Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:07
Reakce na Zu:

já myslím, že název máslo fakt nevadí, jen to nesmí bejt něco typu Máslíčko, Masielko, AB, creme bonjour apod. Pokud se to jmenuje máslo, musí to splňovat ty náležitosti typu 82% tuku a žádnej rostlinnej tuk

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:10
Reakce na Malvin:

kozí jogurty a mlíko už jsou fakt pro pokročilý. Máme kamarády, co mají kozy a ti si dávaj kozí mlíko i do kafe A překvapilo mě, že prej od každý kozy chutná mlíko trochu jinak a že se to i dědí, takže když vám chutná mlíko od matky, mohlo by vám chutnat i od jejího potomka. (A heč, dojila jsem kozu, bylo to super, fakt jak pytlík mlíka)

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:17
Reakce na Potrefenáhusa:

Že chutná od každý jinak, to věřím. Že se chuť i dědí, jsem neslyšela. To je zajímavé.  Ve Francii a Švýcarsku se u některých sýrů rozlišuje, zda jsou vyrobeny z ranního nebo z večerního dojení. Prý jsou skutečně chuťově odlišné. Ráda bych někdy měla příležitost to porovnat. 

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:22
Reakce na Malvin:

já mám problém i s některým čerstvým mlíkem od krávy, ono to zvíře je z toho většinou taky dost cítit, že bych čerstvě nadojený mlíko označila za nějakou extra lahůdku, to úplně ne, ale myslím, že se na to dá určitě zvyknout

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:42
Reakce na Potrefenáhusa:

velkou roli hraje i cistota zvirete+prostredi. dojila jsem a pila a nektery se nedalo a z nasi vypucovane kozenky vyborny, bez zapachu. od te doby co mam srovnani mam ke kozim vyrobkum trochu opatrny vztah;-)

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:45

jj, mám takovej trochu traumatickej zážitek z dětství, když nás chtěla sousedka na chalupě uctít coby pražský děti čerstvě nadojeným teplým napěněným kravským mlíkem v takovým špinavým omláceným plecháčku a my museli...:-D

Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:46
Reakce na Potrefenáhusa:

Kozí mlíko mi ani nepřipomínej. 

Kamarádka, co má kozu, mi ho jednou nalila do kafe, že prý ani nepoznám, že je kozí. No, nedala jsem to a ještě mi půl roku trvalo, než jsem zase začla pít kafe normálně, protože jsem v každém cítila tu kozu, i když tam žádné mlíko nebylo.

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 10:58
Reakce na Potrefenáhusa:

My sme ako deti chodievali s kamarátkou pásť kozu na pole . V lete, aždé ráno za rozbrieždenia. Ale nepamätám si, žeby som pila kozie mlieko. Čo  mi určite nechutilo, a to si dobre pamätám, bolo kozie mäso. U babky, na Veľkú noc, a museli sme ho zjesť... Syry mám rada, tam mi tá chuť nevadí, ale predstava kozieho mlieka alebo masla ma moc neláka.

Čerstvo nadojené kravské mlieko som pila párkrát a bolo to fajn. Ale teda tí známi mali kravku pekne v čistote.

Offline Zu
2788 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 12:23
Reakce na Potrefenáhusa:

Jojo, já ho neodsuzuju, jen jsem neměla buňky zkoumat složení a výrobce (ani ten nebyl viditelně na přední straně té kostky), prostě jen Máslo. Albert podle mě Madetu míval, ale kromě tohohle už tam bylo jen to Creme Bonjour a jinak nic, tak jsem byla nemile překvapena :) 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 13:24
Reakce na Zu:

No ono kromě toho, že je dražší, je docela těžký ho sehnat a není zdaleka takovej výběr..už se mi asi dvakrát stalo, źe ho prostě neměli, nebo jen tu privátní značku, kterou já nechtěla..

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 13:45
Reakce na Ounz:

já docela často kupuju dr. halíře v lidlu, název odrazoval, ale vyhrálo myslim i nějakej dtest a přijde mi ok

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 13:53
Reakce na Potrefenáhusa:

Jo to znám, já moc nemusím tyhlety tescovalue a tak..

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 13:56
Reakce na Ounz:

ani já. Mně hrozně vadí i ten název dr. halíř, ale to máslo mi přijde dobrý :-D A myslim ho vyrábí Olma (tim si nejsem teď uplně jistá ale)

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 13:57
Reakce na continuity:

Děkuji, odpoledne ji upeču. Já právě ty nadupané bábovky také nemusím a protože jsem už jen dva, tak se hodí, že vydrží vláčná.

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 14:03

tak kecám, nevyhrálo, ale v r. 11 bylo mezi 4 nejlíp hodnocenýma máslama

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 14:04
Reakce na černá káva:

já peču buď z půlky muffiny nebo jsem si pořídila takovou poloviční bábovkovou formu

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 14:10
Reakce na Potrefenáhusa:

Musím se teprve zařídit (jinak to řeším ta, že nepeču)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 15:07
Reakce na Potrefenáhusa:

No, tak nezní to moc noblesně  

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 15:07
Reakce na černá káva:

Játo řeším tak, že peču pro kolegy 

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 01. zaří 2017 15:28
Reakce na Ounz:

To je sice hezké a šlechetné, ale já tu mám tak plnou zahradu  sýkorek a kosů. A těm teda sladké ani oschlé nedávám.