Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 17. října 2016 17:46

Prosím vás, to není z návštěvy chráněné dílny, ale můj nedělní výtvor poté, kdy ustoupila migréna. Ani bych se nechlubila (navíc se modlím, aby dnes nebyla Lioncity na obědě v Esce a Glossularia nevařila cokoli), ale musím nahlásit, že to bylo fakt výborné a děkuji za recept....už nevím komu. Ale byla to nějaká dobrá duše zdejší, resp. z posledních dní MP. Jsou to ty řezy s pudinkem, dole piškot, nahoře šlehačka se zakysanou smetanou, úplně nahoře nastrouhaná hořká čokoláda.

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 17. října 2016 18:50
Reakce na Guinea Pig:

Ten popis koláče mě pobavil :) Nicméně tohle asi nejde nakrájet vzhledně, vždycky to bude trochu upatlaný a přendáváním z plechu na talířek se to moc nevylepší. Ale piškotové korpusy s pudinkem a zakysanou smetanou jsou tak dobré, že jim jejich nereprezentativnost klidně odpouštím :)

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:08
Reakce na :

Nemate nekdo vyzkouseny recept na valasske frgale? Takove ty z testa se sadlem , co se pred konzumaci rozpekaji v troube? Prestoze jsem ted na bezcukrovy diete, nedokazala jsem jim ted 10 dni odolavat a jsem okouzlena. Bohuzel v Praze jsou tezko k sehnani a snad dvojnasobne drahy...

Sestra peče frgále podle Vaňka a jsou naprosto božské.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:22
Reakce na žluťásek:

Děkuji. Byl opravdu dobrý, snědl se asi do dvou hodin od výroby. Ale ano, když jsem dělala chésekake, vypadalo to mnohem elegantněji. V porovnání něco jako afghánský chrt a Punťa od vedle.

Offline tv
4303 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:51
Reakce na brrr:

Sestra peče frgále podle Vaňka a jsou naprosto božské.

A mohla byste ho sem prosím dát?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:54
Reakce na katrin:

No já měla převedený a stejně je to cítit kváskem..při tom vánočka ne..nechápu a zůstávám u chleba :)

díky za informace..

Offline Garfie
28659 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:55
Reakce na :

Tak se stalo to, čeho jsem se obávala :-( Babička, která pekla nejlepší frgály na světě ještě po své devadesátce, bohužel pekla "od oka" a nikoho jaksi nenapadlo to aspoň zhruba zaznamenat. Nicméně moje máti peče podle receptu z nějakých starých Valašských novin, takže přeposílám. Ale pozor, moje matka není troškařka, je to na velké množství :-) Jinak připomínám, že těsto musí být tenké a nahoru ideálně musí jít  máslo s rumem, návod je dole :-) Nejtradičnější jsou tvarohové a hruškové, v létě možná borůvkové. Ale třeba v receptu zmiňované makové jsem snad ani nejedla. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. října 2016 19:59
Reakce na :

Takhle, s frgálema zkušenost nemám ale koláčovýa buchtový kynutý těsto zaděláváme půl na půl máslo a sádlo a kdysi babička dělala jen sádlový, másla nebylo tolik, a sádlo těsto prý odlehčí (ne ve smyslu dietním, ale že není tak hutný), je to fakt a nerozpíkáme. A na frgále má recept ve svý kuchařce Vaněk, ale nezkoušela sem..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. října 2016 20:06

Jinak já sem roky jezdila do Beskyd a tam frgále frčí a nikdy nebyly rozpečené, takže se přikláním k názoru quebrady, že je to novinka pro turisty (něco jako trdlo se zmzlinou)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 17. října 2016 20:31

Nedělní oběd. Kachní prsa dorůžova, kapustičky, malé brambory a hlíva královská. Vše opečeno na tom božským kachním sádlíčku co pustila prsa.

Offline Kokoska
35203 příspěvků moje polička 17. října 2016 21:17
Reakce na Ounz:

Jako že turista si řekne Je to teplé, určitě právě vytažené z pece :D

Moje prateta pekla se sádlem, buď ještě s kouskem másla nebo se samotným. Všechno to bylo tak lehoučké, že se to málem vznášelo, ale já jsem tu sádlovou chuť cítila a trochu mi to vadilo. Ale jenom trochu :D

Offline 999
19938 příspěvků moje polička 17. října 2016 21:25

Pokud se někdo budete pouštět do těch frgálů, určitě doporučuju tu hruškovou nádivku... Ta je luxusní... A máslo s rumem musí být 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. října 2016 22:09
Reakce na andulka01:

to je nadhera!

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. října 2016 22:09
Reakce na Guinea Pig:

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. října 2016 22:11

az ted mi to doslo, zase ten Lion 

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 17. října 2016 22:25
Reakce na tv:

A mohla byste ho sem prosím dát?

Zítra, jo?

Offline tv
4303 příspěvků moje polička 17. října 2016 22:55
Reakce na brrr:

Bezva, děkuju

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 17. října 2016 23:14
Reakce na Guinea Pig:

Prosím vás, to není z návštěvy chráněné dílny, ale můj nedělní výtvor poté, kdy ustoupila migréna. Ani bych se nechlubila (navíc se modlím, aby dnes nebyla Lioncity na obědě v Esce a Glossularia nevařila cokoli), ale musím nahlásit, že to bylo fakt výborné a děkuji za recept....už nevím komu. Ale byla to nějaká dobrá duše zdejší, resp. z posledních dní MP. Jsou to ty řezy s pudinkem, dole piškot, nahoře šlehačka se zakysanou smetanou, úplně nahoře nastrouhaná hořká čokoláda.

No ale na to mam ted neskutecnou chut, na sladky moc nejsem, ale tyto jednuduchy veci me fascinuji. Asi to zkusim, mozna na vanoce ehm. Nemate nekde komplet recept? Babicka sice delavala piskot, ale pamatuju si to jenom zhruba. Ja teda vubec nepecu, krome slanyho, to se priznam, protoze bych to pak cely snedla a sladky (mozna, sladky mi moc nejede). Puding je cokolada nebo vanilka? Abych si to mohla lip predstavovat...

Mam na ty vase strasnou chut jak na ne civim. Vy jedna dilno nechranena!! haha

Offline Kokoska
35203 příspěvků moje polička 17. října 2016 23:23
Reakce na Guinea Pig:

+ 0Zero7 

Místo pudingu dávám dušená jablka s rybízem. Rybíz želíruje, takže když se to nechá dost vydusit, ani se nemusí přidávat želatina. Dávám k tomu do kastrolku kousek skořice a vyškrabaný vanilkový lusk, když ta hmota vychladne, tak ještě trochu rumu nebo rumového aroma (když se čeká, že to budou jíst děti). A přisladit podle chuti a druhu jablek, ale trochu to chce díky rybízu. Dávám vanilkový cukr. Celek je pak příjemně sladkokyselý, je to  takový lehký svěží zákusek, dělám to většinou v létě. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. října 2016 10:09
Reakce na Kokoska:

No tak nějak :) 

no a právě, když zaděláte půl na půl tak sádlo nebude cejtit a bude to nadýchanější. Já taky sádlo moc nemusím..kdo ě indikovaných případů :)