Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 10:12

Pinot Noir jo, na půl kila masa bylo půl kila cibule. U nás dělám obvykle z kila, na víc by nebyli odběratelé. Takže to kilo cibule by bylo třeba 15 minut. To mi ještě crcačka nepřijde. Tři kila cibule bych radši dělala na dvou pánvích zároveň, než u toho stát tak dlouho. Dřív jsem tak dělala lívance. Ted už o ně stojí jen návštěvy a muž, tak jedna pánev stačí.

Offline Zu
2802 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 13:16

Tabea tak to my děláme o dost tmavší, já se časem hecnu, ale musí se ochladit

Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 13:54

Zu budu čekat

Ja uz jsem si urgentně musela lehnout, takze jsem proces ukončila.

Offline Zu
2802 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 14:42

Tabea jak to teda u nás probíhá náročně, tak my doma guláš děláme týmově - já očistim a nakrájím cibuli, začnu jí dělat a tak po 10 minutách začnu brblat a štafetu přebere sambo vyžaduje to pouze pečlivé načasování, aby byl doma

Offline Myrtila
5576 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 14:43

Zrovna nedávno jsme se o kotlíkovém guláši bavili s tchánem, delává ho nějaký jejich kamarád, a prý na tom kulatém dnu se ta cibule strašně špatně smaží, tak ji dělává na sporáku a až zbytek v kotlíku. (Jak jsem koupila, tak prodávám.) Já takový guláš nikdy nejedla, ale zrovna tenhle víkend tu u nás bude soutěž v kotlíkovém guláši, tak s mužem zvažujeme, že si zajdeme na degustaci, guláš miluju, ale nevařím

Offline Karja
45115 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 14:59

Myrtila Já jsem byla vloni na takovém gulášfestu s hodně vzorky, asi s 25...myslim, že jsem jich dala 7, všechno mi chutnalo a víc jsem nemohla:D. Jen jeden kamarád jich fakt zvládnul 25, nechápu a ještě se tvářil, že dokáže vybrat, jaký mu nejvíce chutnal...

Online continuity
43991 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 15:34

Myrtila ty hrnce předpokládám myje tchýně

Pro mě je to kotlíkový guláš jídlo na ven, na chalupu nebo do kempu. Kotlíků máme v parte nekolik různých, táta má dva jiné. Zvládla jsem to všude. 

Normálně se to usmaží, člověk pod to nesmí moc přikládat, protože jinak se to spálí. Je potřeba se osvobodit od toho myšlení, že jídlo ma být rychle hotové. Prostě jsou jídla, kde ten proces chce čas a toto je jedno z nich. Dobrý vývar taky nikdo nevyrobí za hodinu. Není to soutěž na rychlost. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2026 16:53

continuity akorát že u toho vývaru nestojíš. Ale venku na ohni s partou si to umím představit, kecáš u toho a tak. Doma bych hodinu nebo víc nic nesmažila, to by vůbec nebylo jídlo, co bych měla v repertoáru

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2026 16:53

Myrtila já už se bála, že to zkončí, že zvažujete účast

Offline Myrtila
5576 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 18:44

Evaeva Nee, já si radši zaplatím vstupenku na degustaci

Karja No jsem sama zvědavá, kolik tam bude vzorků a kolik jich zvládneme, 7 je podle mě už úctyhodný počet 25 si vůbec nedovedu představit. 
continuity No taky si myslím, že on ty hrnce pak nemeje vaří si ho doma na zahradě, ale oni jsou takoví akční, umí třeba naložit a upéct celé prase a mají na to zařízení a tak. Občas se k tomu přes tchány taky nachomýtneme. 

Offline Myrtila
5576 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 18:46

Ještě jsem chtěla dodat, že tady na tom kotlíkovém gulášfestu se podle plakátu začne vařit asi v 10 dopoledne a v jednu má začít ochutnávka, to, jak tady čtu vaše zkušenosti s dlouhým vařením guláše, mi přijde jako hodně krátká doba, obzvlášť ve velkém množství a na ohni. Sama jsem zvědavá, jaké to bude. 

Offline tv
4326 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 19:04

Myrtila tak možná přijedou už s připravenou cibulí? Já bych to asi tak udělala.

Offline tv
4326 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 19:08
Reakce na Pinot Noir:

tv ježiš, to už je dva týdny, to už přesně nevím!

Ale určitě usmažit cibuli (klidně nahrubo a jen do sklovita, nemusí se dělat hodinu jako na guláš ), pak pár podrcených stroužků česneku a nakrájený patizon, trochu osmahnout. Zalít vývarem, jen aby byl patizon ponořený a uvařit do měkka, sůl, pepř, muškátový oříšek. Pak krabičku smetany (vařím vždycky ze smetany ke šlehání) a rozmixovat. A krutony asi. 

​Polévka je moc moc dobrá, ještě jsem přidala pár brambor i se slupkou, dostala jsem domácí. Vy jste docela polévkovi, že? Kdyžtak, pokud se ti bude chtít, přidej i další tipy.

Online continuity
43991 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 19:27

Myrtila no koukám na to, já nevím kolik porci se vaří, já dělám cca 40-50, začínáme v šest, sedm večer a bývá to hotové kolem jedenácté, určitě před půlnoci. závisí dost od masa. Přijít se vším nakrájeným a osmaženou cibuli tak by se to asi stíhalo. 

Offline Myrtila
5576 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 20:21

tv continuity Jj, to by dávalo smysl, že si to minimálně pokrájí už doma. 

Offline Jitka77
1977 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 21:10
Reakce na tv:

​Polévka je moc moc dobrá, ještě jsem přidala pár brambor i se slupkou, dostala jsem domácí. Vy jste docela polévkovi, že? Kdyžtak, pokud se ti bude chtít, přidej i další tipy.

​Hledám patizon na Rohlíku (ani nevím, jak mě to napadlo ) a čtu, že je to odrůda dýně. Překvapilo.

Offline Pinot Noir
30215 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 21:36

Myrtilabyli jsme v létě na gulášfestu a jedna parta si v polovině doby, kterou měli na přípravu, kotlík převrhla. Spíchli narychlo nějaký náhradní a potom před zahájením, když se týmy představovaly, každý si nechal zahrát kousek nějaké výstižné písničky a moderátor řekl pár slov o týmu i receptu/hlavních surovinách. No a oni si nechali zahrát Což takhle dát si špenát.

Online continuity
43991 příspěvků moje polička 16. zaří 2026 23:00

Pinot Noir

No to bych si mohla udělat zítra k obědu spenatovou polévku. Blbě jsem objednala před měsícem mrazeny špenát na rohlíku. Je to moje oblíbené jídlo a ještě mám v lednici uzeného lososa, kterého nikdo nechce.  

mi to připomnělo jak jsem byla kdysi jako návštěva na víkend na vodáckém táboře a k obědu bylo hovezi na česneku. akorát nákupčí to blbě odhadla a zbylo strašně množství spenatoveho protlaku. Tak jsem nabídla, že z toho k večeři spichnu polívku (byl ještě nějaký těstovinový salát). Vedoucí, nene to tady nebude nikdo jíst. Dečka: slyšel jsem dobře špenátová polévka? To bych si dal. 

Offline andulka01
12910 příspěvků moje polička 17. zaří 2026 08:46

O víkendu máme sousedskou akci a na mě padlo privilegium přípravy polívky. Objednali si bramboračku, 20 litrů. 
Jako základ plánuju kuřecí vývar z pečených křídel. U nás se do bramboračky dává kapání, ale to moc lidí nemusí, tak zvažuju omeletové kostičky.

Máte nějaký hack aby byla fakt dobrá? Co dáváte jako zavářku?

Offline RoSa
10280 příspěvků moje polička 17. zaří 2026 09:09

andulka01 to bude čirá? protože jestli s jíškou jak ji znám já, tak zavářku žádnou, ne?