, dokud to děti jedly

Offline Karja
45115 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 22:31

Evaeva A máčela jsi a pak smažila? O tom slyším poprvé teda!

Jinak já dneska dělala Ikea kulicky, včetně omáčky a brusinek...No a mela jsem co delat, nechat si jednu porci na zítra...vlastně jsem to jedla průběžně celý den:D

Offline Jitka77
1977 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 22:31

Evaeva Té cibuli se prostě nechtělo nic dalšího podnikat, nacucala se červeného a měla padla. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2026 23:02

Karja jojo, nakládala jsem to do vína i s tou zeleninou.

Jitka77 já restovala hlavně to maso. Nám to tak hodně chutná.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2026 23:04

KarjaIKEA kuličky jsme měli o víkendu. To tady milujou všichni. Já si je dávám do mrazáku syrové nakuličkované, je to pak rychlý oběd. Akorát už pak nedělal tu omáčku, děti jí nechtějí a jen pro mě je to zbytečný.

Offline Pinot Noir
30215 příspěvků moje polička 14. zaří 2026 23:32
Reakce na Jitka77:

Evaeva Té cibuli se prostě nechtělo nic dalšího podnikat, nacucala se červeného a měla padla. 

​Divíš se jí?

Jinak asi dvakrát jsem to vařila přesně takto, ale pak jsme to vyhodnotili tak, že dávat do vína i cibuli a mrkev nebude mít tak zásadní chuťový dopad, takže už do vína nakládáme jen maso a zelenina jde rovnou do hrnce až v den vaření. 

Offline barbucha blogger
36345 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 00:29

Já to nikdy neměřila, ale fakt je že mi vždycky připadá že ta cibule - ve větším množství - snad nebude nikdy hotová, je to nekonečný. 

Ráda si k jakýmukoliv smažení dávám pivo, když musím stát nad tou rozpálenou plotnou, ale u cibule bych byla jak pytel, to by mi jedno nestačilo

49528 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 10:42

barbucha no ono to bude tim mnozstvim. ja do gulase nedavam zadny enormni davky cibule, nemam to rada, prijde mi to pak vsechno sladky (co v te fr. cibulacce byt ma ale v gulasi za me ne). a jedna cibule je proste za 10-15 min v pohode osmazena, to nvm co bych s ni dyl delala.

49528 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 10:43
Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 18:22

Jsem nemocná, poslala jsem dceru koupit, co jí padne do oka. A přinesla maso na guláš.

6 menších cibulí, 10 minut. Ty větší a světlý kousky mi tam přihodila dcera dodatečně. Pak jsem se na to vykašlala, už jsem nevydržela sedět. 
Zajímalo by mě to po hodině. Tak se nechte hecnout. 

Online continuity
43991 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 19:02

Tabeaze ty máš indukci? 

Já jen že debata začala gulášem v kotlíku a množstvím pro 20+ lidí.

Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 19:19

continuity Jo, mám. U elektriky bych půl hodiny čekala, až se zahřeje pánev. Elektrika mi způsobuje tik v oku.

A diskuse sice začala u kotlíku (3 hodiny opékání cibule), ale velmi svižně se přesunula ke guláši z (půl)kila masa a smažení cibule na něj hodinu. 

Offline Pinot Noir
30215 příspěvků moje polička 15. zaří 2026 23:18

Tabea tak o půl kilu masa já určitě nemluvila, pod dvě kila bych se s takovým jídlem necrcala. A u nás teda platí kolik masa, tolik cibule, takže k hodině to vždycky dá. To už jsou ty lokální/rodinné nuance.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2026 07:13

Pinot Noir já dávám cibule taky tolik, ale hodinu si představit neumím. Trvá to dlouho, což je ale v mých očích tak dvacet minut, možná půl hodina.