Nekousne, to nestihne
Jídlo a vaření
Víš, co by mě zajímalo? Setkáváš se v Řecku se salátem, ve kterém je tuňák, pórek a jarní cibulka na kolečka, chilli a řecký jogurt? Mně ho jednou udělal majitel restaurace na kocovinu a zajímalo by mě, jestli je to běžný recept...
Dneska jsem si ho podle Tvého popisu udělala a je vynikající! Díky! ![]()
(bez pórku a navíc jsem tam ještě přidala kysanou smetanu - ten řeckej jogurt byl takovej jalovej...)
Po ústřicích bych se umlátila, mňam. Mám nejradši skotské, přijdou mi chuťově nejvýraznější, ostré a drsné. Normandské taky fajn. V Caviar House na ochutnávkovém talíři byl mix anglických, francouzských a japonských ústřic. Ty japonské mě vůbec neoslovily, dost do sladka.
Ovšem samozřejmě jsou nejlepší místní úplně čerstvé přímo na pobřeží, to pak kdekoliv.
Vůbec se nebojte si do nich i napoprvé kousnout. S citronem nepřehánět, stačí fakt pár kapek. Výborná kombinace je i s vinaigrette z červeného octa a cibulky. Nebo s kapičkou tabasca... ale stejně nejradši je mám úplně bez ničeho. Jenže já zbožňuju chuť mořské vody, takže asi nejsem správný vzorek. Ale teď jste mi udělaly chutě :-)
To jsem ráda, že ti chutnal :-). Když je jogurt jalovej, tak tam dám rovnou lžíci majonézy...:-)
Ustrice jsem mela jen jednou, ale zato to bylo v Irsku primo na pobrezi, ve vyhlasene ustricove restauraci. Chutnaly mi uz tehdy napoprve. Jen si zaboha nemuzu vzpomenout, jestli jsem je kousala..!
Zpet me kazdopadne nic nekouslo. ![]()
Z konzervy, nějaký dobrý. Někdy použiju i ten přímo s chilli. Jogurt hustý, řeckého typu, pokud by byl hodně kyselý, klidně do něj zamíchat půl lžičky cukru. Osolit, opepřit. Té cibulky celkem dost, krájím ji na kroužky, bílou i zelenou část. Když nemám pórek, klidně jen cibulku. Chilli papričku na kolečka. Měl by se rozležet, ale vždycky ho jíme hned, je výborný :-).
Děkuju za skvělý tip. Ještě včera jsem se pustila do výroby, nechala jsem tam i dost toho oleje z tuňáka a přibabicovala jsem do toho ještě kousek kapie. Nechala jsem ho uležet dodneška. Pravda, esteticky nic moc, ale chuťově skvostné. Navíc rychlé a zdravé, zařazuji do pravidelného repertoáru :-).
Mám radost :-).
Musím říct, že mě taky zaujal, a určitě to zkusím, jen asi vynechám to chilli. ![]()
Já myslím, že to půjde i bez něj
.
Taky myslím. ![]()
O víkendu přivezla susedka krásné jahody. prý za 17,90 z Lidlu. Zdálo se mi to nějak extrémně levné, i na Lidl, ale prý fakt, opravdu 17,90.
Dnes přivezl manžel 6 krabiček. Prý je měli zase, tak nakoupil, abych udělala pár skledniček džemu. U kasy po něm prý ale chtěli nějak moc peněz..
Jistě, ta cena byla 17,90, ale za 100g, přesně, jak jsem říkala.
Ale protože přece nebude u kasy vracet zboží jako nějaký idiot, zaplatil.. cca 3 kg jahod za cca 600 Kč.
Fakt miluju ty náhodné výhodné nákupy ![]()

Tak jsem udělala experiment, a taky dobrý:
ten Tvůj tuňákovej salát jsem použila jako omáčku na těstoviny ![]()
To by kluci řecký čubrněli, jak recept jejich matky na kocovinu jede módním webem...![]()
Možná to znáte, ale pro jistotu, našla sem na insta slečnu, co má i zajímavej blog (no našla, lajkla mi pecen, takže sem se chytla jako ryba na háček, ale proč ne, když to má pěkný)
je, ale to vypadá úplně báječně! Já tuhle kuchyni považuju za nejlepší vůbec, jenom tam vidim ty závitky z vinných listů, tabuleh a babaganuš a úplně se tu rozplývám :-D
musim konečně provětrat tu jeruzalémskou kuchařku taky!
ale vlezla jsem sem s dotazem po receptu na nakládačky, u nás doma se nedělaj moc dobrý, představuju si něco s koprem a mrkví, kdy ty okurky zůstanou tvrdý
Yotama mám taky a děsně se mi to líbí, jak je knížka udělaná. Babaganuš mňam! A včera jsem odpo koukala na jeho pořad o středomořský kuchyni - byl akorát na Sardínii.
No líbí se mi to moc! Jeruzalem taky plánuju vyzkoušet, teď sháním zaatar. No a okurky..dělá mi je máma (vím, že to ani trochu nepomůže)
No líbí se mi to moc! Jeruzalem taky plánuju vyzkoušet, teď sháním zaatar. No a okurky..dělá mi je máma (vím, že to ani trochu nepomůže)
Když Huse seženeš recept, tak pomůže ![]()
Tak já zkusim
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY