Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline tv
4303 příspěvků moje polička 19. října 2016 22:43
Reakce na brrr:

Moc děkuju! :)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 19. října 2016 22:59
Reakce na Grossularia:

Butter chicken, nádhera... nasdílíte prosím recept? To bude to dokonalé podzimní jídlo pro přátele, o kterém už dlouho přemýšlím!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. října 2016 23:05
Reakce na andulka01:

Butter chicken, nádhera... nasdílíte prosím recept? To bude to dokonalé podzimní jídlo pro přátele, o kterém už dlouho přemýšlím!

Taktéž bych se přidala k žádosti o recept, mám moc ráda indická jídla :)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 19. října 2016 23:17
Reakce na andulka01:

Dělám ho v dětské podobě, aby to mohla i moje mrňata, takže hodně jemná verze:)

jogurt smíchat s citronovou šťávou, solí a kořením: kurkuma, paprika, římský kmín, v malém množství mletý bobkový list, muškát, kardamom a trošinku tlučeného hřebíčku. Do toho kuřecí kousky (lepší jsou prsa na velké kostky, ale měla jsem holt stehna), nechat uležet aspoň půlden.

Na másle opéci jemně krájenou cibuli do zlatova, přidat sekaný stroužek česneku, skořici, zalít plechovkou krájených rajčat (nebo jestli ještě máte domácí, tak čerstvá rozmixovaná), podle kyselosti rajčat popř. trochu přisladit, provařit 10 min. Přilít kuře i s marinádou, vařit asi 30 min, přilít půl kelímku šlehačky, provařit 10 min, vypnout a do hotového vmíchat silnější plátek syrového másla.

Navrch lépe koriandr, u nás petrželka, protože děti na koriandr strašně prskají.

Pro dospělé by tam měla přijít s česnekem nasekaná chilli paprička. A místo jednotlivých koření do marinády by pak šla garam masala. Mně ale vyhovuje vyladit si koření po svém.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 20. října 2016 00:16

A na zítřek jsem dopatlala Mont Blanc a la creme de marrons. Strašná práce, loupat kaštany, mlít kaštany, vařit pyré, péct podkladové bezé...večer v prachu, ještěže nemám zatím ten čtvrtý díl Mycelia.

Měl vypadat jako v Angelině, místo toho vypadá trochu jako mozek, ale to pyré se prostě nedá prorvat úzkou zdobičkou, to by mi praskl palec, pámbuví, co tam na to maj za udělátko. Chutná to ovšem opravdu božsky.

Pro nás na doma jsem to už vyrobila stylem bunkr - žádná zdobička, jen lžíce a hrubá síla.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 20. října 2016 06:34
Reakce na Dadoo:

to je dost pruser, vitez by mohl nekde treba vytirat v kuchyni podlahu nebo tak neco 

Offline stes
9474 příspěvků moje polička 20. října 2016 07:55
Reakce na Grossularia:

Domácí verze vypadá líp :-), chutnat musí báječně obě. Na mně je to bohužel haute cuisine.

Offline 999
19938 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:04

Můžu poprosit o recept na tahini? Díky

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:16
Reakce na Grossularia:

Nechtěla byste kdoule? Mám úrodu kterou opravdu nezvládnu zpracovat a ráda se podělím. Právě dozrávají, pokud nebude nečekaně mrznout, někdy příští týden by mohly být akorát.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:33
Reakce na Grossularia:

bez těch závitů to teda vypadá fakt o něco líp, mně to na letmej pohled přišlo jak omotaný jitrnicí ...

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:38
Reakce na Grossularia:

no, asi tenhle dort fakt prostě jen neni moc fotogenickej...

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:45
Reakce na Grossularia:

Domácí verze je fakt přitažlivější :-) ale musí to být skvělé. Kaštany mám hrozně ráda, ale nemám na ně trpělivost. Před lety jsem stromek jedlého kaštanu darovala blízkému příteli, moc neroste a na plody si počkáme ještě hodně dlouho.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 20. října 2016 10:56
Reakce na andulka01:

ono se to kaštanový pyré i prodává, nevím teda, jestli je to to samý, co vyrobila Grossularia a na ten dort by se to asi hodně prodražilo - na mě je to teda dost sladký

( i když sladký, o prázdninách jsem měla z Argentiny dovezený Dulce de leche a i když jsem mrmlala, že je to sladký jako cecek a já sladký nerada a chutná to jak jesenka, tak jsem to sežrala asi za tejden :-D )

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 20. října 2016 12:50
Reakce na Potrefenáhusa:

No právě, drahé a sladké. Ale mám pocit, že se dá sehnat i neslazené maďarské nebo slovenské.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 20. října 2016 13:13

A v Makru mají kaštany už uvařené, vakuově balené. Taky jsem se mozku lekla! Teda spíš jsem myslela, že je to nejaký divný druh mletého masa :-)

Zrovna včera jsem "vynalezla" také nefotogenické, ale tuze dobré podzimní jídlo. Mám ráda hokaido s kuskusem, dobře jdou ty chutě k sobě. Tentokrát jsem kuskus nasypala do zbytku (horké) dýňové polívky a kus dýně na kostičky upekla, hojně sypané bílým sezamem.

Dohromady dokonalé, teplé i studené.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 20. října 2016 14:20
Reakce na Potrefenáhusa:

Mozek následně trochu získal na přitažlivosti určitými úpravami povrchu, přidáním dalšího pyré, pocukrováním a tak :) Ale neodolala jsem vyfocení té dokonale mozkové verze :D

On na to myslím existuje nějakej verk, něco mezi lisem na brambory (který je příliš velký) a lisem na česnek (který je příliš malý)s správnou jednou řádkou dírek, z nichž to pěkně dělá vrstvu kaštanových žížalek uspořádaných vedle sebe. Každopádně lehce "mozkovitě" vypadal i originál, který jsem měla v Angelině :) Je to šíleně dobrý. Já navíc tu šlehačku uvnitř nechala nesladkou (Francouzi ji sladí) a ten kontrast sladké pusinky a hořkosladkého pyré pak víc vynikl. Už to ale opět dlouhou dobu nehodlám vyrábět, je to práce na několik hodin :)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 20. října 2016 14:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Kupovaná kaštanová pyré, která jsem dosud měla v ruce (nějaké ve sklenici a nějaké mražené v kostce, nepamatuju značku, je to dávno), byla oproti tomu mému podstatně víc oslazená a hlavně podstatně víc rozředěná, takže by to takhle jako dort nedrželo, muselo by se to bývalo odvařit na větší hustotu. A taky to v tý kostce tehdy mělo nažluklý chuťový ocásek, což samo mohla být náhoda. Z čerstvých kaštanů je to každopádně lepší, tyhle byly sbírané o víkendu. Jen to loupání....

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 20. října 2016 14:27
Reakce na Jehelníček:

ty vakuované kaštany vede i Globus a Marks Spencer.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 20. října 2016 14:28
Reakce na Grossularia:

hele, co ty Francouzi ale všechno nevymyslí, co

(lis na žížaly na kaštanový pyré například)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 20. října 2016 14:31
Reakce na andulka01:

Děkuju za nabídku, kdoule by mě potěšily, pokud nežijete někde daleko :)