Pro Ounz: zkoušela jsem ty housky s žitným kváskem a měla jste pravdu, nic moc. Ten kvásek tomu dal takovou spíš chlebovou příchuť, přestože mouka byla pšeničná hladká + pohanková. Asi jsem měla kvásek převést na pšeničný, ale nechtělo se mi...tak to mám za to :-).
Jídlo a vaření
Já mám totiž slabost pro tyhle regionální speciality-a tohle navíc vypadá jako něco, co by určitě děsně chutnalo! :-)
jestli mate rada hodne sladke tak verim,ze chutnalo.![]()
Ony ty recke zakusky jsou snad vsechny macene v sirupu,ale ja to mam rada.Staci toho trochu a clovek nesni celou misu.Nemecka zakusky mi vubec nechutnaji,malo sladke a tim padem uplne bez chuti.
Tohle je lehce pernikova chut,macene v medovem sirupu a posypane vlasaky.
Dneska jsem delala dusenou rostenku a kvetakovou ryzi. Bylo to dobry, fotka nebude, zmizelo to rychle.
tu kvetakovou kremovou polivku jsem nakonec delala az vcera a je super, ty kvetacky v ni jsem pri peceni pekne zasypala tymianem...mnam
a jeste obraceny rizky s bramborovou kasi, po vsem se ve vterine zaprasilo, foto az jindy:-)
Hloupá otázka: květáková rýže je rýže s květákem nebo rýže z květáku?
Zeptám se na rodinný recept (já je nepeču) a napíšu (pocházíme z Valašska). Ale přiznám se, že jsem v životě neslyšela, že by se frgály před konzumací rozpékaly v troubě. Leda by byly staré-ale toho se dobrý frgál nikdy nedožije!! :-D
Nemůžu slíbil, jestli je v těstě sádlo, každopádně vím, že sádlem se vymazává forma.
Tak ony se po vytažení z trouby potírají okraje sádlem....jinak googlím jako o život a nemůžu o ohřívaném frgálu najít ani zmínku, jestli to vážně nebude varianta "staré".
A opravdu není frgál jako frgál, takoví ti frgáloví stánkaři jsou na mě často nevrlí, když se ptám, od koho berou :-)
A ty rozpečené jste jedla někda na Valašsku? Je to dost zvláštní, i to s tím sádlem. Byla jsem na kurzu pečení frgálů v Rožnově pod Radhoštěm a o rozpékání tam tedy nepadlo ani slovo a nikde jsem to ani nezažila.
Že jo? Jako vím, že se třeba pekáče mastily sádlem, nebo ty okraje frgálů....ale ohřívání se mi taky nezdá.
Ale večer zavolám mámě a zeptám se na recept. Doufám, že má po babičce, ta loni umřela a tak jako ona frgály nikdo neuměl :-( Důležitý je hlavně poměr těstě (málo!!!) a náplně (moc). :-)
Qara
O rozpékání frgálů jsem v životě neslyšela (jsem z Rožnova). Ani jsem ho teplý nikdy nejedla. Kde vám to takhle nabídli? Rodinný recept bohužel nemám, my jsme je vždycky kupovali od nějakého místního pekaře. Jinak nejlepší frgály mají v Hrachovci http://www.frgaly.cz/ .
mají v Hrachovci
Nebo v Palačově
Vede se u nás dlouholetý rodinný spor, které jsou lepší :-)
Jestli ono to rozpékání není prostě teď módní způsob servírovaní - v restauraci taky dostanete teplý štrůdl se šlehačkou nebo vanilkovým přelivem, na návštěvě u tetičky těžko...
Nebo v Palačově
Vede se u nás dlouholetý rodinný spor, které jsou lepší :-)
Tak Palačovské budu muset vyzkoušet. Teď jsem dojedla jeden švestkový a z Hrachovce určitě nebyl, měl málo náplně. ![]()
No na Pustevnach, ve Valasskym Mezirici, Roznove a Frenstate :-D je to zajimavy, myslela jsem, ze je to normalni zpusob a ono ne:-)
Tož já se budu muset zeptat doma, celkem mě to zajímá. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY